Jak wyczyścić spalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej
Adobe Stock
Newsy

Jak wyczyścić przypalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Chwila nieuwagi, zbyt duża temperatura, a na garnku już pojawia się okropna spalenizna. To zmora większości gospodyń domowych, które nierzadko zmagają się z takim problemem. Warto wówczas zastosować prosty patent, by uratować naczynie i przywrócić mu idealny stan.

Chyba nie ma osoby, która w całej swojej karierze kulinarnej nie zaliczyła wpadki ze spalonym garnkiem. Można przyznać, że jest to pewnego rodzaju chrzest bojowy. Oczyszczenie takiego naczynia jest sporym wyzwaniem. Niestety wielu wówczas polega, a wystarczy zastosować prosty trik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przypalony garnek 

Garnek przypala się podczas procesu gotowania. Dzieje się tak poprzez wykorzystanie skłonnych do tego produktów spożywczych, jak na przykład mleko. Ten składnik za każdym razem pozostawia w garnku lekko zarumienioną powłokę. Do takiego stanu rzeczy przyczynia się równie często nieuwaga gotującego, zbyt duży ogień na kuchence czy niemieszanie produktu. Niestety takie przypadki skutkują spalonym garnkiem.

Zobacz także
Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Ile minut powinno się gotować bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy

Jak wyczyścić przypalony garnek? 

Aby pozbyć się spalonej warstwy garnka, wystarczy zastosować jeden patent. Mianowicie należy przygotować prostą pastę ze składników, które z pewnością każdy ma w domu, czyli skorupkę jajka, sok z cytryny, pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną. Taka mieszanka pozwala nie tylko pozbyć się spalonej części ale również je wypoleruje! Garnek będzie lśniący jak nigdy wcześniej.

Mikstura na przypalone garnki

Składniki:

  • 1 łyżka pasty do zębów
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 skorupka rozbitego jajka
  • ¾ cytryny
  • metalowa gąbka lub druciak

Przygotowanie:

  1. Do miseczki dodajcie pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną.
  2. Skorupkę po rozbitym jajku dokładnie rozgniećcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie ją do miseczki.
  3. Z ¾ cytryny wyciśnijcie sok i przelejcie do pozostałych składników.
  4. Całość dokładnie wymieszajcie, do momentu uzyskania jednolitej masy.
  5. Tak przygotowaną pastą obficie wyłóżcie przypalony garnek i zostawcie go na dobre pół godziny.
  6. Po upływie danego czasu, za pomocą metalowej gąbki bądź druciaku zetrzyjcie przypaloną warstwę.
  7. Powierzchnię przetrzyjcie z brudu ręcznikiem papierowym.
  8. Naczynie dokładnie umyjcie. Po przypaleniu nie będzie śladu, a garnek będzie lśnić jak nigdy wcześniej.

Czytaj także:

Włóżcie do lodówki miseczkę z sodą a już zawsze będziecie ją tam trzymać
AdobeStock
Newsy
Włóżcie do lodówki miseczkę z sodą, a już zawsze będziecie ją tam trzymać
Czemu właściwie ma służyć ten trik? Sprawdźcie a będziecie zaskoczeni! Wcale nie chodzi tylko o usunięcie brzydkiego zapachu z chłodziarki.

