Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany.

Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować? 

Domowa hodowla imbiru krok po kroku.

Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie.

Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem.

Zobacz także:

Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach.

Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach. 

  • Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki.
  • Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu.
  • Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu.
  • W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około 10 stopni i nie podlewajcie, powróćcie do podlewania wiosną.

Dlaczego warto jeść imbir? Lecznicze właściwości imbiru

Korzeń imbiru ma szerokie zastosowania farmaceutyczne, wykorzystywany jest do leczenia wielu dolegliwości. Oto one:

  • Działa rozgrzewająco i wspiera odporność. Dlatego często jest stosowany na przeziębienia. Naparami z imbiru można leczyć infekcje górnych dróg oddechowych, gardła czy katar.
  • Korzystnie wpływa na układ trawienny, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śliny, przez co wzmaga apetyt. Do tego działa rozkurczowo i żółciopędnie, dzięki czemu łagodzi bóle żołądka.
  • Wspomaga odchudzanie przez to, że pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Z tego powodu stosuje się go w preparatach odchudzających, a warto stosować też w kuchni, jako przyprawę, która wpływa na trawienie i poprawia przemianę materii.
  • Ma działanie odkażające.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Wpływa na łagodzenie migren, bólu głowy, a także nudności związane z chorobą lokomocyjną.

Napar z imbiru na przeziębienia

Składniki:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 litr wrzącej wody
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucamy łyżkę startego imbiru, chwilę gotujemy, po czym zestawiamy z ognia, ale parzymy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie przecedzamy napar, studzimy, dodajemy miód i sok z cytryny.

Źródło: onet.pl, medonet