Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym.

Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko!

Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania.

Zobacz także:

Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych!

Przepis na kurki marynowane na słodko 

Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma kurek

  • 750 ml wody (1,5 szklanki)

  • 250 ml octu

  • 1 cebula

  • pół marchewki

  • 2 łyżki miodu

  • pół łyżki soli

  • pół łyżki pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut.

  2. Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki.

  3. Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka. 

  4. Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę.

  5. Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie.

  6. Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i ułóżcie w nich kurki. Całość zalejcie gorącą zalewą tak, by przykryć wszystkie grzyby.

  7. Słoiki następnie mocno zakręćcie i przykryjcie ręcznikiem. 

  8. Odstawcie słoiki na dobę na blat. Po tym czasie można je przenieść w chłodniejsze miejsce, na przykład do spiżarni lub do piwnicy. Gotowe!

Źródło: o2.pl