Trwa sezon na cukinię! To warzywo jest tak uniwersalne, że nie uwierzycie na ile sposobów można je wykorzystać. Docenią je zwłaszcza wegetarianie i weganie, ponieważ cukinia doskonale nadaje się do przyrządzenia wielu posiłków, które nadają się nie tylko na obiad – co powiecie na ciasto albo pasztet z cukinii?

Cukinia na obiad

Warzywo to doskonale sprawdzi się jako baza do dania głównego. Warto je wykorzystać do przyrządzenia smacznych zup – np. zupy cukiniowej lub dowolnej zupy jarzynowej. Cukinia pełni rolę świetnego i bardzo niskokalorycznego zagęszczacza! Wypróbujcie te przepisy:

Nie można pominąć oczywiście makaronu z cukinią, który można przyrządzić na wiele sposobów. Wypróbujcie pyszny makaron z cukinią, marchewką i świeżą miętą lub z cukinią i świeżym bobem. A jeżeli nie odmawiacie sobie mięsa, koniecznie przygotujcie makaron z kurczakiem w przyprawie curry, z dodatkiem cukinii i szpinaku. Cukinia będzie też pasowała do kiełbasy i sosu pomidorowego.

Jarosze z kolei z pewnością docenią smak kotletów z cukinii i ciecierzycy. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące!

Zobacz także:

Cukinia na deser

Próbowaliście kiedyś słodyczy z wykorzystaniem warzyw? Pierwszym, co przychodzi do głowy, jest pewnie ciasto marchewkowe. Ale i z cukinii można wyczarować fantastyczne i zdrowe słodkości! Sprawdzą się zwłaszcza na diecie – wystarczy, że dodacie do nich niewiele cukru.

Cukinia inaczej

Ciasto to nie jedyny ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii. Można z niej zrobić także… pasztet. I jest bardzo smaczny! Wystarczy dodać do niego marchewkę oraz czosnek i cebulę, które nadadzą mu charakteru. A jeśli naprawdę lubicie eksperymenty w kuchni, to wypróbujcie przepis na ketchup z cukinii i cebuli.