Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy

Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny

Będziecie piekli ciasto w tortownicy, ale nie wiecie jak ją zabezpieczyć papierem do pieczenia? Wykorzystajcie tę metodę.

Pieczenie może stanowić wyzwanie – zwłaszcza dla początkujących! Przed włożeniem ciasta do formy, koniecznie trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć, by ciasto się do niej nie przykleiło i nie przypaliło. W tym celu najczęściej stosuje się papier do pieczenia, dzięki któremu blaszki o wiele mniej się brudzą, a pieczenie jest łatwiejsze. Co jednak zrobić w przypadku, gdy zamierzacie piec w tortownicy albo innej formie, której kształt nie pozwala na użycie papieru do pieczenia? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia?

Używanie tortownicy nie jest szczególnie skomplikowane. Warto z niej skorzystać, ponieważ tylko przy użyciu tej formy powstają na przykład fantastycznie serniki na zimno! Należy jedynie pamiętać o delikatnym odkrojeniu ciasta od okrągłej formy przed zdjęciem jej i gotowe! Konieczne jest jednak wyłożenie tortownicy papierem do pieczenia, co może dla niektórych stanowić pewną trudność. Przecież nie można tak po prostu włożyć papieru do środka! Wystarczy jednak, że wykorzystacie bardzo prosty sposób, by sobie z tym poradzić. 

Zobacz także
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje

Potrzebny wam będzie:

  • papier do pieczenia
  • tortownica
  • ołówek
  • kawałek sznurka
  • nożyczki

Najpierw wyjmijcie spód tortownicy, połóżcie na papierze do pieczenia i ołówkiem odrysujcie kształt koła. Następnie wytnijcie go nożyczkami i połóżcie na posmarowany tłuszczem spód tortownicy.

Później, za pomocą sznurka, zmierzcie obwód oraz wysokość tortownicy. Zaznaczcie na papierze wysokość formy oraz jej obwód i wytnijcie pasek papieru za pomocą nożyczek. Posmarujcie wnętrze tortownicy masłem i przyklejcie wycięty pasek papieru do pieczenia. I gotowe! Jeżeli wycięcie paska stanowi dla was problem wystarczy, że posmarowane tłuszczem boki tortownicy obsypiecie bułką tartą.

Co zamiast papieru do pieczenia?

Jeśli nie macie papieru do pieczenia, z powodzeniem możecie użyć na przykład papieru śniadaniowego – należy jednak zawsze wcześniej posmarować formę tłuszczem. Warto również rozważyć zakup specjalnych mat silikonowych, które są łatwiejsze w użyciu niż papier do pieczenia, a do tego z czasem znacznie bardziej opłacalne – maty są bowiem wielorazowego użytku i po umyciu możecie ich użyć ponownie!

Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby
AdobeStock
Newsy
Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby
Zabrakło wam papieru do pieczenia? Możecie skorzystać z tych akcesoriów.

Obecnie większość osób do pieczenia używa specjalnego papieru. Dzięki niemu przyrządzanie wypieków jest znacznie łatwiejsze, a mycie blach i foremek mniej czasochłonne. Jednak czasami papieru może zabraknąć, a w przypadku niektórych form do pieczenia w ogóle się on nie sprawdza. Jak sobie poradzić w takich sytuacjach? Poznajcie proste sposoby na pieczenie bez papieru do pieczenia. Mata silikonowa do pieczenia zamiast papieru Jednym ze współczesnych wynalazków zdecydowanie ułatwiających pieczenie są specjalne maty silikonowe. W przeciwieństwie do papieru można ich używać wiele razy, a do tego o wiele lepiej utrzymują ciepło niż papier. Co prawda silikonowe maty są droższe od papieru do pieczenia, ale biorąc pod uwagę ich większą skuteczność i możliwość wielorazowego użytku, inwestycja szybko się zwraca. Niestety, maty nie są elastyczne i jeśli macie blaszki do pieczenia różnej wielkości, to musicie się zaopatrzyć w kilka mat. Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia Kolejnym sposobem na zastąpienie papieru do pieczenia jest użycie folii aluminiowej. Świetnie się sprawdza zarówno w przypadku ciast, jak i zapiekanek czy mięs. Niestety, żywność łatwo przywiera do folii, dlatego wcześniej trzeba ją posmarować np. olejem. Tłuszcz i bułka tarta, czyli sprawdzony sposób na pieczenie Możecie także wykorzystać metodę stosowaną od lat, znaną z czasów, gdy o papierze do pieczenia nikt jeszcze nie słyszał. Wystarczy bowiem wysmarować formę masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Ten sposób sprawdza się szczególnie w przypadku foremek o nieregularnym kształcie, np. do pieczenia babki albo do tortownicy . Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia? Istnieje jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie różnych, domowych materiałów do pieczenia....

Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne
Skończył się papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystajcie ten niezwykły patent
Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę? Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilę dowiecie się, czego użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach! Sposoby na brak papieru do pieczenia: Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba. Bułka tarta to jeszcze inne rozwiązanie stosowane dawniej. Wystarczy obficie posypać formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność, że nic nie przywrze i wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu. Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia. Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe. Czym jest papier do pieczenia? Ceniony z powodu wygody, jaką nam...

Biszkopt znowy nie wyrósł? Tajemnica tkwi w dobraniu ilości jajek do wielkości tortownicy
Adobe Stock
Newsy
Biszkopt znów nie wyrósł? Dobierzcie odpowiednie proporcje do swojej tortownicy
Piekąc biszkopt, trzeba pamiętać o wielu drobnych czynnościach, które mogą zapewnić powodzenia. Omawiamy je kolejno i życzymy udanych wypieków.

Delikatne biszkopciki, które rozpływają się w ustach, lubimy już od dziecka. Biszkoptowe ciasta czy baza do uroczystych tortów smakują chyba każdemu. Nie każdy jednak potrafi sam upiec dobry biszkopt. Ciasto powinno być puszyste i lekkie, a zamiast tego często nam opada. Znawcy tematu twierdzą, że to najtrudniejsze z ciast. Przyglądamy się kilku etapom pieczenia biszkoptu. Każdy jest ważny i może was doprowadzić do sukcesu lub porażki. Jak dobrać ilość jajek do wielkości tortownicy? Ważne w uzyskaniu idealnego, odpowiednio wysokiego biszkoptu, jest użycie właściwej proporcji składników. Aby masy było tyle, ile potrzebujecie, a w związku z tym ciasto miało oczekiwaną wysokość, musicie do wielkości formy dobrać właściwą ilość jajek. Cukiernicza blogerka z torcikowo.pl przyznaje, że upiekła wiele ciast i przeżyła niezliczoną ilość porażek, zanim opracowała idealne proporcje. Do ciasta wg. tego przepisu, trzeba używać dużych jajek (L i XL). Dopasowanie ilości jajek do tortownicy  Średnica tortownicy 16-18 – 3 jajka Tortownica o średnicy 20-22 – 4 jajka Tortownica 24 – 5 jajek Tortownica 26 – 6 jajek Tortownica 28 – 8 jajek Tortownica 30 – 10 jajek Jak upiec udany biszkopt? W przypadku tego rodzaju ciasta nie jest bez znaczenia czy używacie składników dopiero wyjętych z lodówki, czy takich, które nabrały temperatury pokojowej, jakiej użyjecie mąki i do jakiego piekarnika wstawicie ciasto. Biszkopt jest tak trudny do zrobienia właśnie dlatego, że o należy pamiętać o tak wielu szczegółach. Co prawda osoby, które stale pieką biszkopt, nie mają już większych trudności z pamiętaniem o detalach, odruchowo, planując wieczorne pieczenie, wyjmują jajka już rano. Dla nowicjuszy może to stanowić problem, ale...

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...