Ciasto drożdżowe pojawia się u was na stołach pewnie bardzo często. Przygotowujecie je z drożdży świeżych czy suszonych? Niezależnie od odpowiedzi, powinniście poznać odpowiedź na pytanie, jak przeliczać ilość drożdży świeżych na suszone. Nie zawsze uda wam się kupić świeże drożdże, a wtedy dobrze wiedzieć, jak właściwie zastosować drożdże instant, by ciasto wyszło równie smaczne.

Ciasto drożdżowe to prawdziwy hit. Jest absolutnie uwielbiane w wersji na słodko, w postaci puszystej chałki, obficie posypanych kruszonką drożdżówek, lub jako składnik letnich, sezonowych placków z owocami. Z ciasta drożdżowego powstają też niezastąpione pączki. Nie zapominajcie, że ciasto drożdżowe przygotowuje się też do kilku potraw na słono. Dobre ciasto drożdżowe to przecież podstawa pizzy albo włoskiej focacci.

Ciasto drożdżowe wcale nie trudno przygotować. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o tym, by wykorzystywać składniki najlepszej jakości. Ze składnikami na ciasto drożdżowe, trzeba obchodzić się ostrożnie. Nie lubią one gwałtownych zmian temperatury. Wiele dobrych gospodyń domowych twierdzi, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i nigdy nie uda się, jeśli będziecie robić je z ograniczeniem czasowym. 

Jakie drożdże dodać do ciasta drożdżowego? 

Prawdziwą sztuką przy robieniu ciasta drożdżowego jest ujarzmienie drożdży. Te grzyby odpowiadają za cały sukces ciasta drożdżowego, zapewniają mu pulchność, puszystość i niezwykły charakterystyczny aromat. 

Zobacz także:

Wiele osób twierdzi, że ciasto drożdżowe będzie udane jedynie, gdy użyjecie świeżych drożdży. Pewnie najlepiej tak robić, ale pewnie nie zawsze macie do nich dostęp. Świeże drożdże dość łatwo dostać w każdym sklepie w Polsce, ale za granicą nie jest to takie proste. By dostać świeże drożdże za granicą, często trzeba wybrać się do piekarni i poprosić o nie piekarza. Na sklepowych półkach, dostępne są tylko drożdże instant i drożdże suche. Najlepiej nauczcie się jak je stosować.

Rodzaje drożdży

Występuje kilka rodzajów drożdży. W sklepach dostaniecie:

  • Drożdże świeże
  • Drożdże instant
  • Drożdże suche

Wbrew pozorom, drożdże instant to nie to samo co drożdże suche. Drożdże instant nie wymagają zaczynu. Można po prostu wsypać je do reszty składników. Jaki przelicznik zastosować?

Przelicznik drożdży świeżych na suche i instant

Na kilogram mąki zastosujcie albo:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 7 g drożdży instant
  • 10 g drożdży suszonych