Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe!
Ogórki małosolne
Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli.
Najlepsza woda do ogórków małosolnych
Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne.
Przepis na domowe ogórki małosolne
Składniki:
- 1 ½ kg małych ogórków gruntowych
- 1 pęczek koperku
- kilka liści chrzanu
- 20 cm korzenia chrzanu
- 2 główki czosnku
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
- W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli.
- Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron.
- Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą.
- Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki.
- Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek.
- W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki.
- Całość zalejcie przygotowaną solanką.
- Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w ciemne, chłodniejsze miejsce.
- Ogórki małosolne będą gotowe po dwóch dniach kiszenia. Smacznego!
Czytaj także: