jak zakwasić słodką śmietanę
Pixabay
Newsy

Jak zakwasić słodką śmietanę? Jeden prosty trik i gotowe

Jesteście w trakcie gotowania i zabrakło wam kwaśnej śmietany? Spokojnie! Można temu zaradzić, jeśli macie zamiast tego słodką śmietankę i jeden składnik.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Wyobraźcie sobie, że właśnie jesteście w trakcie przygotowywania niedzielnego obiadu, gdy okazuje się, że nie macie ważnego składnika – w domu zabrakło śmietany! Pierwsza myśl to wyjście do sklepu, ale niestety w niedzielę sklepy są zamknięte. W większym mieście nie jest to problem, ponieważ szybko można znaleźć otwarty sklepik osiedlowy. Ale niestety na wsiach brak podstawowych produktów w trakcie gotowania ,bardzo komplikuje cały proces. Co zrobić z gotującym się już obiadem? Przecież nie można go wyrzucić! Na szczęście na wszystko znajdzie się sposób – o ile macie w domu słodką śmietankę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak zakwasić śmietanę?

Aby zakwasić słodką śmietanę będzie wam potrzebny jedynie sok z cytryny. Wystarczy, że do śmietanki będziecie powoli dolewać soku cały czas mieszając. Sprawdzajcie, czy smak wam odpowiada i jeśli śmietanka jest wciąż za słodka, to dodajcie więcej soku.

Przedwojenna receptura

Powyższy sposób jest najprostszy do wykonania, choć gdybyście mieli bardzo dużo czasu (i śmietany), to moglibyście spróbować zakwasić ją starym sposobem! W książce „Śpiżarnia i zapasy zimowe” z 1925 roku, autorstwa Marty Norkowskiej, można znaleźć recepturę na kwaśną śmietanę. Choć przepis zakłada produkcję w ilościach przemysłowych, to dzięki podanym proporcjom można spróbować zmodyfikować recepturę i samodzielnie zakwasić śmietanę dawnym, tradycyjnym sposobem! Instrukcja jest bardzo dokładna. Myślicie, że udałoby wam się to zrobić?

 

Do zakwaszenia śmietanki zwykle w mleczarniach przystępują po zebraniu śmietanki z całego dnia. Po zlaniu wszystkiej śmietanki do jednego naczynia, należy ją zagrzać do 16—20° C. i zalewać, czyli dolać kwaśnego mleka w stosunku 4—6 litrów na każde 100 litrów śmietanki. Po dodaniu zakwasu i ustawieniu kadzi ze śmietanką w ciepłym pokoju (około 18° C.) należy śmietankę dobrze wymieszać 1 następnie mieszać najpierw co godzinę, potem co 2—3 godzin aż do chwili zgęstnienia śmietany. Należy też zabezpieczyć śmietankę od zmian temperatury, oraz od kurzu i much.

Śmietanka tem szybciej kwaśnieje, im jest cieplejsza i im więcej kwasu użyjemy — i odwrotnie. Jeśli zakwaszenie prawidłowo było wykonane, otrzymuje się po 18—20 godzinach gotową, dostatecznie kwaśną, gęstą śmietanę.

