jak gotować ziemniaki
AdobeStock
Newsy

Zalewacie ziemniaki zimną wodą czy wrzątkiem z czajnika? Prawie wszyscy popełniają błąd

Jak gotujecie ziemniaki? Okazuje się, że temperatura wody, którą zalewa się kartofle, ma duże znaczenie!

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. W każdym domu przyrządza się potrawy z dodatkiem ziemniaków lub samodzielne posiłki z tych warzyw, jak na przykład placki ziemniaczane albo kluski śląskie. Są smaczne, pasują do wielu dań, a dzięki dużej zawartości skrobi bardzo zdrowe. Do tego można je spokojnie jeść na diecie pod warunkiem, że nie dodaje się do nich tłuszczu i ciężkich sosów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka woda do gotowania ziemniaków?

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna sztuka. A jednak sposób przygotowania ma duże znaczenie! Warzywa trzeba umyć, obrać i wstawić do posolonej wody. Część osób wkłada ziemniaki do zimnej wody i zagotowuje, a inni zalewają je wrzątkiem. Który sposób jest lepszy? Na pewno wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się o wiele szybciej, jednak to nie jest jedyna zaleta tego rozwiązania!

Okazuje się, że zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, czyli wówczas gdy wkłada się te warzywa do zimnej wody. Wtedy ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby zapobiec rozpadowi tej witaminy należy wrzucać ziemniaki do wrzątku.

Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób

Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot

Walory prozdrowotne ziemniaków

Wiecie, że ziemniaki są pełne witamin? Niektórzy ludzie stosujący diety odchudzające, całkowicie rezygnują z tych warzyw, a to wielki błąd. Ziemniaki nie są bardzo tuczące, a ze względu na zawarte w nich witaminy, stanowią zdrowszą alternatywę choćby dla makaronu. W ziemniakach można znaleźć takie pierwiastki i witaminy jak:

  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina K
  • Witamina H
  • Potas
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Wapń
  • Beta-karoten

W dodatku ziemniaki zawierają dużo błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Źródło: gotujmy.pl

jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Prawie wszyscy popełniają błąd gotując ziemniaki. Wystarczy 1 trik i dodanie 1 taniego składnika
Sposób na zdrowe ziemniaki? Dodajcie ten jeden składnik w trakcie gotowania!

Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne. Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobii! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik! Zdrowe ziemniaki Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.: Witaminy A – wzmacnia odporność Witamin z grupy B – regulują przemianę materii Magnezu – składnik budujący zęby i kości Siarki – działa przeciwzapalnie Potasu – obniża ciśnienie krwi Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec! Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach. Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodacie do nich 1 rzecz
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych. Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Jeżeli możesz, to najzwyczajniej nie gotuj ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry. Nie lej za dużo wody do garnka To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków . Dodaj tłuszczu do gotujących się ziemniaków Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnij o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie...

ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Woda po ugotowanych ziemniakach ma taki kolor? Lepiej ich nie jedzcie. Mogą wam zaszkodzić
Ugotowaliście ziemniaki i woda w garnku jest zielona? Dowiedzcie się, co to oznacza.

Zdarzyło się wam, że po gotowaniu ziemniaków woda w garnku ma zielonkawy kolor? To znak, że znajdowała się w nich toksyczna substancja. Sprawdźcie szczegóły. Co oznacza zielona woda po gotowaniu ziemniaków? Woda po ugotowanych ziemniakach zwykle ma lekko żółtawy, mętny kolor – i tak właśnie powinna wyglądać! Czasami jednak jej kolor robi się zielony , co wzbudza słuszny niepokój. Co jest tego przyczyną? Jest to nic innego jak  solanina , czyli toksyczna substancja zawarta w ziemniakach. Barwi wodę zwłaszcza wtedy, gdy gotujecie nieobrane ziemniaki, które mają zielone części. Co to jest solanina? Solanina jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w ziemniakach. Chroni je przed chorobami roślin i szkodnikami, jednak dla ludzi jest toksyczna . Do zatrucia dochodzi wówczas, gdy spożywa się surowe lub niedogotowane ziemniaki, a także niedojrzałe bulwy. Objawy zatrucia solaniną Do typowych objawów zatrucia solaniną należą: Gorączka Wymioty Biegunka Osłabienie Bóle głowy Jak uniknąć zatrucia? Na szczęście, solanina nie jest toksyczna po ugotowaniu. Jednakże, trzeba pamiętać o tym, że ziemniaki muszą być dojrzałe oraz pozbawione plam i kłączy . Oraz dokładnie ugotowane, ponieważ zjedzenie niedogotowanych ziemniaków, skończy się zatruciem pokarmowym! Sprawdźcie, jak bezpiecznie przygotować ziemniaki w mundurkach. Przepis na zdrowe ziemniaki w mundurkach z tymiankiem Do przygotowania klasycznych ziemniaków w mundurkach, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 3 łyżki oliwy Łyżeczka suszonego tymianku Łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sól Przygotowanie: Ziemniaki oczyśćcie szczoteczką, ale nie obierajcie ich ze skórki....