Większość osób doprawia ją tylko solą i pieprzem. To błąd. Bowiem zupa pomidorowa z dodatkiem cukru staje się o wiele bardziej kremowa, aksamitna i wyrazista. Ten składnik przede wszystkim doskonale przełamuje naturalną kwaskowość dania, ale również wydobywa z potrawy wszystko, co najlepsze. 

Zawodowi kucharze dobrze wiedzą, że cukier i pomidory to duet idealny. Wy też nie bójcie się tego połączenia i przygotujcie pomidorówkę, która z powodzeniem mogłaby zostać podana w jednej z najlepszych restauracji na świecie.

Przepis na zupę pomidorową z cukrem

Składniki na zupę pomidorową

  • 2 litrów bulionu
  • 3 marchewek z rosołu
  • 4 dojrzałych pomidorów
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczek cukru
  • Śmietany 18 proc.
  • Pieprzu i soli

Przygotowanie zupy pomidorowej

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion. 
  2. Pomidory sparzcie, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie.
  3. Do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i ponownie doprowadźcie ją do wrzenia. Po kilku minutach dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu.
  4. Całość doprawcie solą, pieprzem i cukrem, zamieszajcie, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
  5. Do pojemnika odlejcie jedną chochlę zupy i zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą pomidorówki.
  6. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Serwujcie z makaronem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: