jak gotować ziemniaki
AdobeStock
Newsy

Jaką wodą zalewacie ziemniaki? Zimną czy wrzątkiem z czajnika? Prawie wszyscy popełniają błąd

Jak gotujecie ziemniaki? Okazuje się, że temperatura wody, którą zalewa się kartofle ma duże znaczenie!
Katarzyna Wyborska
styczeń 20, 2021

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni! W każdym domu przyrządza się potrawy z dodatkiem ziemniaków lub samodzielne posiłki z tych warzyw, jak na przykład placki ziemniaczane albo kluski śląskie. Są smaczne, pasują do wielu dań, a dzięki dużej zawartości skrobi bardzo zdrowe. Do tego można je spokojnie jeść na diecie pod warunkiem, że nie dodaje się do nich tłuszczu i ciężkich sosów.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Witaminy w ziemniakach

Wiecie, że ziemniaki są pełne witamin? Niektórzy ludzie stosujący diety odchudzające, całkowicie rezygnują z tych warzyw, a to wielki błąd. Ziemniaki nie są bardzo tuczące, a ze względu na zawarte w nich witaminy, stanowią zdrowszą alternatywę choćby dla makaronu. W ziemniakach można znaleźć takie pierwiastki i witaminy jak:

  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina K
  • Witamina H
  • Potas
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Wapń
  • Beta-karoten

W dodatku ziemniaki zawierają dużo błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zobacz także

Jaka woda do ziemniaków?

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna sztuka. A jednak sposób przygotowania ma duże znaczenie! Warzywa trzeba umyć, obrać i wstawić do posolonej wody. Część osób wkłada ziemniaki do zimnej wody i zagotowuje, a inni zalewają je wrzątkiem. Który sposób jest lepszy? Na pewno wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się o wiele szybciej, jednak to nie jest jedyna zaleta tego rozwiązania! Okazuje się, że zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, czyli wówczas gdy wkłada się te warzywa do zimnej wody. Wtedy ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby zapobiec rozpadowi tej witaminy należy wrzucać ziemniaki do wrzątku!

 

Czytaj także:

Komentarze