Jak wykorzystać cukinię? Pomysły na smaczne obiady i przekąski
AdobeStock
Newsy

Jak wykorzystać cukinię? Nie tylko do leczo! Pomysły na smaczne obiady i przekąski

Smakuje świetnie z makaronem i dodana do sałatki, ale nie tylko! Poznajcie ciekawe przepisy z wykorzystaniem cukinii.

Trwa sezon na cukinię! To warzywo jest tak uniwersalne, że nie uwierzycie na ile sposobów można je wykorzystać. Docenią je zwłaszcza wegetarianie i weganie, ponieważ cukinia doskonale nadaje się do przyrządzenia wielu posiłków, które nadają się nie tylko na obiad – co powiecie na ciasto albo pasztet z cukinii?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cukinia na obiad

Warzywo to doskonale sprawdzi się jako baza do dania głównego. Warto je wykorzystać do przyrządzenia smacznych zup – np. zupy cukiniowej lub dowolnej zupy jarzynowej. Cukinia pełni rolę świetnego i bardzo niskokalorycznego zagęszczacza! Wypróbujcie te przepisy:

Nie można pominąć oczywiście makaronu z cukinią, który można przyrządzić na wiele sposobów. Wypróbujcie pyszny makaron z cukinią, marchewką i świeżą miętą lub z cukinią i świeżym bobem. A jeżeli nie odmawiacie sobie mięsa, koniecznie przygotujcie makaron z kurczakiem w przyprawie curry, z dodatkiem cukinii i szpinaku. Cukinia będzie też pasowała do kiełbasy i sosu pomidorowego.

Jarosze z kolei z pewnością docenią smak kotletów z cukinii i ciecierzycy. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące!

Zobacz także
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy

Cukinia na deser

Próbowaliście kiedyś słodyczy z wykorzystaniem warzyw? Pierwszym, co przychodzi do głowy, jest pewnie ciasto marchewkowe. Ale i z cukinii można wyczarować fantastyczne i zdrowe słodkości! Sprawdzą się zwłaszcza na diecie – wystarczy, że dodacie do nich niewiele cukru.

Cukinia inaczej

Ciasto to nie jedyny ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii. Można z niej zrobić także… pasztet. I jest bardzo smaczny! Wystarczy dodać do niego marchewkę oraz czosnek i cebulę, które nadadzą mu charakteru. A jeśli naprawdę lubicie eksperymenty w kuchni, to wypróbujcie przepis na ketchup z cukinii i cebuli.

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie
Kabaczek, cukinia. Czy to to samo, czy może są to dwa różne warzywa? Wyjaśniamy!

Kabaczek, cukinia – wiele osób używa tych słów zamiennie, ale czy na pewno jest to prawidłowe? Sprawdźmy! Kabaczek i cukinia to to samo Zarówno kabaczek, jak i cukinia to odmiany dyni zwyczajnej, przy czym cukinia (nazwa ta pochodzi od włoskiego zuccini) jest odmianą kabaczka, która została wyhodowana we Włoszech. Jak to wygląda w przypadku kulinariów? Cukinia często jest nazywana zamiennie kabaczkiem. I jest to poprawne. Chodzi tu o okres jej dojrzewania. Cukinia jest po prostu warzywem młodszym, jędrniejszym i posiada mniejsze pestki. Ma też łagodniejszy, lekko słodki smak. Kabaczek jest przerośniętą cukinią. Jego pestki są większe a miąższ silnie rozwinięty. Podczas gdy cukinia zwykle ma ok. 20-22 cm długości, kabaczek jest od niej nieco dłuższy. Kolory tych warzyw zależą od odmiany. W warzywniakach i na targach spotkamy kabaczki w kolorze żółtym i zielonym, a cukinia zwykle jest zielona. Dlaczego warto jeść cukinię i kabaczek? Kabaczek i cukinia to smaczne i delikatne warzywa, które warto jeść jak najczęściej. Nie tylko są niskokaloryczne (100 gramów kabaczka zawiera tylko około 16 kalorii) i lekkostrawne, ale też mają sporo witaminy C i korzystne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze. Jak wykorzystać cukinię i kabaczek w daniach? Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem cukinii i kabaczków. Kabaczki możemy: upiec na grillu usmażyć zrobić z nich zapiekankę zupę sałatkę Są też tacy, którzy spożywają je na surowo z dodatkiem soli i ulubionych przypraw. Cukinia również ma ciekawe zastosowanie w kuchni. Można ją: faszerować zapiekać smażyć zrobić z niej zupę krem usmażyć pyszne placki A wy jak najczęściej jadacie cukinię i kabaczek?...

Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Jaga85
Newsy
Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? Przygotujcie kotleciki z cukinią. Z dodatkiem tego warzywa smakują wprost obłędnie!

Kotleciki z cukinią to doskonała propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niskokaloryczne, bardzo zdrowe i powstaje w mig. Na pewno przypadnie do gustu waszym bliskim. Jak przygotować tę potrawę? Kotleciki z cukinią Przygotowanie kotlecików z cukinią jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 młoda cukinia, 2 cebule, 2 jajka, zioła, przyprawy oraz 1,5 szklanki ciecierzycy, która dodatkowo wzbogaca walory smakowe tego dania. Kotleciki z cukinii robią się błyskawicznie. Usmażcie je na rozgrzanym oleju i podajcie ze świeżymi ziołami i pomidorkami. To danie zasmakuje każdemu bez wyjątku! Składniki:  1,5 szklanki ciecierzycy, 1 młoda cukinia, 1 cebula, 2 jajka, Mały pęczek natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka mąki pszennej, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Olej do smażenia, Przygotowanie kotlecików z cukinii:  Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i studzimy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy. Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku....

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
AdobeStock
Newsy
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
Co dziś na obiad? Zainspirujcie się naszymi propozycjami na smaczne zupy, drugie dania oraz słodkie desery.

Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać! Pomysł na obiad – zupa Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy: Przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwiny Przepis na zupę cebulową Przepis na zupę krem z marchewki i pomidora od Ani Lewandowskiej Pomysł na obiad – drugie danie Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie: Przepis na szybki obiad: tortilla z kurczakiem i warzywami Przepis na pieczonego kurczaka Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinią Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera , surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne . A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami. Pomysł na obiad – deser To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery: Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Przepis na ciasto z jabłkami Przepis na ciasto czekoladowe z kremem Przepis na zupę szczawiową Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 500 g żeberek wieprzowych surowych...

pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...