Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe

Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 23, 2021

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe!

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Ogórki małosolne

Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli.

Najlepsza woda do ogórków małosolnych

Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne.

Przepis na domowe ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 ½ kg małych ogórków gruntowych
  • 1 pęczek koperku
  • kilka liści chrzanu
  • 20 cm korzenia chrzanu
  • 2 główki czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli.
  2. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron.
  3. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą.
  4. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki.
  5. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek.
  6. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki.
  7. Całość zalejcie przygotowaną solanką.
  8. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w ciemne, chłodniejsze miejsce.
  9. Ogórki małosolne będą gotowe po dwóch dniach kiszenia. Smacznego!
     

Czytaj także:

Komentarze