Pierogi to danie, którym można się zajadać przez cały rok! Szeroki wybór farszu sprawia iż każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo iż potrawa jest uznawana za typowo polską, to jednak wiele państw ma swoją formę tego dania. Tradycyjne pierogi uwielbiają nie tylko Polacy, ale i goście z zagranicy.   Sekret tkwi w idealnym cieście.

Przygotowanie polskich pierogów

Są powszechnie uważane za dość pracochłonną potrawę, jednak ich smak wynagradza wszystko. Tradycyjne pierogi przygotowuje się na cienkim, elastycznym makaronowym cieście z farszem słonym bądź słodkim. Występują one w trzech wariantach obróbki termicznej: gotowane, smażone lub pieczone. Niekiedy przygotowuje się je na cieście drożdżowym. Pierogi są serwowane w przeróżnych formach od malutkich uszek do czerwonego barszczu, przez klasyczne aż do wielkiego pieroga, którego kroi się na części i dzieli między gości. Sposobów ich przyrządzenia jest naprawdę sporo, dzięki czemu są tak uniwersalne oraz popularne.

Jaki farsz do pierogów?

Aby zjeść tradycyjne polskie pierogi to nie starczyłoby roku. Jest tyle rodzajów farszy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowywane w wytrawny sposób są idealne na obiad lub kolację, zaś te na słodko goszczą na stole najczęściej jako deser,  chociaż zdarza się, że stanowią pełnowartościowy posiłek. Do najpopularniejszych form tego dania należą:

  • pierogi ruskie,
  • pierogi z kapustą i grzybami,
  • pierogi z serem,
  • pierogi ze szpinakiem i serem feta,
  • pierogi z mięsem,
  • pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem,
  • pierogi z ziemniakami i fasolą,
  • pierogi z soczewicą,
  • pierogi z jagodami, 
  • pierogi z truskawkami.

W postaci na słono najczęściej są polewane skwarkami i zeszkloną cebulką, a te z owocami słodką śmietanką.

Zobacz także:

Najlepsza mąka do pierogów

Czym byłyby pierogi bez idealnego ciasta. Bez znaczenia, z czym są przygotowywane i gdzie, ale to właśnie ten składnik gra kluczową rolę. Nie odpowiednio przyrządzone sprawi, że podczas obróbki termicznej będą się rozpadać. Podczas zagniatania ciasta warto zwrócić uwagę na mąkę, gdyż nie może być przypadkowa. Według gospodyń domowych najlepszą mąką jest biała i drobna mąka pszenna poznańska typu 500. Ciasto przygotowane z tego składnika będzie idealnie elastyczne, lekkie. Po ugotowaniu pierożki będą wręcz rozpływać się w ustach.