Imbir
Newsy

Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie

Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany.

Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowa hodowla imbiru krok po kroku.

Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie.

Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem.

Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach.

Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach. 

  • Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki.
  • Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu.
  • Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu.
  • W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około 10 stopni i nie podlewajcie, powróćcie do podlewania wiosną.
Zobacz także
jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie

Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe

Imbir korzeń

Zjedzcie kawałek imbiru przed podróżą autem. Będziecie zdumieni efektami

Dlaczego warto jeść imbir? Lecznicze właściwości imbiru

Korzeń imbiru ma szerokie zastosowania farmaceutyczne, wykorzystywany jest do leczenia wielu dolegliwości. Oto one:

  • Działa rozgrzewająco i wspiera odporność. Dlatego często jest stosowany na przeziębienia. Naparami z imbiru można leczyć infekcje górnych dróg oddechowych, gardła czy katar.
  • Korzystnie wpływa na układ trawienny, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śliny, przez co wzmaga apetyt. Do tego działa rozkurczowo i żółciopędnie, dzięki czemu łagodzi bóle żołądka.
  • Wspomaga odchudzanie przez to, że pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Z tego powodu stosuje się go w preparatach odchudzających, a warto stosować też w kuchni, jako przyprawę, która wpływa na trawienie i poprawia przemianę materii.
  • Ma działanie odkażające.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Wpływa na łagodzenie migren, bólu głowy, a także nudności związane z chorobą lokomocyjną.

Napar z imbiru na przeziębienia

Składniki:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 litr wrzącej wody
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucamy łyżkę startego imbiru, chwilę gotujemy, po czym zestawiamy z ognia, ale parzymy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie przecedzamy napar, studzimy, dodajemy miód i sok z cytryny.

Źródło: onet.pl, medonet

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść imbir. Podpowiadamy jak łatwo włączyć go do diety
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść imbir? Oto, jak łatwo włączyć go do diety
Znacie ten ostry smak z cytrynowo-słodkawą nutą oraz przyjemnym, korzennym aromatem? Warto mieć w domu zarówno świeży korzeń imbiru, jak i torebkę mielonej przyprawy. Wyjaśniamy dlaczego.

Imbir nie jest jedynie aromatyczną przyprawą wykorzystywaną w orientalnej kuchni. To azjatycka roślina, uprawiana od ponad 3 tys. lat i wykorzystywana także w medycynie niekonwencjonalnej. Uważany jest też za skuteczny afrodyzjak oraz wykorzystywany jako składnik kosmetyków. Korzeń imbiru warto włączyć do codziennej diety. Podpowiadamy jak dużo jego jeść i w jakiej postaci dodawać go do dań. Jak korzeń imbiru wpływa na organizm? Imbir ma ogromną moc. To za sprawą dużej ilości substancji odżywczych, które zawiera. Znajdziecie w nim witaminy z grupy B, A, K, E i C, kwas foliowy, olejki eteryczne (zingiberol) i żywice. W jego składzie jest też wiele minerałów: potas, żelazo, fosfor, wapń. Oto, dlaczego warto go jeść systematycznie: Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie Działa pobudzająco na układ pokarmowy, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo Działa pozytywnie na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia ukrwienie mózgu, co sprzyja koncentracji i wydajności w procesie uczenia się Koi ból Łagodzi mdłości Odkaża Ułatwia odchudzanie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi Korzeń imbiru – jak go dodawać do codziennych potraw? Włączenie imbiru do codziennej diety nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać, żeby nie zjadać go więcej niż 4-5 g dziennie. Większa ilość może wejść w reakcję z lekami, które rozrzedzają krew, stabilizują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru. Korzeń imbiru to egzotyczna przyprawa. Czy na pewno wiecie jak go wykorzystywać w naszej kuchni? Oto kilka porad jak zacząć go jeść codziennie: Herbata z plastrem imbiru, cytryną i miodem. Taki ciepły napar rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu Zimowa kawa. Zaparzcie kawę ze...

Domowe kosmetyki z imbiru
Pixabay
Zdrowie
Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie
Na sklepowych półkach nie brakuje naturalnych produktów, które korzystnie wpływają na naszą urodę. Wśród nich są nie tylko suplementy diety, ale też… rośliny!

