Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Buraki to dość niedoceniane warzywo. Można z niego przygotować wiele potraw, które mają sporo cennych właściwości. Spożywane codziennie w niezwykły sposób wpłyną na ciało. Jak? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Sałatki, zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z buraków?

Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak:

  • barszcz ukraiński, 
  • czerwony barszcz wigilijny
  • zupa krem z buraków,
  • carpaccio z buraków,
  • sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką,
  • zapiekanka z ziemniakami i burakami,
  • wegetariańskie burgery z burakiem,
  • ciasto czekoladowe z burakami,
  • sałatka z buraczków z jabłkiem,
  • domowa ćwikła z chrzanem,
  • czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką.

Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników.

Zobacz także
Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi:

  • obniżają ciśnienie krwi,
  • chronią wątrobę przed licznymi toksynami,
  • zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego,
  • wspomagają koncentrację,
  • łagodzą stany depresyjne czy lękowe,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • wzmacniają działanie układu krwionośnego,
  • poprawiają odporność,
  • wspomagają proces odchudzania,
  • czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz mikroelementach. 

Włączenie buraków do codziennej diety zdecydowanie przyniesie wiele pozytywnych aspektów, które usprawnią działanie organizmu oraz uchronią go przed wieloma schorzeniami.

Czy buraki odchudzają? 

Czerwone buraki idealnie sprawdzają się podczas diety odchudzającej, ponieważ zawierają niewielką ilość kilokalorii. Wystarczy pół szklanki dziennie warzyw w postaci soku, gotowanych lub pieczonych. Można dodać je do sałatki, kanapek czy przygotować pyszną zupę. Taka ilość zdecydowanie przyspieszy metabolizm, co pozwoli na szybkie spalanie tkanki tłuszczowej. Uzyskanie pięknej sylwetki będzie kwestią czasu.
 

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...

Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Pixabay
Newsy
Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Jak się okazuje, nie wszystkim pomidory służą. Ich nadmiar w codziennej diecie, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Warzywa to podstawa każdej diety. Mają one w swoim składzie wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z szeregiem różnych produktów będących idealnym uzupełnieniem żywienia. Jednym z takich składników są pomidory. Właściwości zdrowotne pomidorów Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, a wraz z nim jędrnych i czerwonych pomidorów. Wówczas mają najlepszy smak. Poza tym zawierają one szereg cennych składników odżywczych, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych pomidorów można wyróżnić takie jak: opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy czy chorób serca, poprawiają działanie układu odpornościowego czy nerwowego, wspomagają trawienie, a także mają działanie moczopędne. Te walory zdecydowanie zachęcają, by pomidory częściej gościły w naszym jadłospisie.  Wykorzystanie pomidorów w kuchni  Zazwyczaj pomidor w codziennym żywieniu, pojawia się jako dodatek na kanapce, a można z jego udziałem przygotować wiele smakowitych dań. Przede wszystkim, świetnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów, sałatek czy przyrządzenie zupy pomidorowej. Wiele osób przygotowuje z nich przetwory na zimę. Świetnie sprawdzają się w postaci soków, przetworów bądź marynowanych w occie. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej aromatyczna i esencjonalna potrawa.  Te osoby nie powinny jeść pomidorów Dietetycy zalecają, aby w naszej codziennej diecie, znalazła się jak największa ilość warzyw. Wskazuje na to...

sałatka z buraczków
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Ta pyszna i zdrowa sałatka z buraczków zrobi furorę w waszym domu. Koniecznie dodajcie 1 sekretny składnik
Szukacie pomysłu na dodatek do rodzinnego obiadu bądź przepisu na przekąskę na spotkanie w gronie znajomych? Nic bardziej prostego! Na pomoc przychodzi pyszna sałatka z buraczkami. Dzięki dodaniu jednego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.

Sałatka to najprostsza, a zarazem najbogatsza w różne witaminy i mikroelementy potrawa. Dzięki sporej ilości warzyw, syci na dłuższy czas oraz może być świetnym dodatkiem do innych dań. Często również jest to świetna opcja na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Robi się ją szybko, a co najważniejsze - jest bardzo smaczna.  Właściwości zdrowotne buraków Sałatka z dodatkiem czerwonych buraczków to świetne źródło wielu witamin i mikroelementów, zawierają między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy A, C, E czy K. Ze względu na swoje cenne składniki, buraczki są szczególnie zalecane dla osób zmagających się z anemią. Wśród ich właściwości należy również wyróżnić działanie przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu krwionośnego czy wspomaganie organizmu w walce z wirusami. Sekretny składnik sałatki z buraczkami Sałatka z buraczkami jest już sama w sobie pyszna i bogata w różne wartości odżywcze. Jednak dodanie do niej sekretnego składnika, jakim są jajka sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca. Jaja są świetnym źródłem białka, przez co dodadzą całemu daniu większej objętości oraz wzbogacą jego smak.  Składniki: 2-3 średnie buraki 2 jajka 100 g fasolki szparagowej ½ cebuli majonez sól pieprz Przygotowanie: Buraki umyjcie, osuszcie i zawińcie w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczcie w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, gdy będą gotowe to zalejcie je wodą i odstawcie do ostudzenia. Później obierzcie je ze skorupek. Świeżą fasolkę umyjcie i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je na mniejsze części, a następnie ugotujcie al dente. Jeśli macie mrożoną fasolkę to przygotujcie ją...

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...