Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu.

Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem

Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 4 ogórki kiszone
  • Kawałek pora
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • Pół łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie.
  2. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć.
  3. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę.
  4. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno.
  5. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli).
  6. Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę.
  7. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  8. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie.
  9. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego!

Jak zagęścić majonez?

Czasami po zrobieniu sałatki zdarza się, że robi się ona wodnista i nie wygląda zbyt zachęcająco. Można jednak łatwo temu zaradzić! Potrzebna wam będzie jedynie żelatyna. Zanim dodacie majonez do sałatki, wlejcie do niego nieco żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wymieszajcie. I gotowe! Dzięki temu konsystencja majonezu i całej sałatki będzie znacznie bardziej zwarta.