jak gotować ziemniaki
AdobeStock
Newsy

Zalewacie ziemniaki zimną wodą czy wrzątkiem z czajnika? Prawie wszyscy popełniają błąd

Jak gotujecie ziemniaki? Okazuje się, że temperatura wody, którą zalewa się kartofle, ma duże znaczenie!

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. W każdym domu przyrządza się potrawy z dodatkiem ziemniaków lub samodzielne posiłki z tych warzyw, jak na przykład placki ziemniaczane albo kluski śląskie. Są smaczne, pasują do wielu dań, a dzięki dużej zawartości skrobi bardzo zdrowe. Do tego można je spokojnie jeść na diecie pod warunkiem, że nie dodaje się do nich tłuszczu i ciężkich sosów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka woda do gotowania ziemniaków?

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna sztuka. A jednak sposób przygotowania ma duże znaczenie! Warzywa trzeba umyć, obrać i wstawić do posolonej wody. Część osób wkłada ziemniaki do zimnej wody i zagotowuje, a inni zalewają je wrzątkiem. Który sposób jest lepszy? Na pewno wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się o wiele szybciej, jednak to nie jest jedyna zaleta tego rozwiązania!

Okazuje się, że zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, czyli wówczas gdy wkłada się te warzywa do zimnej wody. Wtedy ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby zapobiec rozpadowi tej witaminy należy wrzucać ziemniaki do wrzątku.

Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób

Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot

Walory prozdrowotne ziemniaków

Wiecie, że ziemniaki są pełne witamin? Niektórzy ludzie stosujący diety odchudzające, całkowicie rezygnują z tych warzyw, a to wielki błąd. Ziemniaki nie są bardzo tuczące, a ze względu na zawarte w nich witaminy, stanowią zdrowszą alternatywę choćby dla makaronu. W ziemniakach można znaleźć takie pierwiastki i witaminy jak:

  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina K
  • Witamina H
  • Potas
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Wapń
  • Beta-karoten

W dodatku ziemniaki zawierają dużo błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Źródło: gotujmy.pl

Dodajcie to do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to warzywo do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Jak ugotować perfekcyjne w smaku ziemniaki? Oto garść przydatnych porad.

Jak ugotować idealne w smaku tłuczone ziemniaki? Zanim przystąpicie do gotowania ziemniaków, na początku należy je oczywiście umyć i w razie potrzeby – obrać ze skórki. Niektórzy gotują ziemniaki w skórce, aby zachować ich składniki odżywcze i smakowe. Bez względu na to czy zdecydujecie się ugotować ziemniaki w skórce czy bez, przed wrzuceniem ich do wody dodajcie do niej szczyptę soli, pokrójcie je na na mniejsze kawałki, aby skrócić czas ich gotowania. Niektórzy wkładają ziemniaki do zimnej wody i gotują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Która z tych metod jest prawidłowa? Do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - zimnej czy wrzącej? Wstawienie ziemniaków do gorącej wody spowoduje, że ugotują się one znacznie szybciej oraz sprawi, że zawarte w ziemniakach witaminy, będą się wolniej ulatniać niż gdy umieścimy je w zimnej wodzie. Podczas długiego gotowania ziemniaków, ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Aby temu zapobiec, należy wrzucać ziemniaki do wrzątku. Co warto dodać do ziemniaków podczas gotowania? Jeżeli chcecie nadać swoim gotowanym ziemniakom więcej smaku i aromatu, dodajcie do nich pietruszkę. Dzięki temu wasze tłuczone ziemniaki będą o wiele lepsze w smaku i jeszcze zdrowsze. Polecamy także eksperymenty z innymi warzywami,  które delikatnie poprawią smak ziemniaków. Co jeszcze warto dodać do gotowanych ziemniaków? Do gotujących ziemniaków możecie też oczywiście dodać inne warzywa takie jak np. kalafior, marchewka czy papryka. Możecie też dodać do nich ulubione przyprawy: pieprz kozieradkę kminek liść laurowy ziele angielskie Korzeń pietruszki zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:...

Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
AdobeStock
Newsy
Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
Obraliście ziemniaki, pokroiliście je na kawałki i włożyliście do garnka z wodą. Jak prawidłowo ugotować ziemniaki, by szybko były miękkie? Musicie pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jak ugotować ziemniaki, aby były miękkie? Liczy się nie tylko czas gotowania, ale też moment posolenia wody, w której gotują się ziemniaki. A wy solicie wodę na ziemniaki na początku czy pod koniec gotowania? Mało kto wie o tym, że jedna z tych metod mocno przyczynia się do tego, że ziemniaki wolniej się gotują. Kiedy posolić wodę na ziemniaki? Gotowanie ziemniaków może nie wydawać się trudne, ale wymaga podjęcia pewnych kroków, dzięki którym nasze ziemniaki będą miały idealny smak i konsystencję. Czy ziemniaki należy gotować w zimnej czy we wrzącej wodzie? Lepiej je pokroić na mniejsze części czy zostawić w większych kawałkach? Przykrywać je czy lepiej nie? Wreszcie – kiedy posolić wodę na ziemniaki? Na początku, czy pod koniec gotowania? Wyjaśniamy. Ziemniaki ugotują się szybciej, jeśli pokroicie je na kawałki przed ugotowaniem. Nie muszą być bardzo małe, ale wiedzcie, że im drobniej pokroicie ziemniaki, tym szybciej się one ugotują. Starajcie się również, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Niektóre osoby wkładają ziemniaki do zimnej wody i zagotowują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Który z tych sposobów jest lepszy? Wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się one o wiele szybciej. Poza tym,  będą one miały więcej wartości odżywczych. Zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, Wówczas ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. To dlatego lepiej jest wrzucić ziemniaki do wrzącej wody. Pamiętajcie też, żeby woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. Jeśli o tym zapomnicie, ziemniaki, które będą wystawać, będą po prostu niedogotowane....

jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Prawie wszyscy popełniają błąd gotując ziemniaki. Wystarczy 1 trik i dodanie 1 taniego składnika
Sposób na zdrowe ziemniaki? Dodajcie ten jeden składnik w trakcie gotowania!

Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne. Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobii! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik! Zdrowe ziemniaki Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.: Witaminy A – wzmacnia odporność Witamin z grupy B – regulują przemianę materii Magnezu – składnik budujący zęby i kości Siarki – działa przeciwzapalnie Potasu – obniża ciśnienie krwi Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec! Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach. Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!

Gotujecie warzywa w zimnej czy w gorącej wodzie. Jedna z tych metod niszczy ich smak i witaminy
AdobeStock
Newsy
Gotujecie warzywa w zimnej czy w gorącej wodzie? Jedna z tych metod niszczy ich smak i witaminy
Które warzywa należy wrzucać od razu na wrzątek, a które należy zaczynać gotować w zimnej wodzie? Sprawdźcie.

Wiecie, jak prawidłowo gotować warzywa? Jedni wrzucają je do zimnej wody, z kolei inni gotują je we wrzątku. Która z tych metod jest prawidłowa? Wszystko zależy od tego, jakie są to warzywa. Kiedy gotować warzywa w zimnej, a kiedy w gorącej wodzie? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Wszystko bowiem zależy od tego, czy warzywa te rosną w ziemi czy ponad nią. Warzywa, które rosną pod ziemią (takie jak np. ziemniaki, marchew, buraki, rzepa), należy gotować w zimnej wodzie. Warzywa, które wyrastają nad ziemią (brokuły, kalafior, groszek, kukurydza) należy wrzucić do gotującej się już wody. Gotowanie brokułów, kalafiora czy kukurydzy, polega na zmiękczaniu ich ścian komórkowych, aby były smaczniejsze i łatwiejsze do strawienia. Ponieważ większość zielonych warzyw jest mała i/lub cienka, nie trwa to długo. Wystarczy więc, że włożymy je do wrzącej wody. Warzywa korzeniowe zawierają duże ilości skrobi, którą należy rozpuścić przed spożyciem. Jak wiadomo, przenikanie ciepła w głąb warzywa, zajmuje trochę czasu. Rozpoczęcie gotowania warzyw korzeniowych od umieszczenia ich w zimnej wodzie i stopniowe podgrzewanie zewnętrznych warstw, pozwala wzmocnić ściany komórkowe i sprawia, że warzywa te stają się bardziej odporne na skutki rozgotowania. Działa to szczególnie dobrze w przypadku warzyw korzeniowych zawierających skrobię, takich jak ziemniaki, ponieważ stopniowa zmiana temperatury zapobiega rozgotowaniu zewnętrznych krawędzi. Co zrobić, aby zielone warzywa zachowały swój kolor? Chcecie zachować żywy kolor i przyjemną konsystencję zielonych warzyw (takich jak np. brokuły, zielona fasolka itp.) podczas gotowania? To bardzo proste. Jeżeli chcecie, aby wasze warzywa były pięknie zielone i miały konsystencję „al dente”, powinniście gotować je...