Większość osób doprawia ją tylko solą i pieprzem. To błąd. Bowiem zupa pomidorowa z dodatkiem cukru staje się o wiele bardziej kremowa, aksamitna i wyrazista. Ten składnik przede wszystkim doskonale przełamuje naturalną kwaskowość dania, ale również wydobywa z potrawy wszystko, co najlepsze.
Zawodowi kucharze dobrze wiedzą, że cukier i pomidory to duet idealny. Wy też nie bójcie się tego połączenia i przygotujcie pomidorówkę, która z powodzeniem mogłaby zostać podana w jednej z najlepszych restauracji na świecie.
Przepis na zupę pomidorową z cukrem
Składniki na zupę pomidorową
- 2 litrów bulionu
- 3 marchewek z rosołu
- 4 dojrzałych pomidorów
- 300 ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczek cukru
- Śmietany 18 proc.
- Pieprzu i soli
Przygotowanie zupy pomidorowej
- W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.
- Pomidory sparzcie, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie.
- Do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i ponownie doprowadźcie ją do wrzenia. Po kilku minutach dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu.
- Całość doprawcie solą, pieprzem i cukrem, zamieszajcie, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
- Do pojemnika odlejcie jedną chochlę zupy i zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą pomidorówki.
- Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Serwujcie z makaronem.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl