Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy

Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy

Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów.

Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95.

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100.

Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków.

Zobacz także
Kiedyś nie będzie..... ziemniaków. "Musimy produkować ziemniaki odporne na ocieplenie klimatu"

Kiedyś nie będzie... ziemniaków? „Musimy produkować ziemniaki odporne na ocieplenie klimatu”

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem

Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty stają się... bardziej dozwolone. Nie oznacza to oczywiście, że nagle można zacząć je jeść w dowolnych ilościach, ale powoduje, że raz na jakiś czas można je dodać do posiłku i cieszyć się ich smakiem.

Przyznacie, że zrezygnowanie z ziemniaków, makaronu, pieczywa czy bananów (wszystkie te produkty mają wysoki indeks glikemiczny) jest trudne. Co więc zrobić, żeby je bezpieczniej jeść? Wystarczy ziemniaki polać masłem. Tłuszcz dodany do węglowodanów o wysokim indeksie, obniża go.

Inne triki obniżające indeks glikemiczny w ziemniakach:

  • Gotujcie dzień wcześniej, a w dniu obiadu odgrzejcie. W tak podanych ziemniakach, ale też makaronie czy ryżu, spada indeks glikemiczny. Stają się one jednocześnie mniej tuczące.
  • Jedzcie ze skórką. Skórka nie tylko ma mnóstwo witamin, ale też opóźnia trawienie danego produktu, a co za tym idzie spowalnia uwalnianie cukru do krwi. Rzut cukru nie będzie tak gwałtowny i niebezpieczny. W ten sam sposób przygotowujcie poza ziemniakami: bataty, marchew czy buraki.
  • Łączcie z białkiem i jak już wspomniano, z tłuszczem. Ziemniaki podane z mięsem i surówką mają niższy ładunek glikemiczny niż zjedzone same.

Źródło: medonet.pl, interia.pl

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy
Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia. Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny?  Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi. To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru? Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to: Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory...

Te popularne w Polsce warzywa mogą być szkodliwe dla jelit. Należą do nich ziemniaki i pomidory, kto nie powinien ich jeść?
Adobe Stock
Newsy
Wiecie, że ziemniaki i pomidory mogą być szkodliwe dla jelit? Sprawdźcie, kto nie powinien ich jeść
Dlaczego nasze zdrowe polskie ziemniaki mogą szkodzić? Czy już nic nie można jeść bezkarnie? Wyjaśniamy, kto nie powinien zajadać się ziemniakami i na jakie inne warzywa zwracać uwagę.

Jeśli myślicie, że ziemniaki czy pomidory, które są obecne codziennie na polskich stołach, to warzywa jedynie pełne właściwości zdrowotnych, to możecie się mylić. Dzieje się tak dlatego, że istnieją dolegliwości, na które nawet produkty spożywcze uznawane za zdrowe, mogą działać szkodliwie. Na przykład popularne ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny co powoduje, że po ich spożyciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi. Powinni więc je stanowczo ograniczyć diabetycy. A jak ziemniaki działają na jelita? Dlaczego ziemniaki i pomidory mogą wam zaszkodzić? Ziemniaki, pomidory i jeszcze kilka innych popularnych produktów żywnościowych, należą do rodziny roślin psiankowatych. To grupa roślin, które co prawda zawierają sporo właściwości prozdrowotnych, ale wytwarzają też substancje – alkaloidy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Chodzi o związki organiczne, które w roślinach są wytwarzane w celu ochrony przed zjedzeniem ich przez zwierzęta. Mogą zaburzać prace jelit i żołądka – jak solanina zawarta w młodych ziemniakach. Tomatyna występująca w niedojrzałych pomidorach, może z kolei zaburzać odporności czy powodować schorzenia jelit. Kapsaicyna występująca w papryce chilli, w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę. Osoby zdrowe nie muszą ich się obawiać. Jednak chorzy cierpiący na pewne schorzenia, powinni spożywać je w ograniczonych ilościach, zwracając uwagę, aby zjadane ziemniaki czy pomidory były w pełni dojrzałe. Oto, kto powinien uważnie włączać do diety rośliny psiankowate: Osoby ze stanami bólowymi stawów Cierpiący na artretyzm Chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów Osoby ze stwardnieniem rozsianym Osoby z chorobą Hashimoto Chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna Cierpiący na toczeń rumieniowaty Rośliny...