Imbir to przede wszystkim dobrze znana w kuchni indyjskiej przyprawa. Od lat szeroko stosuje się ją również w leczeniu rozmaitych chorób, od zwykłego przeziębienia po dolegliwości związane z trawieniem. Niewielu jednak wie, że właściwie przygotowany może przynieść rewelacyjne korzyści również naszej urodzie! Imbir to źródło wielu cennych składników. Znajdziesz w nim białko, węglowodany, witaminy, fosfor, żelazo, a nawet magnez. Nic więc dziwnego, że jest tak szeroko stosowany w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Jako maseczka na włosy Imbir spowalnia starzenie się skóry, również skóry głowy! Dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do szamponu albo maska. Wystarczy, że wymieszasz łyżkę startego korzenia imbiru z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie nałożysz na włosy na około 15 minut. Efekty będą powalające! Jako peeling  Imbir ma też działanie wyszczuplająco-modelujące. Można więc wykorzystać go do przygotowania domowego peelingu. Jeśli masz w domu ekspres do kawy możesz użyć fusów z jej ziaren, które zazwyczaj lądują w koszu! Dodaj do nich 2 łyżeczki startego imbiru i wymieszaj z odrobiną oleju. Nałóż na najbardziej problematyczne miejsca, a następnie spłucz zimną wodą. Dla uzyskania pożądanych efektów powtarzaj zabieg regularnie. Jako maseczka na twarz Imbir ma też właściwości przeciwzapalne. Zaleca się go przede wszystkim osobom, które mają problem z zaczerwienioną skórą twarzy, ale również trądzikiem. Imbir może więc stanowić wartościowy dodatek do domowej maseczki. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy zmieszać świeżo starty korzeń imbiru z płynnym miodem, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie nałożyć na twarz na około 10 minut. I gotowe! Na urodę korzystnie...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

Mikstura usuwająca złogi cholesterolu z tętnic. Tylko 4 składniki idealnie oczyszczające
Adobe Stock
Newsy
Mikstura usuwająca złogi cholesterolu z tętnic. Tylko 4 składniki, każdy idealnie oczyszczający
Zmieszajcie cztery składniki, pijcie regularnie po dwie szklanki dziennie i sprawdźcie co się stanie. Pozytywny efekt murowany!

Dieta bogata w tłuszcze trans, produkty przetworzone i mięso powoduje, że podnosi się poziom cholesterolu we krwi. Z kolei jego nadmiar odkłada się w tętnicach i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. W efekcie wzrasta zagrożenie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Żeby tego uniknąć, warto działać dwutorowo: Zmienić dietę na zdrową, złożoną z dużej ilości warzyw, kasz, orzechów, ograniczyć ilość spożywanego mięsa Wspomagać się miksturą oczyszczającą. Na taką właśnie podajemy poniżej przepis. Jak działa mikstura usuwająca złogi cholesterolu? Każdy ze składników tego napoju jest ważny i ma swoje znaczenie w procesie oczyszczania. Ponieważ każdy z nich jest łatwo dostępny i tani, nie pomijajcie żadnego przygotowując ten napój: Czosnek. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Zmniejsza lepkość krwi, wpływa na rozkurczanie naczyń krwionośnych i uelastycznia je Cytryna. Reguluje ciśnienie krwi i także poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. W rezultacie zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu Imbir. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, pobudza krążenie i działa przeciwzakrzepowo Woda. Picie przynajmniej dwóch litrów wody, to zalecane norma dla każdego. Jeśli macie podwyższony poziom cholesterolu we krwi, prawidłowe picie wody staje się jeszcze ważniejsze Regularne picie lekko mineralizowanej, niegazowanej wody pobudza nerki do wydajniejszej pracy, a dzięki temu, lepszego wydalania substancji szkodliwych Przepis na miksturę oczyszczającą: Składniki: 4 główki czosnku 4 cytryny 2 łyżeczki startego korzenia imbiru 2 litry wody lekko mineralizowanej, niegazowanej Przygotowanie: Zmiksujcie w blenderze wszystkie stałe składniki....