Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
AdobeStock
Newsy

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Czy można zjeść kiwi w całości ze skórką? To was zaskoczy!

Kiwi to jedno z popularniejszych owoców egzotycznych w Polsce. Ze względu na jego charakterystyczny smak doskonale komponuje się z innymi owocami w sałatce i stanowi ciekawy dodatek do koktajli i drinków. Większość osób obiera kiwi przed zjedzeniem go – czy słusznie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kiwi

Ciekawi was, skąd właściwie wzięło się kiwi? Te owoce to tak naprawdę jagody, które rosną na drzewie aktinidia, uprawianym w Azji. Początkowo były znane pod nazwą „chińskie gęsie jagody”, a obecną nazwę kiwi zawdzięcza Nowozelandczykom. Nazwali tak te owoce, nawiązując do występującego w Nowej Zelandii ptaka kiwi.

Owoce kiwi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo. Znajdują się w nich także bardzo zdrowe kwasy omega-3 i luteinę, która pozytywnie wpływa na kondycję oczu.

Zobacz także
Kupiliście koszyczek malin z odrobiną pleśni? Czy można je zjeść?

Kupiliście koszyczek malin z odrobiną pleśni? Czy można je zjeść?

Zapomnijcie o bezsenności! Sok z sezonowych owoców w mig poradzi sobie z tym problemem

Zapomnijcie o bezsenności! Sok z sezonowych owoców w mig poradzi sobie z tym problemem

Czy można jeść kiwi ze skórką?

Wyobrażacie sobie zjeść kiwi ze skórką? Jej chropowata faktura zdecydowanie do tego nie zachęca, jednak okazuje się, że jak najbardziej skórkę od kiwi można, a nawet powinno się jeść! To właśnie w skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów i witaminy C, a także błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii.

A jak zjeść kiwi ze skórką? Należy po prostu pozbyć się włosków, najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej część gąbki do mycia naczyń. Dobrze też jest już w sklepie wybierać takie kiwi, które są miękkie i gładkie.

Jeżeli natomiast nie przekonuje was perspektywa jedzenia całego kiwi ze skórką, możecie po prostu zblendować je w całości z innymi owocami i zrobić koktajl.

Które owoce warto jeść ze skórką?

Nie tylko kiwi można zjeść ze skórką! Nadaje się do tego całkiem sporo owoców (poza mango). Bardzo polecane są cytrusy, a dokładniej skórka z pomarańczy lub cytryny, dodawana np. do wypieków. Natomiast najzdrowszą skórkę mają jabłka, które pomagają regulować cholesterol oraz obniżać ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Mini kiwi
Flickr/Leslie Seaton
Newsy
Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz
Kiwi wielkości kciuka jest wieloletnim pnączem pochodzącym z Japonii, Chin, Korei i Syberii. Od niepamiętnych czasów cieszy niezwykłymi właściwościami. Chcecie się dowiedzieć o czym mówimy?

Mini kiwi jest jagodą z gatunku Aktinidia Arguta i jest znana jako mroozodporne kiwi. Do tej pory mini kiwi była uważana za roślinę uprawianą amatorsko. Aktualnie stanowi przyszłościowy owoc z potencjałem sadowniczym. Uprawia się ją między innymi w Europie, USA i Nowej Zelandii. Owoce jak jagody Mini kiwi ma wagę od kilku do kilkunastu gramów. Wielkością są porównywalne do deserowych winogron. Są znacznie mniejsze niż znane na rynku, popularne i słodkie duże kiwi. Pokryte są delikatną, gładką, jadalną skórką. Można je jeść bez obierania wprost z opakowania.  Owoce ze względu na dużą zawartość składników prozdrowotnych są zaliczane do żywności funkcjonalnej. To jedne z najbardziej odżywczych owoców! Wyróżniają się zdolnością do dojrzewania po zbiorze, co jest rzadkością wśród owoców jagodowych. Sama natura Rośliny mini kiwi są odporne na choroby i nie wymagają chemicznych oprysków. Owoce krzewu są zazwyczaj soczyste, słodkie i aromatyczne. Jagody kiwi są także uprawiane jako rośliny ozdobne. Można je znaleźć w dżemach, galaretkach, sałatkach, koktajlach, napojach sportowych i przekąskach. Roślina jakich mało Jagoda kiwi to liściasta roślina, która rośnie nawet do 20 stóp wysokości. Ma kwiaty w kształcie filiżanki, pachnące i kremowo białe. Roślina kwitnie w maju, zmieniając kwiaty w zielono żółtawe owoce. Jej miąższ jest szmaragdowo-zielony z licznymi, maleńkimi, czarnymi nasionami. 125 gramów owoców mini kiwi zawiera 22 gramy węglowodanów, 4 gramy błonnika pokarmowego, 360 mg potasu, 1,5 grama białka, 0,7 grama tłuszczu i 7 mg sodu. Korzyści zdrowotne  Jagoda kiwi słynie z bogactwa składników odżywczych i jest uważana za zdrową przekąskę. Pomaga zmniejszyć...

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak a w mig odejdzie skórka
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak, a skórka odejdzie w try miga
Obieranie kiwi to niełatwa sprawa. Z pomocą naszego triku pójdzie wam jednak jak z płatka.

Lubicie jeść kiwi, ale macie problem z obraniem tego owocu? Dzięki tej prostej sztuczce obierzecie je w mig. Jak szybko obrać kiwi? Kiwi to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Ludzie na całym świecie pokochali go za jego słodko-ostry smak. Kiwi doskonale się sprawdza jako składnik deserów i owocowych sałatek, ale najczęściej jest jedzone solo. Mimo iż jego włochata skórka jest jadalna, większość osób pozbywa się jej przed zjedzeniem. Jak obrać kiwi nie tracąc przy tym zbyt dużo owocu? Na TikToku pojawił się filmik, na którym możecie zobaczyć ekspresową metodę obierania kiwi. Na początku musicie odkroić końcówki kiwi. Następnie natnijcie owoc na środku i zdejmijcie z niego skórkę za pomocą łyżki. Wsuńcie łyżkę między skórę a miąższ. Obracajcie łyżką, aż uzyskacie pełny obrót. Wybierzcie łyżkę, która najlepiej pasuje do kształtu kiwi. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę duże kiwi, użyjcie dużej łyżki, a jeśli jest ono małe, użyjcie małej łyżeczki. Sprawdźcie rozmiar łyżki trzymając ją z boku owocu. Zobaczcie, jak krok po kroku robi to użytkowniczka TikToka. @themomlifevlogs MOM HACK: Fastest way to peel a kiwi. #lifehacks #momhack #foodhacks #learnontiktok #tiktokpartner ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter Inne metody na obranie kiwi Jeżeli trik z łyżką was nie przekonał, sprawdźcie inne sposoby na szybkie obranie kiwi. Obieraczką do warzyw. Odetnijcie oba końce owoców, a następnie obierzcie boki, delikatnie przesuwając obieraczkę, aby nie zmiażdżyć i nie usunąć zbyt dużej części miąższu.  Nożem. Odetnijcie oba końce i połóżcie kiwi na desce do krojenia. Powoli okrążajcie kiwi i usuwajcie skórkę nożem. ...

Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Pixabay
Newsy
Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Dobrze zbilansowana dieta powinna również być bogata w witaminy i mikroelementy, a one są dostarczane w głównej mierze przez spożywanie owoców oraz warzyw. Według najnowszych doniesień, nie wszystkie połączenia słodkich produktów są dobre dla zdrowia.

Soki owocowe, sałatki czy jedzone solo w postaci przekąski. Owoce są to jedne z najczęstszych gości w codziennej diecie, a to nie bez powodu. Są cennym źródłem wielu wartościowych składników. Spożywane w pewnych kombinacjach, jednak nie niosą dobrych wartości, zaś mogą nawet organizmowi zaszkodzić.  Właściwości owoców W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin oraz mikroelementów, które usprawniają funkcjonowanie organizmu. Są one w głównej mierze dostarczane przez owoce. Mają one wiele cennych wartości, takich jak witaminy A, E, C czy flawonoidy. Wśród właściwości wyróżnia się:  wzmacniają układ odpornościowy, wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry, normują glukozę we krwi,  czy zapełniają potrzebę na słodkie.  Owoce są świetną alternatywą dla osób będących na diecie. To świetna forma słodkości, które można podać w wielu formach jak sałatki, soki, koktajle czy po prostu solo. Podział owoców Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce dzieli się na trzy grupy: kwaśne, pół-kwaśne oraz słodkie. Do pierwszej grupy należą: grejpfruty, pomarańcze, cytryny, ananas, granat, kwaśne winogrona, żurawina, kwaśne jabłka, truskawki, kiwi czy pomidory. Pół-kwaśnymi owocami określa się morele, gruszki, nektarynki, mango, śliwki, słodkie owoce leśne, jabłka czy wiśnie. Natomiast w ostatniej, słodkiej grupie znajdują się banany, daktyle, figi czy papaja. Ten podział powstał na podstawie kwasowości danych produktów spożywczych. Tych owoców się nie łączy  Przygotowując różnego rodzaju soki czy sałatki owocowe, wykorzystuje się wszelkie owoce. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Jednak jak się okazuje nie wszystkie połączenia danych...

Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Flickr
Newsy
Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Awokado ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. A to ze względu na swój delikatny, bliżej nieokreślony smak. Jedni go uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Tym, którzy nie mogą się zdecydować, podsuwamy tip na to, z czym połączyć awokado i jak uczynić jego smak wyrazistym. 

Awokado to owoc o wartościowym składzie, który można kupić w każdym większym sklepie spożywczym. Jego smakosze wykorzystują go do sałatek, koktajli albo po prostu jako smarowidło do kanapek. Bogactwo wartościowych tłuszczów i witaminy D sprawia, że warto awokado jeść ze względów zdrowotnych. Jeżeli dodatkowo nauczycie się je odpowiednio przyprawiać i komponować z innymi składnikami, wówczas pokochacie je również za smak. Jakie przyprawy pasują do awokado?  Nikt nie każe wam jeść awokado bez dodatków. Aby nadać mu smaku i charakteru, skropcie je sokiem z cytryny . Taki zabieg pozwoli nie tylko wzbogacić smak awokado, lecz również sprawi, że nie ściemnieje. Kwaśny sok z cytryny znakomicie przełamuje delikatność mdłego owocu, czyniąc go zdecydowanie bardziej wyrazistym. Z tego połączenia korzystają najwięksi szefowie kuchni szykując potrawy na bazie awokado.  Do awokado świetnie pasuje również sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz, a także odrobina oliwy z pierwszego tłoczenia. Jeżeli macie ochotę na wyjątkowo intensywną odsłonę tego owocu, dodajcie do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i chili.  Z czym podawać awokado?  Awokado znakomicie sprawdza się w połączeniu z wędzonym łososiem, tuńczykiem, jajkiem, szynką czy fetą. Lubi również towarzystwo warzyw. Jeśli podacie je z pomidorami, cebulą, papryką i kolendrą, to zrobicie jedną z bardziej znanych na świecie past – guacamole .  Może was to zdziwić, ale awokado sprawdza się świetnie również z innymi owocami. Jest to szczególnie przydatne przy tworzeniu zdrowych koktajli i sałatek. Mango, maliny, jagody, borówki, banany, truskawki, to tylko niektóre z owoców, które do niego pasują.  Z awokado można również przygotować wspaniały deser. Zblendujcie je z czekoladą i zróbcie puszysty mus ....