
Kiwi to jedno z popularniejszych owoców egzotycznych w Polsce. Ze względu na jego charakterystyczny smak doskonale komponuje się z innymi owocami w sałatce i stanowi ciekawy dodatek do koktajli i drinków. Większość osób obiera kiwi przed zjedzeniem go – czy słusznie?
Właściwości zdrowotne kiwi
Ciekawi was, skąd właściwie wzięło się kiwi? Te owoce to tak naprawdę jagody, które rosną na drzewie aktinidia, uprawianym w Azji. Początkowo były znane pod nazwą „chińskie gęsie jagody”, a obecną nazwę kiwi zawdzięcza Nowozelandczykom. Nazwali tak te owoce, nawiązując do występującego w Nowej Zelandii ptaka kiwi.
Owoce kiwi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo. Znajdują się w nich także bardzo zdrowe kwasy omega-3 i luteinę, która pozytywnie wpływa na kondycję oczu.
Czy można jeść kiwi ze skórką?
Wyobrażacie sobie zjeść kiwi ze skórką? Jej chropowata faktura zdecydowanie do tego nie zachęca, jednak okazuje się, że jak najbardziej skórkę od kiwi można, a nawet powinno się jeść! To właśnie w skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów i witaminy C, a także błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii.
A jak zjeść kiwi ze skórką? Należy po prostu pozbyć się włosków, najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej część gąbki do mycia naczyń. Dobrze też jest już w sklepie wybierać takie kiwi, które są miękkie i gładkie.
Jeżeli natomiast nie przekonuje was perspektywa jedzenia całego kiwi ze skórką, możecie po prostu zblendować je w całości z innymi owocami i zrobić koktajl.
Które owoce warto jeść ze skórką?
Nie tylko kiwi można zjeść ze skórką! Nadaje się do tego całkiem sporo owoców (poza mango). Bardzo polecane są cytrusy, a dokładniej skórka z pomarańczy lub cytryny, dodawana np. do wypieków. Natomiast najzdrowszą skórkę mają jabłka, które pomagają regulować cholesterol oraz obniżać ryzyko chorób serca i cukrzycy.