Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe!

Ogórki małosolne

Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli.

Najlepsza woda do ogórków małosolnych

Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne.

Przepis na domowe ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 ½ kg małych ogórków gruntowych
  • 1 pęczek koperku
  • kilka liści chrzanu
  • 20 cm korzenia chrzanu
  • 2 główki czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli.
  2. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron.
  3. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą.
  4. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki.
  5. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek.
  6. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki.
  7. Całość zalejcie przygotowaną solanką.
  8. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w ciemne, chłodniejsze miejsce.
  9. Ogórki małosolne będą gotowe po dwóch dniach kiszenia. Smacznego!
     

Czytaj także:

Zobacz także: