
Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany.
Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?
Domowa hodowla imbiru krok po kroku.
Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie.
Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem.
Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach.
Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.
- Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki.
- Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu.
- Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu.
- W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około 10 stopni i nie podlewajcie, powróćcie do podlewania wiosną.
Dlaczego warto jeść imbir? Lecznicze właściwości imbiru
Korzeń imbiru ma szerokie zastosowania farmaceutyczne, wykorzystywany jest do leczenia wielu dolegliwości. Oto one:
- Działa rozgrzewająco i wspiera odporność. Dlatego często jest stosowany na przeziębienia. Naparami z imbiru można leczyć infekcje górnych dróg oddechowych, gardła czy katar.
- Korzystnie wpływa na układ trawienny, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śliny, przez co wzmaga apetyt. Do tego działa rozkurczowo i żółciopędnie, dzięki czemu łagodzi bóle żołądka.
- Wspomaga odchudzanie przez to, że pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Z tego powodu stosuje się go w preparatach odchudzających, a warto stosować też w kuchni, jako przyprawę, która wpływa na trawienie i poprawia przemianę materii.
- Ma działanie odkażające.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Wpływa na łagodzenie migren, bólu głowy, a także nudności związane z chorobą lokomocyjną.
Napar z imbiru na przeziębienia
Składniki:
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 litr wrzącej wody
- 1 łyżka miodu
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucamy łyżkę startego imbiru, chwilę gotujemy, po czym zestawiamy z ognia, ale parzymy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie przecedzamy napar, studzimy, dodajemy miód i sok z cytryny.
Źródło: onet.pl, medonet