tajemniczy składnik zupy pomidorowej
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Jeden prosty trik, który odmieni zupę pomidorową. Dodajcie nietypowy składnik, a będzie smaczna jak nigdy dotąd

Choć przyrządzenie zupy pomidorowej nie należy do skomplikowanych, wiele osób wciąż pomija jeden bardzo ważny składnik. Mowa tu oczywiście o… cukrze, bez którego jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie wyobrażał sobie tej potrawy. Pora wrócić do tych kulinarnych korzeni.
Weronika Kępa
styczeń 15, 2021

Większość osób doprawia ją tylko solą i pieprzem. To błąd. Bowiem zupa pomidorowa z dodatkiem cukru staje się o wiele bardziej kremowa, aksamitna i wyrazista. Ten składnik przede wszystkim doskonale przełamuje naturalną kwaskowość dania, ale również wydobywa z potrawy wszystko, co najlepsze. 

Zawodowi kucharze dobrze wiedzą, że cukier i pomidory to duet idealny. Wy też nie bójcie się tego połączenia i przygotujcie pomidorówkę, która z powodzeniem mogłaby zostać podana w jednej z najlepszych restauracji na świecie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na zupę pomidorową z cukrem

Składniki na zupę pomidorową

  • 2 litrów bulionu
  • 3 marchewek z rosołu
  • 4 dojrzałych pomidorów
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczek cukru
  • Śmietany 18 proc.
  • Pieprzu i soli

Zobacz także

Przygotowanie zupy pomidorowej

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion. 
  2. Pomidory sparzcie, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie.
  3. Do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i ponownie doprowadźcie ją do wrzenia. Po kilku minutach dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu.
  4. Całość doprawcie solą, pieprzem i cukrem, zamieszajcie, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
  5. Do pojemnika odlejcie jedną chochlę zupy i zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą pomidorówki.
  6. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Serwujcie z makaronem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze