Chyba nie ma osoby, która w całej swojej karierze kulinarnej nie zaliczyła wpadki ze spalonym garnkiem. Można przyznać, że jest to pewnego rodzaju chrzest bojowy. Oczyszczenie takiego naczynia jest sporym wyzwaniem. Niestety wielu wówczas polega, a wystarczy zastosować prosty trik.

Przypalony garnek 

Garnek przypala się podczas procesu gotowania. Dzieje się tak poprzez wykorzystanie skłonnych do tego produktów spożywczych, jak na przykład mleko. Ten składnik za każdym razem pozostawia w garnku lekko zarumienioną powłokę. Do takiego stanu rzeczy przyczynia się równie często nieuwaga gotującego, zbyt duży ogień na kuchence czy niemieszanie produktu. Niestety takie przypadki skutkują spalonym garnkiem.

Jak wyczyścić przypalony garnek? 

Aby pozbyć się spalonej warstwy garnka, wystarczy zastosować jeden patent. Mianowicie należy przygotować prostą pastę ze składników, które z pewnością każdy ma w domu, czyli skorupkę jajka, sok z cytryny, pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną. Taka mieszanka pozwala nie tylko pozbyć się spalonej części ale również je wypoleruje! Garnek będzie lśniący jak nigdy wcześniej.

Mikstura na przypalone garnki

Składniki:

  • 1 łyżka pasty do zębów
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 skorupka rozbitego jajka
  • ¾ cytryny
  • metalowa gąbka lub druciak

Przygotowanie:

  1. Do miseczki dodajcie pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną.
  2. Skorupkę po rozbitym jajku dokładnie rozgniećcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie ją do miseczki.
  3. Z ¾ cytryny wyciśnijcie sok i przelejcie do pozostałych składników.
  4. Całość dokładnie wymieszajcie, do momentu uzyskania jednolitej masy.
  5. Tak przygotowaną pastą obficie wyłóżcie przypalony garnek i zostawcie go na dobre pół godziny.
  6. Po upływie danego czasu, za pomocą metalowej gąbki bądź druciaku zetrzyjcie przypaloną warstwę.
  7. Powierzchnię przetrzyjcie z brudu ręcznikiem papierowym.
  8. Naczynie dokładnie umyjcie. Po przypaleniu nie będzie śladu, a garnek będzie lśnić jak nigdy wcześniej.

Czytaj także:

Zobacz także: