Sałatki, zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. 

Co zrobić z buraków?

Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak:

  • barszcz ukraiński, 
  • czerwony barszcz wigilijny
  • zupa krem z buraków,
  • carpaccio z buraków,
  • sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką,
  • zapiekanka z ziemniakami i burakami,
  • wegetariańskie burgery z burakiem,
  • ciasto czekoladowe z burakami,
  • sałatka z buraczków z jabłkiem,
  • domowa ćwikła z chrzanem,
  • czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką.

Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi:

  • obniżają ciśnienie krwi,
  • chronią wątrobę przed licznymi toksynami,
  • zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego,
  • wspomagają koncentrację,
  • łagodzą stany depresyjne czy lękowe,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • wzmacniają działanie układu krwionośnego,
  • poprawiają odporność,
  • wspomagają proces odchudzania,
  • czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz mikroelementach. 

Włączenie buraków do codziennej diety zdecydowanie przyniesie wiele pozytywnych aspektów, które usprawnią działanie organizmu oraz uchronią go przed wieloma schorzeniami.

Zobacz także:

Czy buraki odchudzają? 

Czerwone buraki idealnie sprawdzają się podczas diety odchudzającej, ponieważ zawierają niewielką ilość kilokalorii. Wystarczy pół szklanki dziennie warzyw w postaci soku, gotowanych lub pieczonych. Można dodać je do sałatki, kanapek czy przygotować pyszną zupę. Taka ilość zdecydowanie przyspieszy metabolizm, co pozwoli na szybkie spalanie tkanki tłuszczowej. Uzyskanie pięknej sylwetki będzie kwestią czasu.