lepienie pierogów falbanki
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić falbanki na pierogach? O tej metodzie nie mieliście pojęcia. Znają ją tylko wasze babcie

Pierogi są słynne nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Swoją popularność zawdzięczają formie, a także uniwersalności, gdyż można je nadziać przeróżnymi farszami. Te najlepsze przygotowywała babcia, która dodatkowo ozdabiała pierogi falbanką. Sprawdźcie jak ją wykonać!

Z jagodami, serem, kapustą i grzybami, ruskie a może z mięsem? Wybór farszu do pierogów jest ogromny. Dzięki uniwersalnemu ciastu, można je nadziać praktycznie wszystkim. Środek zależy tylko i wyłącznie od kreatywności oraz smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi są pyszne 

Pierogi to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Są podawane na co dzień, jak i od święta. Toteż można się nimi zajadać cały rok. Latem najlepiej smakują z jagodami bądź truskawkami polane słodką śmietanką, a zimą ruskie czy z mięsem z okrasą, w okresie bożonarodzeniowym z kapustą i grzybami.

Historia pierogów

Ta potrawa jest już znana prawdopodobnie od XIII wieku. Wówczas pierogi były przygotowywane na większe uroczystości bądź święta. Przyrządzano ich kilka rodzajów, z czego każdy z nich różnił się nie tylko nazwą, ale farszem oraz kształtem. Wśród starodawnych pierogów można wyróżnić:

  • kurniki - pierogi przygotowywane na wesela, były dość spore w formie kopuły, nadziewane ryżem, jajami ugotowanymi na twardo, cebulką i zawsze z dodatkiem drobiu,
  • knysze - podawane zazwyczaj na stypie, miały upamiętnić osobę zmarłą; były okrągłe, pieczone i nadziewane kaszą, ziemniakami, twarogiem oraz cebulą,
  • koladki - pieczone pierogi w okresie kolędowania,
  • hreczuszki - ich ciasto było przygotowywane z mąki gryczanej,
  • sanieżki - słodkie, pieczone pierożki przygotowywane na szczególne okazje, takie jak imieniny czy urodziny.

Pierogi goszczą na stołach od setek lat. Na przestrzeni czasu nabrały nieco innego charakteru i są serwowane nie tylko od święta. Również poszerzyła się gama farszów, jakimi można nadziać ciasto. 

Przygotowanie pierogów

Pierogi, iż są jedną ze smaczniejszych potraw to coraz mniej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie ich w domu ze względu na czas, jaki należy poświęcić ich przyrządzeniu. Mimo wszystko samodzielne zrobienie pierogów daje nie tylko satysfakcją, ale i sam smak dania z pewnością będzie lepszy od tych kupionych w sklepie.

Ciasto jest łatwe do przygotowania, a wybór nadzienia zależy od gustu. Można zdecydować się na farsz wytrawny bądź słodki. Zlepione pierogi gotuje się dosłownie chwilę i są już gotowe do skonsumowania. Dodatkowo ozdobione estetyczną falbanką wyglądają jeszcze pyszniej.

Jak wykonać falbankę na cieście?

Falbanka przy pierogach nie tylko je bardziej scala, ale i nadaje bardziej estetyczny wygląd. Jej wykonanie jest banalnie proste. Gdy nałożycie na krążek ciasta odrobinę farszu, to wówczas zlepcie klasycznie do siebie brzegi ciasta. Następnie kciukiem pod pewnym kątem zaginajcie je oraz sklejajcie brzeg dookoła. Pierogi po ugotowaniu będą wyglądały jeszcze lepiej. 

lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

mąka pierogi
Adobe Stock
Newsy
Jaką mąkę dodać do ciasta na pierogi? Tylko z tej wyjdzie naprawdę delikatne i elastyczne
Ciasto to klucz do dobrych pierogów. Jeśli będzie się rozpadać to nie będą zbyt apetycznie wyglądać. Przy jego przygotowywaniu warto zwrócić uwagę na odpowiednią mąkę. Sprawdźcie, która idealnie nada się do tego zadania!

Pierogi to danie, którym można się zajadać przez cały rok! Szeroki wybór farszu sprawia iż każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo iż potrawa jest uznawana za typowo polską, to jednak wiele państw ma swoją formę tego dania. Tradycyjne pierogi uwielbiają nie tylko Polacy, ale i goście z zagranicy.   Sekret tkwi w idealnym cieście. Przygotowanie polskich pierogów Są powszechnie uważane za dość pracochłonną potrawę, jednak ich smak wynagradza wszystko. Tradycyjne pierogi przygotowuje się na cienkim, elastycznym makaronowym cieście z farszem słonym bądź słodkim. Występują one w trzech wariantach obróbki termicznej: gotowane, smażone lub pieczone. Niekiedy przygotowuje się je na cieście drożdżowym. Pierogi są serwowane w przeróżnych formach od malutkich uszek do czerwonego barszczu, przez klasyczne aż do wielkiego pieroga, którego kroi się na części i dzieli między gości. Sposobów ich przyrządzenia jest naprawdę sporo, dzięki czemu są tak uniwersalne oraz popularne. Jaki farsz do pierogów? Aby zjeść tradycyjne polskie pierogi to nie starczyłoby roku. Jest tyle rodzajów farszy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowywane w wytrawny sposób są idealne na obiad lub kolację, zaś te na słodko goszczą na stole najczęściej jako deser,  chociaż zdarza się, że stanowią pełnowartościowy posiłek. Do najpopularniejszych form tego dania należą: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi ze szpinakiem i serem feta, pierogi z mięsem, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z ziemniakami i fasolą, pierogi z soczewicą, pierogi z jagodami,  pierogi z truskawkami. W postaci na słono najczęściej są polewane skwarkami i zeszkloną cebulką, a te z owocami słodką śmietanką. Najlepsza mąka do...

Ciasto na pierogi
Newsy
Mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku
Zostało wam ciasto na pierogi? Zazwyczaj możecie je bezpiecznie zamrozić, ale nie zawsze…

Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej. Proporcje ciasta do farszu w pierogach Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to: ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis Awaryjny farsz do pierogów Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z: Sera białego Mrożonych owoców Musu lub dżemu owocowego Mrożenie ciasta do pierogów Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni. Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego...

pierogi z dudkami
Adobe Stock
Newsy
Niesamowicie tanie i delikatne pierogi z płuckami. Takie nadzienie to hit
Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła pierogów, a to wszystko dzięki możliwości wybrania dowolnego farszu. Pierogi z dudkami wręcz rozpływają się w ustach! Koniecznie zróbcie je z tego przepisu, a przepadniecie!

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami.  Przepis na pierogi z dudkami Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej ciepła woda sól Farsz: 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych 3 duże cebule 2 marchewki 2 liście laurowe olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu. Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny. Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości.  Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia. Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko.  Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie. Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość...