Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom suszonym i instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Adobe Stock
Newsy

Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto

Wiecie jaki przelicznik zastosować przy robieniu ciasta drożdżowego? Koniecznie sprawdźcie!

Ciasto drożdżowe pojawia się u was na stołach pewnie bardzo często. Przygotowujecie je z drożdży świeżych czy suszonych? Niezależnie od odpowiedzi, powinniście poznać odpowiedź na pytanie, jak przeliczać ilość drożdży świeżych na suszone. Nie zawsze uda wam się kupić świeże drożdże, a wtedy dobrze wiedzieć, jak właściwie zastosować drożdże instant, by ciasto wyszło równie smaczne.

Ciasto drożdżowe to prawdziwy hit. Jest absolutnie uwielbiane w wersji na słodko, w postaci puszystej chałki, obficie posypanych kruszonką drożdżówek, lub jako składnik letnich, sezonowych placków z owocami. Z ciasta drożdżowego powstają też niezastąpione pączki. Nie zapominajcie, że ciasto drożdżowe przygotowuje się też do kilku potraw na słono. Dobre ciasto drożdżowe to przecież podstawa pizzy albo włoskiej focacci.

Ciasto drożdżowe wcale nie trudno przygotować. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o tym, by wykorzystywać składniki najlepszej jakości. Ze składnikami na ciasto drożdżowe, trzeba obchodzić się ostrożnie. Nie lubią one gwałtownych zmian temperatury. Wiele dobrych gospodyń domowych twierdzi, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i nigdy nie uda się, jeśli będziecie robić je z ograniczeniem czasowym. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie drożdże dodać do ciasta drożdżowego? 

Prawdziwą sztuką przy robieniu ciasta drożdżowego jest ujarzmienie drożdży. Te grzyby odpowiadają za cały sukces ciasta drożdżowego, zapewniają mu pulchność, puszystość i niezwykły charakterystyczny aromat. 

Wiele osób twierdzi, że ciasto drożdżowe będzie udane jedynie, gdy użyjecie świeżych drożdży. Pewnie najlepiej tak robić, ale pewnie nie zawsze macie do nich dostęp. Świeże drożdże dość łatwo dostać w każdym sklepie w Polsce, ale za granicą nie jest to takie proste. By dostać świeże drożdże za granicą, często trzeba wybrać się do piekarni i poprosić o nie piekarza. Na sklepowych półkach, dostępne są tylko drożdże instant i drożdże suche. Najlepiej nauczcie się jak je stosować.

Zobacz także
100 l tajemniczej substancji na bazie drożdży i cukru w beczkach. 69-latkowi grozi rok więzienia

100 l tajemniczej substancji na bazie drożdży i cukru w beczkach. 69-latkowi grozi rok więzienia

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

Rodzaje drożdży

Występuje kilka rodzajów drożdży. W sklepach dostaniecie:

  • Drożdże świeże
  • Drożdże instant
  • Drożdże suche

Wbrew pozorom, drożdże instant to nie to samo co drożdże suche. Drożdże instant nie wymagają zaczynu. Można po prostu wsypać je do reszty składników. Jaki przelicznik zastosować?

Przelicznik drożdży świeżych na suche i instant

Na kilogram mąki zastosujcie albo:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 7 g drożdży instant
  • 10 g drożdży suszonych 
Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Adobe Stock
Newsy
Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Słyszeliście kiedyś o tej metodzie? Nas zszokowała!

Drożdże to bardzo pożądany w kuchni element. Wyrabia się dzięki nim przepyszne ciasta, można zrobić drożdżówki, chałkę, placek z owocami, ale też pizzę, szybki chleb, bułki czy focaccię. Podczas pandemii koronawirusa, w pewnym momencie w sklepach zaczęło brakować drożdży. Czy to oznacza, że nie można robić wypieków? Być może mieliście w zapasach drożdże w lodówce, albo macie drożdże suszone lub drożdże instant. W tym wypadku nie będziecie mieć problemu, ale czy wiecie, że drożdże da się też zrobić samemu w domu? To banalnie proste! Drożdże w kuchni Drożdże to grzyby, które w przemianach metabolicznych wydzielają dwutlenek węgla. Ludzie wykorzystują tę właściwość i ujarzmili drożdże, aby służyły w kuchni. Dzięki wydzielanemu gazowi wasze produkty pięknie rosną i są pulchne. Mało kto wyobraża sobie świat kuchni bez drożdży.  Każdy z was ma na pewno swoje własne preferencje: jedni wolą robić wypieki ze świeżych drożdży, inni preferują drożdże suszone albo drożdże instant. Czy wiedzieliście jednak, że jest jeszcze inna opcja? Możecie zrobić swoje drożdże od zera! Prawdopodobnie macie nawet w domu wszystkie potrzebne składniki.  Jak zrobić drożdże w domu? Do zrobienia własnych drożdży potrzebujecie tylko trzech składników.  Składniki na drożdże 2 ziemniaki średniej wielkości Trochę cukru Jasne piwo, koniecznie niepasteryzowane Przygotowanie drożdży Ziemniaki ugotujcie. Zblendujcie je w ten sposób, żeby otrzymać gładką papkę. Do powstałej masy dodajcie łyżeczkę cukru. Wymieszajcie składniki. Do papki dodajcie łyżeczkę piwa. Wymieszajcie dokładnie.  Masę przełóżcie do słoika lub innego szklanego naczynia.  Przykryjcie ją ściereczką.  Odstawcie masę z ziemniaków, piwa i cukru...

drożdże
Newsy
Lepsze są drożdże suche czy świeże? Które wybrać do wypieków?
Suche, świeże, a może instant? Które wybrać, jeśli jesteśmy początkujący, a które jeśli mam duże doświadczenie w kuchni? Sprawdźcie!

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy drożdże suche są równie dobre co świeże. A może to nowoczesny wynalazek, który wcale nie jest tak dobry, jak tradycyjne drożdże, których używały nasze babcie i mamy? To właśnie drożdże sprawiają, że ciasto czy chleb drożdżowy wyrastają i mają porowatą strukturę oraz przepiękny, charakterystyczny zapach. W sklepach macie do wyboru aż 3 rodzaje drożdży: Drożdże świeże, zwane również mokrymi Drożdże suche Drożdże suche instant Świeże drożdże Znajdziecie je w każdym sklepie i supermarkecie w lodówce, zazwyczaj tuż obok masła. Szukajcie niewielkiej kostki opakowanej w papier. Pamiętajcie, aby przed użyciem wyjąć je z lodówki, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Następnie należy je aktywować poprzez wymieszanie ich z cukrem oraz wodą lub mlekiem. Suche drożdże - jak używać? Wyróżniamy 2 rodzaje – zwykle drożdże suszone oraz w formie instant, która jest znacznie popularniejsza. Znajdziecie je najczęściej w dziale z dodatkami do wypieków, tuż obok proszku do pieczenia oraz cukru wanilinowego. Szukajcie niewielkich torebeczek. Drożdże suszone musicie rozmieszać z wodą lub mlekiem oraz mąką, drożdże instant są od razu gotowe do użycia. To znaczne ułatwienie i przyspieszenie przygotowania ciasta, dlatego cieszą się dużym powodzeniem. Są też doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastem drożdżowym. Wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami i gotowe. Przelicznik drożdży suchych na świeże Drożdże suche drożdżom świeżym nierówne. Znacząco różnią się wagą i nie mogą być stosowane 1:1. Pamiętajcie, że 25g drożdży mokrych (czyli świeżych) odpowiada 7 gramom drożdży suchych – właśnie tyle zazwyczaj znajduje się w jednej małej...

Wyrabianie ciasta drożdżowego
Newsy
Jak sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione? Pomoże wam "test palca". Znacie go? 
Koniecznie wykonajcie ten test, kiedy następnym razem będziecie wyrabiać ciasto drożdżowe!

Wszyscy pewnie wiecie, że jednym z najważniejszych elementów starannego przygotowania ciasta drożdżowego, jest jego wyrobienie. Czy wiecie jednak, kiedy można przestać je wyrabiać? Znamy prosty sposób, za pomocą którego sprawdzicie, czy ciasto drożdżowe jest już dostatecznie dobrze wyrobione. Ciasto drożdżowe To klasyczny smakołyk, któremu naprawdę trudno się oprzeć! Upieczenie ciasta drożdżowego nie jest tak trudne, jak może się to wydawać, ale wymaga skupienia i dobrej techniki. Idealne ciasto drożdżowe jest pulchne, puszyste i lekko zarumienione na wierzchu. Bardzo często ozdabiacie je też pewnie kruszonką, która doskonale dopełnia smakiem i teksturą ciasto drożdżowe. Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? Przy wypieku ciasta drożdżowego ważne jest kilka elementów. Na sukces pysznego ciasta drożdżowego składają się: Świeże składniki – podstawa pysznego ciasta drożdżowego. Wykorzystajcie składniki najlepszej jakości, a ciasto odwdzięczy się wam pysznym smakiem i niezwykłą puszystością. Dobra mąka – istnieje zasada, że im więcej glutenu w mące, tym bardziej pulchne i puszyste ciasto. Nie eksperymentujcie z zamienianiem mąki pszennej na inne rodzaje. Najlepsza będzie mąka typu 550. Przesianie mąki – nie pomijajcie tego kroku! Pozwala na pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń! Dobry dobór tłuszczu – najsmaczniejsze ciasto drożdżowe wyjdzie na maśle, ale możecie upiec je też z dodatkiem oleju. Rozpuśćcie masło przed dodaniem do ciasta, masa będzie miała lepszą konsystencję. Świeże drożdże – podstawa ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe można upiec też z dodatkiem suszonych drożdży, ale na świeżych urośnie szybciej i będzie smaczniejsze. Dodatek soli – niezbędny w dobrym przepisie na ciasto drożdżowe. Wystarczy szczypta,...

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem
Dobre, świeże drożdże to podstawa wielu polskich wypieków. Jak ocenić czy drożdże są świeże? Sprawdźcie to za pomocą szybkiego triku.

Drożdże są podstawą wielu wypieków. Jeśli lubicie piec, pewnie zawsze macie ich zapas w swoich domach. Istnieje kilka rodzajów drożdży. Są drożdże sproszkowane, drożdże instant i wreszcie te najbardziej lubiane przez amatorów wypieków – świeże drożdże piekarnicze. Drożdże można zrobić nawet samemu z ziemniaka i piwa .  Drożdże wymagane są oczywiście do powstawania drożdżówek , bułeczek drożdżowych , chałek , nadziewanych rogalików drożdżowych . Wykorzystuje się je też do pieczenia pizzy i chleba , jeśli nie robi się tego na zakwasie. Żeby wypieki były udane, trzeba oczywiście skorzystać z aktywnych drożdży, które wytworzą dużo pęcherzyków z dwutlenkiem węgla i spulchnią ciasto w pożądany sposób. Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży lub suszonych drożdży, mamy dla was świetną metodę ocenienia ich jakości. Jak sprawdzić świeżość drożdży suchych i świeżych Zalegają wam drożdże w lodówce lub kuchennej szafce? Wydawałoby się, że kupiliście je nie tak dawno, ale nie macie co do tego pewności? Nie chcecie ich wyrzucać, ale jeszcze większą stratą byłoby wyrzucenie całej chałki lub drożdżówki? Wiemy jak sprawdzić świeżość i jakość drożdży. Jest jedna metoda, która działa dosłownie zawsze. Jeśli chcecie sprawdzić, czy suche drożdże są dobre, skorzystajcie z tej metody. Potrzebujecie: Łyżeczkę drożdży 3 łyżeczki wody Szczyptę cukru Wymieszajcie składniki razem i odstawcie na 5 minut. Jeśli po tym czasie zaobserwujecie tworzenie się charakterystycznych pęcherzy, drożdże są bardzo dobre i nadają się do wszelkich wypieków. Jeśli macie wątpliwości co do przydatności świeżych drożdży, możecie wykonać test z wodą. Wrzućcie kawałek drożdży do szklanki z gorącą wodą. Powinny...