Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu.
Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem
Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- 4 ogórki kiszone
- Kawałek pora
- 4 jajka
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- Pół łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie.
- Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć.
- Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę.
- Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno.
- Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli).
- Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę.
- Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
- Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie.
- Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego!
Jak zagęścić majonez?
Czasami po zrobieniu sałatki zdarza się, że robi się ona wodnista i nie wygląda zbyt zachęcająco. Można jednak łatwo temu zaradzić! Potrzebna wam będzie jedynie żelatyna. Zanim dodacie majonez do sałatki, wlejcie do niego nieco żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wymieszajcie. I gotowe! Dzięki temu konsystencja majonezu i całej sałatki będzie znacznie bardziej zwarta.