Źródło: Marta Norkowska "Śpiżarnia i zapasy zimowe" Warszawa 1925

Komentarze
ser przywiera do tarki
Pixabay
Newsy Co zrobić, żeby ser nie przywierał do metalowej tarki? Wystarczy, że...
Żółty ser pasuje do wielu dań! Jak poradzić sobie z resztkami sera, które przywarły do tarki? Rozwiązanie jest bardzo proste.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Mamy tu miłośników serów? Chyba ciężko sobie wyobrazić wiele potraw bez tego pysznego dodatku! Starty ser to element obowiązkowy szczególnie we włoskiej kuchni. Jakiego sera najczęściej się używa i do jakich potraw on pasuje? I najważniejsze – co zrobić, by nie przywierał do tarki? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w poniższym artykule! Rodzaje serów Popularne określenie „ser żółty” to bardzo ogólna nazwa, która za wiele nie mówi. Gatunków sera jest bowiem mnóstwo i bardzo się między sobą różnią! To bardzo istotne w przypadku wielu dań, ponieważ każdy gatunek sera jest nieco inny i nie każdy do wszystkiego pasuje. Sprawdźcie, czy znaliście te sery: Gouda – bardzo łagodny i delikatny w smaku. Doskonale nadaje się do kanapek oraz koreczków. Parmezan – niezbędny w kuchni włoskiej! Lekko pikantny i bardzo wyrazisty w smaku świetnie pasuje do spaghetti, zapiekanek i sałatek. Mozzarella – najczęściej wykorzystywana do pizzy ze względu na delikatny smak i fakt, że łatwo się roztapia. Jest bardzo smaczna również na zimno, podawana ze świeżymi pomidorami, oliwą, octem balsamicznym i bazylią. Emmentaler – to typowy ser szwajcarski. Duże dziury i charakterystyczny smak i zapach to jego znaki rozpoznawcze! Cheddar – ser angielski. Długo dojrzewający, kruchy i dość słony będzie fantastycznym dodatkiem do makaronów i zapiekanek. Ser przywiera do tarki? Można już kupić w sklepach starty parmezan lub mozzarellę, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na ścieranie sera i mycie tarki. Jednak kupując takie sery nigdy nie będziecie stuprocentowo pewni co do ich jakości, dlatego lepiej kupować je w sprawdzonych miejscach w formie krojonych plastrów lub najlepiej bloczków. Ale gdy trzecie taki ser na...

Przeczytaj
jak przechowywać mięso
Pixabay
Newsy Chcecie, żeby mięso mielone było dłużej świeże? Przed włożeniem do lodówki zróbcie jedną rzecz
Sposoby na zachowanie świeżości mięsa są bardzo proste - wystarczy przestrzegać kilku zasad.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Już dzieci wiedzą, że zepsutej żywności się nie je – choć jeszcze w latach powojennych ta wiedza nie była wcale bardzo powszechna i ówczesne poradniki dla gospodyń domowych radziły między innymi, by nie spożywać mięsa w którym są już robaki. Bardzo ważne jest, by uważać na mięso, które się kupuje, by uniknąć przykrej niespodzianki po przyjściu do domu. Jak przechowywać mięso, by było świeże jak najdłużej? Poniżej zebraliśmy dla was porcję porad na ten temat! Jak prawidłowo przechowywać mięso? Termin ważności – najważniejsza z zasad! Zanim w ogóle kupicie mięso upewnijcie się, że jest ono świeże. Sprawdźcie termin ważności na opakowaniu lub po prostu przyjrzyjcie się dobrze mięsu. Niezbyt świeże kawałki będą matowe i wysuszone. Jeśli do tego mięso wydziela bardzo odrzucający zapach możecie być pewni, że jest zepsute. Szczelne opakowanie – jeśli kupujecie mięso luzem, a nie zapakowane w plastikowe opakowanie, koniecznie w domu owińcie je dodatkową warstwą folii. To uchroni je przed bakteriami znajdującymi się w lodówce, które mogłyby przejść do mięsa i je zakazić. Prosto do lodówki – natychmiast po przyjściu do domu włóżcie mięso do lodówki, w której panują co najmniej 4 stopnie Celsjusza. Jeżeli chcecie je zamrozić, upewnijcie się, że temperatura w zamrażalniku wynosi przynajmniej -17 stopni. Świeższe mielone A co zrobić, by kupione w sklepie mięso mielone dłużej zachowało świeżość? Czasem się zdarzy, że nie zużyjecie całej porcji mięsa do posiłku. Wówczas wystarczy je posolić, zapakować szczelnie w folię i wstawić do lodówki.

Przeczytaj