Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe

Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe!

Zobacz także
Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne

Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli.

Najlepsza woda do ogórków małosolnych

Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne.

Przepis na domowe ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 ½ kg małych ogórków gruntowych
  • 1 pęczek koperku
  • kilka liści chrzanu
  • 20 cm korzenia chrzanu
  • 2 główki czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli.
  2. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron.
  3. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą.
  4. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki.
  5. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek.
  6. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki.
  7. Całość zalejcie przygotowaną solanką.
  8. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w ciemne, chłodniejsze miejsce.
  9. Ogórki małosolne będą gotowe po dwóch dniach kiszenia. Smacznego!
     

Czytaj także:

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek, wiele gospodyń domowych przygotowuje wówczas ogórki małosolne. To jeden z symboli wiosny i lata, będącym świetnym dodatkiem do szeregu dań. Co roku pojawia się również dyskusja odnośnie odpowiedniej ilości soli. Tylko z taką ilością soli ogórki małosolne wyjdą idealnie.

Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance. Ile soli do ogórków małosolnych? Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu! Przepis na chrupkie ogórki małosolne Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 8 gałązek kopru 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 3 łyżki soli Przygotowanie: Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku.  Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach....

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem
ONS, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki
Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, a to idealna okazja do zrobienia ogórków małosolnych! Zróbcie je z przepisu Karola Okrasy.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni. Warto je przyrządzać właśnie teraz, gdy robi się coraz cieplej, a drzewa i krzewy wypuszczają już pierwsze liście. To właśnie liście porzeczki, dębu lub wiśni idealnie podkreślają smak małosolnych ogórków i powinno się ich użyć do kiszenia. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy! Przepis na ogórki małosolne Karola Okrasy Do przygotowania ogórków małosolnych Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 2 baldachy kopru 5 korzeni chrzanu 7 liści porzeczki 4 ząbki czosnku Do zalewy: 5 litrów wody 7 łyżek soli 2 łyżki gorczycy Oraz zimna woda do zalania ogórków. Przygotowanie: Ogórki przed przygotowaniem włóżcie do bardzo dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie były nią przykryte. W garnku zagotujcie 5 litrów wody z solą i ostudźcie, by była lekko letnia. Karol zdradził, że to trik jego mamy – gdy ogórki zaleje się letnią wodą, to szybciej będą gotowe. Wówczas małosolne ogórki są zrobione już po dwóch dniach! Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajcie 2 duże łyżki gorczycy i namoczcie. Następnie wsypcie około 7 łyżek soli. Karol podaje idealne proporcje na wodę do ogórków, czyli 1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody. Korzenie chrzanu obierzcie i pokrójcie wzdłuż na cztery części. Ważne, by były surowe, ponieważ wtedy oddają one cały swój aromat. Umyjcie całe baldachy kopru oraz liście porzeczki. Okrasa przyznał, że on użył liści porzeczki dlatego, że akurat miał je pod ręką, ale zależnie od regionu Polski używa się różnych liści do ogórków małosolnych, np. liści młodego...

Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Macie na działkach, ogródkach i przydomowych poletkach pierwsze tegoroczne ogórki? Pora na eksperymenty z ogórkami małosolnymi. Polecamy rosyjski patent z wykorzystaniem foliowej siateczki.

Takie ogórki mogą okazać się szybko hitem w waszych domach. Przygotowuje się je z rana, a już wieczorem albo następnego dnia są gotowe do chrupania. Przed wami prosty i szybki patent z Rosji na ogórki małosolne na sucho. Do tego sprytnego sposobu nie będziecie potrzebowali specjalnej zalewy. Ba, do ich wykonania nie jest potrzebna nawet woda! Ogórki pod wpływem soli same puszczą nieco płynu, odrobinę zmiękną i zaczną rewelacyjnie pachnieć. Tak przygotowane i lekko ukiszone ogórki małosolne świetnie sprawdzą się jako przekąska na biwak, grilla czy na piknik. 12-godzinny pobyt w foliowej torbie w lodówce w zupełności wystarczy, by przeszły smakiem dodatków. Ogórki małosolne uda się także przygotować bez wkładania ich do lodówki. Ogórki małosolne na sucho z foliowego worka Składniki: Ok. 0,5 kg ogórków Łyżka soli do przetworów (wykorzystajcie sól jodowaną warzoną ) Niewielki pęczek świeżego kopru Kilka ząbków czosnku Liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz czarny grubo mielony Opcjonalnie – korzeń chrzanu, pietruszka, seler, ostra papryka w proszku – można eksperymentować ze smakiem ogórków małosolnych Przygotowanie: Odetnijcie końcówki ogórków – w ten sposób szybciej odbędzie się proces kiszenia. Wrzućcie obcięte ogórki do foliowego woreczka. Wsypcie 1 łyżkę soli do worka. Umyjcie i posiekajcie koper, po czym wrzućcie go do foliowego worka z ogórkami. Czosnek obierzcie i posiekajcie ząbki na niewielkie kawałki. Wrzućcie posiekany czosnek do środka. Do środka wrzućcie także liść laurowy, odrobinę pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Zawiążcie worek w taki sposób, by w...