tajemniczy składnik zupy pomidorowej
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

1 prosty trik, który odmieni pomidorówkę. Dodajcie nietypowy składnik, a będzie smaczna jak nigdy dotąd

Choć przyrządzenie zupy pomidorowej nie należy do skomplikowanych, wiele osób wciąż pomija jeden bardzo ważny składnik. Mowa tu oczywiście o… cukrze, bez którego jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie wyobrażał sobie tej potrawy. Pora wrócić do tych kulinarnych korzeni.

Większość osób doprawia ją tylko solą i pieprzem. To błąd. Bowiem zupa pomidorowa z dodatkiem cukru staje się o wiele bardziej kremowa, aksamitna i wyrazista. Ten składnik przede wszystkim doskonale przełamuje naturalną kwaskowość dania, ale również wydobywa z potrawy wszystko, co najlepsze. 

Zawodowi kucharze dobrze wiedzą, że cukier i pomidory to duet idealny. Wy też nie bójcie się tego połączenia i przygotujcie pomidorówkę, która z powodzeniem mogłaby zostać podana w jednej z najlepszych restauracji na świecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę pomidorową z cukrem

Składniki na zupę pomidorową

  • 2 litrów bulionu
  • 3 marchewek z rosołu
  • 4 dojrzałych pomidorów
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczek cukru
  • Śmietany 18 proc.
  • Pieprzu i soli
Zobacz także
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem

kartoflanka po bawarsku

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Przygotowanie zupy pomidorowej

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion. 
  2. Pomidory sparzcie, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie.
  3. Do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i ponownie doprowadźcie ją do wrzenia. Po kilku minutach dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu.
  4. Całość doprawcie solą, pieprzem i cukrem, zamieszajcie, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
  5. Do pojemnika odlejcie jedną chochlę zupy i zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą pomidorówki.
  6. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Serwujcie z makaronem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...

zupa pomidorowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy
Zupa pomidorowa jak u babci. Wystarczy 1 składnik, który każdy ma w swojej kuchni
Najlepsza pomidorowa to ta babcina, lub na którą przepis znacie od dawna. Być może smak minionych lat przypomni proste działanie, jakie mogło nie przyjść wam wcześniej do głowy.

Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem. Szczególnie jeśli macie na myśli domową kuchnię babci i specjały, o których nie da się zapomnieć. To w końcu nie tylko słodkości. Zupa pomidorowa jest wręcz klasyką, na wspomnienie której kąciki ust unoszą się niemalże same. Zupa na bazie bulionu i pomidorów Zupę pomidorową można przygotować na bazie bulionu z warzyw lub rosołu. Taki podkład będzie dla niej najlepszym początkiem. Głównym składnikiem nadającym niezapomniany smak zupie pomidorowej są świeże pomidory lub sprawdzony koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z lanymi kluskami. Jeśli należycie w kuchni do odważnych, możecie pomyśleć też o dodatku bazylii, natki pietruszki i zabieleniu jej śmietaną. Każda jej wersja zasługuje na szczególną uwagę! Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają nadzwyczajnie zdrowy likopen. To organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza też ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia ważną w sezonie jesienno-zimowym odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca. Pomidory to bardzo zdrowe warzywa Pomidory skutecznie zapobiegają miażdżycy, a swoje właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory działają antynowotworowo, szczególnie u mężczyzn narażonych na raka prostaty. Pomidorówka jak za dawnych lat Jeśli podobnie jak większość Polaków, jesteście jawnymi fanami pomidorówki, najwyższy czas poznać przepis, który automatycznie przypomni wam zupę pomidorową babci. Wywar z jej kuchni miał lekko słodkawy smak, koniecznie z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle....

Najlepszy przepis na zupę pomidorową. Wyciągnięcie z niej pełnię smaku dzięki 1 dodatkowi
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową. Wyciągnięcie z niej pełnię smaku dzięki 1 dodatkowi
Przypomnijcie sobie smaki dzieciństwa z tym prostym przepisem na klasyczną zupę pomidorową.

Pewnie wielu z was z rozrzewnieniem wspomina wakacje u babci. Chwile beztroski i biegania po drzewach, chociaż nie wszędzie tak to wyglądało. Spędzanie lata na gospodarstwie niejednokrotnie oznaczało pomaganie dziadkom w oporządzaniu zwierząt czy porządkach. Zawsze jednak nagrodą za ciężką pracę było pyszne jedzenie, przygotowywane z prawdziwych warzyw, owoców czy masła oraz mleka. W żadnym sklepie nie można było kupić tak smacznego jedzenia jak to, które przyrządzała babcia! Jednym z babcinych klasyków jest zupa pomidorowa, najlepiej gotowana z domowego przecieru pomidorowego. Pewnie, gdy nieco dorośliście, to zrozumieliście, dlaczego babcia często ją podawała – tę zupę robi się błyskawicznie! Po co dodawać cukier do zupy pomidorowej? Pomidorową z przecieru przygotowuje się w mgnieniu oka, więc nie trzeba stać kilka godzin nad garnkami przyrządzając obiad. Przypomnijcie sobie ten smak i sami ugotujcie smaczną zupę pomidorową. Zwróćcie uwagę na jeden nietypowy składnik - cukier. To właśnie on ma zredukować kwaśność pomidorów i sprawić, że wasza zupa zasmakuje wam tak jak u babci. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego 100 ml śmietany 2 łyżki cukru Łyżeczka czosnku granulowanego Łyżeczka masła 1 torebka ryżu lub paczka ulubionego makaronu Sól pieprz Przygotowanie Do zagotowanego bulionu wrzućcie pomidory z puszki (razem z zalewą!). W osobnym garnku ugotujcie ryż. Gotujcie przez około 20 minut – do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Następnie doprawcie zupę płaską łyżką cukru, łyżeczką granulowanego czosnku, solą i pieprzem, dodajcie masło i zamieszajcie. Smacznego! Zupę podawajcie z ryżem i śmietaną. Jeżeli chcecie, by pomidorowa była dobra następnego dnia,...

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....