jak zakwasić słodką śmietanę
Pixabay
Newsy

Jak zakwasić słodką śmietanę? Jeden prosty trik i gotowe

Jesteście w trakcie gotowania i zabrakło wam kwaśnej śmietany? Spokojnie! Można temu zaradzić, jeśli macie zamiast tego słodką śmietankę i jeden składnik.

Wyobraźcie sobie, że właśnie jesteście w trakcie przygotowywania niedzielnego obiadu, gdy okazuje się, że nie macie ważnego składnika – w domu zabrakło śmietany! Pierwsza myśl to wyjście do sklepu, ale niestety w niedzielę sklepy są zamknięte. W większym mieście nie jest to problem, ponieważ szybko można znaleźć otwarty sklepik osiedlowy. Ale niestety na wsiach brak podstawowych produktów w trakcie gotowania ,bardzo komplikuje cały proces. Co zrobić z gotującym się już obiadem? Przecież nie można go wyrzucić! Na szczęście na wszystko znajdzie się sposób – o ile macie w domu słodką śmietankę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zakwasić śmietanę?

Aby zakwasić słodką śmietanę będzie wam potrzebny jedynie sok z cytryny. Wystarczy, że do śmietanki będziecie powoli dolewać soku cały czas mieszając. Sprawdzajcie, czy smak wam odpowiada i jeśli śmietanka jest wciąż za słodka, to dodajcie więcej soku.

Przedwojenna receptura

Powyższy sposób jest najprostszy do wykonania, choć gdybyście mieli bardzo dużo czasu (i śmietany), to moglibyście spróbować zakwasić ją starym sposobem! W książce „Śpiżarnia i zapasy zimowe” z 1925 roku, autorstwa Marty Norkowskiej, można znaleźć recepturę na kwaśną śmietanę. Choć przepis zakłada produkcję w ilościach przemysłowych, to dzięki podanym proporcjom można spróbować zmodyfikować recepturę i samodzielnie zakwasić śmietanę dawnym, tradycyjnym sposobem! Instrukcja jest bardzo dokładna. Myślicie, że udałoby wam się to zrobić?

 

Do zakwaszenia śmietanki zwykle w mleczarniach przystępują po zebraniu śmietanki z całego dnia. Po zlaniu wszystkiej śmietanki do jednego naczynia, należy ją zagrzać do 16—20° C. i zalewać, czyli dolać kwaśnego mleka w stosunku 4—6 litrów na każde 100 litrów śmietanki. Po dodaniu zakwasu i ustawieniu kadzi ze śmietanką w ciepłym pokoju (około 18° C.) należy śmietankę dobrze wymieszać 1 następnie mieszać najpierw co godzinę, potem co 2—3 godzin aż do chwili zgęstnienia śmietany. Należy też zabezpieczyć śmietankę od zmian temperatury, oraz od kurzu i much.

Śmietanka tem szybciej kwaśnieje, im jest cieplejsza i im więcej kwasu użyjemy — i odwrotnie. Jeśli zakwaszenie prawidłowo było wykonane, otrzymuje się po 18—20 godzinach gotową, dostatecznie kwaśną, gęstą śmietanę.

Źródło: Marta Norkowska "Śpiżarnia i zapasy zimowe" Warszawa 1925

jak zrobić domowe mascarpone
Wikipedia Commons
Newsy
Włoskie mascarpone jest dość drogie. Z łatwością zrobicie je samodzielnie w domu
Pyszny, aksamitny, lekko maślany włoski serek jest podstawą wielu ciast i deserów. Sęk w tym, że jego cena może wywołać kwaśną minę.

Nie jest to powód, dla którego powinniście rezygnować z przygotowania dla swoich najbliższych na przykład tiramisu. Zamiast używać tańszych zamienników, przyrządźcie mascarpone we własnym zakresie! Nie będzie to wcale trudne zadanie. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tłustą i słodką śmietankę 36% i użyjecie odrobiny soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Podgrzejcie śmietankę w kąpieli wodnej, dodajcie sok, a po pewnym czasie waszym oczom ukaże się słodki i aksamitny serek. Serek mascarpone w kremach, deserach i tiramisu Mascarpone to duma północnych Włoch i tamtejszego regionu, czyli Lombardii. To właśnie w tej części Italii wytwarza się najwięcej tego delikatnego, słodkiego serka. Do jego produkcji wykorzystuje się śmietankę przygotowaną wcześniej z krowiego mleka. To właśnie użycie słodkiej śmietanki odróżnia go od innych serów krowich. Włosi zajadają się na co dzień wieloma deserami na bazie mascarpone. Serek używają do produkcji słodkich kremów, a przede wszystkim wspomniany już kawowy deser tiramisu. Przepis na domowe mascarpone Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu) Łyżka soku wyciśniętego z cytryny Przygotowanie: Cytrynę umyjcie i sparzcie wrzątkiem, po czym wyciśnijcie z niej łyżkę soku. Do sporego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Na garnku umieśćcie np. durszlak, a do niego włóżcie miskę ze śmietanką. Podgrzewajcie śmietankę w kąpieli wodnej, uważając, by nie dopuścić do zagotowania śmietanki. Kiedy śmietanka będzie zbliżała się do zagotowania, powoli wlejcie do środka sok z cytryny. Mieszajcie dokładnie całość, ciągle podgrzewając i doprowadźcie do zgęstnienia całej masy. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, ściągnijcie ją z kąpieli wodnej i odstawcie do...

Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?
Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry , desery, kremy (np.  krem sułtański ), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie! Jak zrobić bitą śmietanę? Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany. Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone! Co zrobić, gdy jednak...

Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
przepiski.pl
Newsy
Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
Kilka składników i chwila roboty – z tym przepisem zrobicie smaczne ciasto błyskawicznie. I to bez włączania piekarnika!

Ciasta i desery niewymagające pieczenia są ostatnio coraz bardziej popularne! Powodem wcale nie jest brak piekarnika w domu – po prostu wykonanie takiego ciasta jest o wiele prostsze. Jeśli czasami wychodzą wam zakalce i łatwo się zniechęcacie, wówczas warto spróbować zrobić proste ciasto na herbatnikach, którego wcale nie trzeba piec w piekarniku i wystarczy tylko odstawić je do lodówki. Minusem takich deserów jest to, że zwykle są bardzo tuczące, ponieważ składają się głównie z ciężkiego kremu, który stanowi główny składnik ciasta. Coś za coś! Nie warto jednak ciągle przejmować się kaloriami i od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodziutkie i śmietankowe ciasto – poznajcie przepis na deser „ paryski kochanek ”! Przepis na ciasto „paryski kochanek” bez pieczenia Do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół litra śmietanki 30% 3 bezbarwne galaretki 1 duże opakowanie Delicji Około 20 herbatników Oraz blacha 24x24. Przygotowanie: Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby się wam nie przesuwał, możecie wcześniej zgnieść go w dłoniach i dopiero rozłożyć. Wyłóżcie cały spód herbatnikami. Następnie w garnku zagotujcie pół litra wody. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie dwie galaretki i rozpuśćcie. Odstawcie do ostudzenia. Wlejcie śmietankę do dużej miski i za pomocą miksera ubijcie na sztywno (zajmie wam to dobrych kilka minut, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli na początku śmietanka nie będzie się ubijać). Pod koniec ubijania powoli wlejcie do śmietanki ostudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Odstawcie do lodówki, by masa nieco stężała. Delikatnie rozprowadźcie masę...

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
AdobeStock
Newsy
Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
Słyszeliście kiedyś o cieście pijana zakonnica? Koniecznie sprawdźcie, jak się je przygotowuje.

Szukacie ciekawego przepisu na pyszne i niebanalne ciasto? Upieczcie... pijaną zakonnicę. Ciasto to być może nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale za to smakuje wprost wspaniale, dzięki połączeniu aksamitnej pianki, ponczu i lekkiego jak chmurka biszkoptu. Przygotujcie je swoim bliskim a na pewno im posmakuje. Przepis na ciasto pijana zakonnica Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru około 2 łyżek octu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 0,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 4 kieliszki wódki 0,25 kostki margaryny Bita śmietanka: 1 litr śmietanki kremówki około ćwierć szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ćwierć szklanki wrzątku Przygotowanie:  Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Połączcie jajka z cukrem za pomocą miksera, dodajcie ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie całość mieszajcie na niewielkich obrotach. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i wlejcie do niej ciasto. Pieczcie około 25 minut. W gorącym biszkopcie zróbcie dziurki (możecie użyć drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm. Następnie przygotujcie poncz. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i dokładnie wymieszajcie a następnie zagotujcie. Gotowy poncz ostrożnie wlejcie do dziurek w biszkopcie. Przygotujcie bitą śmietanę. W tym celu zacznijcie od rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę rozpuśćcie we wrzątku, dokładnie zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Następnie śmietankę kremówkę ubijcie z cukrem pudrem i dodajcie schłodzoną żelatynę. Dokładnie połączcie ze sobą składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach....