
Newsy
Jeden prosty trik, który odmieni zupę pomidorową. Dodajcie nietypowy składnik, a będzie smaczna jak nigdy dotąd
Choć przyrządzenie zupy pomidorowej nie należy do skomplikowanych, wiele osób wciąż pomija jeden bardzo ważny składnik. Mowa tu oczywiście o… cukrze, bez którego jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie wyobrażał sobie tej potrawy. Pora wrócić do tych kulinarnych korzeni.
styczeń 15, 2021
Większość osób doprawia ją tylko solą i pieprzem. To błąd. Bowiem zupa pomidorowa z dodatkiem cukru staje się o wiele bardziej kremowa, aksamitna i wyrazista. Ten składnik przede wszystkim doskonale przełamuje naturalną kwaskowość dania, ale również wydobywa z potrawy wszystko, co najlepsze.
Zawodowi kucharze dobrze wiedzą, że cukier i pomidory to duet idealny. Wy też nie bójcie się tego połączenia i przygotujcie pomidorówkę, która z powodzeniem mogłaby zostać podana w jednej z najlepszych restauracji na świecie.
Przepis na zupę pomidorową z cukrem
Składniki na zupę pomidorową
- 2 litrów bulionu
- 3 marchewek z rosołu
- 4 dojrzałych pomidorów
- 300 ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczek cukru
- Śmietany 18 proc.
- Pieprzu i soli
Przygotowanie zupy pomidorowej
- W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.
- Pomidory sparzcie, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie.
- Do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i ponownie doprowadźcie ją do wrzenia. Po kilku minutach dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu.
- Całość doprawcie solą, pieprzem i cukrem, zamieszajcie, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
- Do pojemnika odlejcie jedną chochlę zupy i zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą pomidorówki.
- Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Serwujcie z makaronem.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
- Ta zupa pomidorowa to rewelacja. Dodajcie ten sekretny składnik, a każdy poprosi was o przepis
- Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
- Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije