Choć w Polsce wołowina nie jest aż tak popularna jak w niektórych krajach, i tak często przyrządza się w polskich domach dania z czerwonego mięsa. Mowa tutaj chociażby o rosole, bitkach wołowych czy gulaszu węgierskim. Jednak okazuje się, że jedzenie czerwonego mięsa może mieć wiele negatywnych skutków dla organizmu. Wiedzieliście o tym?

Co zalicza się do czerwonego mięsa?

Kiedy mowa o czerwonym mięsie, większość ma pewnie na myśli wołowinę. Ale to tylko jeden z rodzajów czerwonego mięsa! Do tej kategorii zalicza się:

  • Wołowinę
  • Wieprzowinę
  • Koninę
  • Baraninę
  • Kozinę
  • Sarninę
  • Jagnięcinę
  • Cielęcinę
  • Dziczyznę
  • Mięso z osła

Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Temat wpływu jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie jest regularnie poruszany. Nieustannie prowadzone są badania na ten temat by stwierdzić, czy rzeczywiście jedzenie wołowiny i wieprzowiny może być szkodliwe. Okazuje się, że najbardziej niezdrowe jest czerwone mięso wysokoprzetworzone – takie, które zostało poddane odpowiedniej obróbce w procesie produkcji. Przykładowe mięso wysokoprzetworzone to kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy mięsne, szynki oraz gotowe dania z mięsa.

Czerwone mięso właśnie w takiej postaci okazuje się być bardzo niezdrowe dla organizmu.

Zobacz także:

Niezdrowe tłuszcze w czerwonym mięsie

Czerwone mięso zawiera wiele tłuszczów nasyconych, czyli tzw. złych tłuszczów, które podwyższają poziom cholesterolu – o wiele więcej niż mięso białe. Dlatego powinno się wybierać takie kawałki wołowiny, wieprzowiny czy innego czerwonego mięsa, które zawierają jak najmniej tłuszczu.

Czerwone mięso i nowotwory

Pojawiają się informacje o tym, jakoby czerwone mięso powodowało raka. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ jedzenie samego czerwonego mięsa jeszcze nie sprawi, że zachorujecie na nowotwór. Sprawia się komplikuje, gdy dochodzi do kwestii obróbki. Mięso smażone na tłuszczu zaczyna uwalniać rakotwórcze związki, dlatego w przypadku czerwonego mięsa lepiej jest je wędzić, peklować lub konserwować.

Czytaj także: