Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie!

Rodzaje pieczywa

Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak:

  • Chleb pszenny
  • Chleb żytni
  • Chleb razowy
  • Chleb orkiszowy
  • Chleb słonecznikowy
  • Chleb gryczany
  • Pumpernikiel

Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem.

Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo?

Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia.

Zobacz także:

Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód.

Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy, zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne.

Jeżeli zaś cierpicie na celiakię, czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe.

Jak rozpoznać dobrej jakości pieczywo?

Jeśli chcecie kupić dobry chleb, kierujcie się tymi zasadami:

  • Skład pieczywa powinien być jak najkrótszy i najlepiej, gdy znajduje się w nim tylko mąka, zakwas, sól oraz woda. Czytajcie też uważnie etykiety, ponieważ nietrudno jest trafić na pozornie ciemne pieczywo, które tak naprawdę jest zrobione z pszenicy i barwione na ciemny kolor karmelem.
  • Chleb nie powinien się kruszyć ani łamać.
  • Zwróćcie uwagę na wagę, ponieważ dobrej jakości chleb jest odpowiednio ciężki. Jeśli weźmiecie go do ręki i jest podejrzanie lekki, to prawdopodobnie do jego produkcji użyto sporej ilości spulchniaczy.
  • Wysokiej jakości chleb po kilku dniach nie pleśnieje – może wyschnąć, ale zdecydowanie nie powinien pokryć się pleśnią.