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków
Co jeść, żeby normalizować cukier we krwi? Te produkty są smaczne, zdrowe i pozwalają zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Niezdrowy tryb życia, wysokoprzetworzona żywność, nadwaga i brak ruchu prostą drogą prowadzą do cukrzycy. Niestety, tą drogą idzie dziś wielu Polaków. To dlatego na cukrzycę choruje w naszym kraju nawet 2 mln osób. Do tego aż 25% aż nich nawet o tym nie wie! Co jeść, żeby uniknąć lub opóźnić cukrzycę typu II? Orzechy i migdały trzymajcie pod ręką i jedzcie na „mały głód” Orzechy, a także migdały, które błędnie są traktowane jako rodzaj orzecha, a nie są orzechem, tylko pestką, są bogate w najzdrowsze, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E. Przede wszystkim zawierają jednak błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Dzięki tej właściwości, orzechy i migdały, zmniejszają ryzyko rozwoju insulinoodporności i cukrzycy typu II. Są zalecane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ich rozsądne jedzenie sprzyja normowaniu się poziomu cukru. Rozsądne, to znaczy w niedużych ilościach. Orzechy i migdały są produktami wysokokalorycznymi. Nie są to jednak puste kalorie, jak w przypadku słodyczy. Są cennymi kaloriami, ale jedzenie zbyt dużej ilości wpływa jak każda nadmierna ilość kalorii na przybieranie na wadze. Warto je jednak jeść, ze względu na wartości odżywcze. Najlepiej zastąpić garścią dziennie niezdrowe przekąski  lub przygotować na drugie śniadanie, na przemian z owocem czy warzywem. Inne produkty obniżające cukier we krwi Najważniejsze w obniżeniu poziomu cukru we krwi jest redukowanie, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Te produkty warto znać i włączyć je do swojej diety: Bulwy topinamburu mają kilka pozytywnych działań, jeśli zaczniemy systematycznie je jeść. Są źródłem inuliny, która nie jest rozpuszczana w organizmie, działa więc w jelitach jak błonnik. Ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów,...

Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe?  Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo
Adobe Stock
Newsy
Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe? Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo
Chyba każdy w naszym kraju lubi ziemniaki. Ale czy na pewno wiecie, jak je jeść?

Kiedyś ziemniaki były podarunkiem austriackiego cesarza dla królowej Marysieńki. Minęło dużo czasu, zanim zaczęły być w Polsce jedzone, a w końcu stały się trwałym składnikiem naszej diety. Dziś na kwiaty ziemniaków, którymi kiedyś zachwycała się królowa, kompletnie nie zwracamy uwagi. Cenimy w tej roślinie to, czego nie widać, co nie kwitnie i nie pachnie – ziemniaki. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto gotować ich za długo. Czy ziemniaki można rozgotować i czy nadal można je jeść? Ziemniaki są zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne. 100 g ziemniaków zawiera tylko 77 kalorii, za to aż 443 mg potasu. Znajduje się w nich fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, a także witaminy C, D, K, E, B6 i PP. Są osoby, które tak bardzo boją się, że gotowane na obiad ziemniaki będą surowe i rodzinę rozboli brzuch, że przegotowują je celowo. Są też tacy, którzy chcąc utrzymać warzywa w ciepłe, nie odlewają wody zaraz po ugotowaniu. W obu przypadkach kartofle stają się niesmaczne. Ale to nie wszystko. Długo gotowane ziemniaki zmieniają swój indeks glikemiczny, czyli wskaźnik, który określa poziom uwolnienia glukozy we krwi, tuż po zjedzeniu tych produktów. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, nie są zalecane cukrzykom. Powinny ich unikać także osoby będące na diecie odchudzającej. Rozgotowane ziemniaki, pomimo nadal niskich wartości kalorycznych, sprzyjają tyciu. Istnieje jednak ciekawy trik, który nawet przegotowane ziemniaki pozwoli nadal traktować, jako dietetyczny składnik dań. Ugotowane ziemniaki mają indeks glikemiczny IG 80, rozgotowane nawet 90. Obniżenie indeksu glikemicznego, a w rezultacie trawienie ich w sposób sprzyjający utracie wagi, jest bardzo proste. Wystarczy przechować ziemniaki przez noc w lodówce, a następnego dnia po prostu odgrzać je. Indeks...