Zwykle używamy jej do pieczenia, ale ma ona również szerokie zastosowanie do innych celów. Mowa o sodzie oczyszczonej. Dlaczego warto włożyć miseczkę z sodą oczyszczoną do lodówki? Włóżcie do lodówki miseczkę z sodą oczyszczoną Na pewno zdarzyło wam się kiedyś otworzyć lodówkę i poczuć wydobywający się z niej nieprzyjemny zapach. Znalezienie źródła nieprzyjemnego zapachu z lodówki jest pierwszym krokiem do wyeliminowania tego zapachu. Niestety, niektóre zapachy utrzymują się jeszcze długo po wyrzuceniu zepsutego jedzenia i mogą przenikać do innych potraw i niszczyć ich smak. Na szczęście, istnieje prosty sposób, który może wam pomóc pozbyć się nieprzyjemnych zapachów w lodówce. Wystarczy, że użyjecie sody oczyszczonej! Soda oczyszczona sprawdzi się jako świetny pochłaniacz niechcianych zapachów w lodówce. Umieszczenie w lodówce miseczki z sodą oczyszczona sprawi, że cząstki zapachowe zwiążą się z sodą, a nieprzyjemny zapach zostanie zneutralizowany. Pamiętajcie, by wymieniać miseczkę z sodą co najmniej co trzy miesiące,  Spróbujcie posypać sodą oczyszczoną spód pojemnika na owoce, aby wyeliminować nieprzyjemne zapachy. Przykryjcie sodę złożonym ręcznikiem papierowym. Wymieniajcie ją co trzy miesiące, tak samo jak miseczkę z sodą oczyszczoną. Soda oczyszczona, podobnie jak sól, pochłania także wilgoć w lodówce. Wsypcie kilka łyżek sody do miseczki i pozostawcie ją w lodówce, aby pozbyć się wilgoci. Woda na ściankach lodówki stanie się dla was tylko przykrym wspomnieniem. Pasta z sody oczyszczonej doskonale się sprawdzi, jako naturalny środek na usunięcie resztek jedzenia i rdzy z lodówki. Wymieszajcie sodę oczyszczoną z niewielką ilością...

Genialny trik na przypalony garnek. Będziecie potrzebowali... keczupu
AdobeStock
Newsy
Genialny trik na przypalony garnek. Będziecie potrzebowali... keczupu
Czy słyszeliście kiedyś o takim nietypowym zastosowaniu keczupu? Jeśli nie, to będziecie zaskoczeni.

Przypalony garnek to prawdziwa zmora wielu kucharzy i osób gotujących od czasu do czasu w domowym zaciszu. Czy da się go jeszcze jakoś uratować? Kto z was spodziewałby się, że z pomocą przyjdzie wam keczup? Sprytny trik na przypalony garnek Większości z was zdarzyło się na pewno przypalić kiedyś garnek. I choć zwykle spalenizna na garnku wydaje się wręcz niemożliwa do ruszenia, nie ma się co zrażać. Wystarczy zastosować jeden z popularnych trików na czyszczenie spalenizny z garnków.  Metoda z keczupem. Keczup wypełniony jest kwaskiem cytrynowym i octem – dzięki czemu świetnie się nadaje do czyszczenia różnych powierzchni. Wystarczy, że pokryjecie spaleniznę w garnku grubą warstwą keczupu i odczekacie około trzydziestu minut. Kwasy w keczupie zareagują ze spalenizną i usuną ją. Po zeskrobaniu spalenizny za pomocą drewnianej szpatułki, umyjcie garnek i dokładnie go osuszcie.  Metoda z sodą oczyszczoną. Kolejnym produktem, który może okazać się pomocny w wyczyszczeniu przypalonego garnka, jest soda oczyszczona. Wystarczy, że połączycie łyżeczkę sody z niewielką ilością wody tak, aby powstała gęsta pasta. Wyszorujcie taką pastą spaleniznę w garnku, odczekajcie kilka minut i umyjcie garnek, a następnie go osuszcie. Moczenie w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Ta technika jest bardzo znana i często stosowana w polskich domach. Wystarczy namoczyć garnek lub patelnię w gorącej wodzie. Najprostszym sposobem będzie podgrzanie wody w czajniku i wlanie jej do garnka lub patelni, aż pokryje problematyczny obszar. Gorąca woda sprawi, że spalenizna odejdzie od powierzchni garnka, dzięki czemu procedura czyszczenia będzie znacznie mniej skomplikowana. Możecie też dodać płyn do mycia naczyń do wrzącej wody i odstawić garnek na 60 minut...

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Znaliście ten prosty trik z wykorzystaniem kwaśnej cytryny? To prawdziwy naturalny hit w pielęgnacji ciała!

Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji ciała. Czy wiecie, że świetnie się sprawdza jako sposób na zrogowaciałe pięty? Zastosowanie cytryny w pielęgnacji ciała Cytryna posiada prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Posiada ona również bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jak wykorzystuje się ten owoc w kosmetyce? Zanim zaczniecie stosować cytrynę w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, powinniście wiedzieć, że owoc ten posiada naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać skórę i powodować jej pieczenie. Dlatego nigdy nie powinniście stosować cytryny na popękaną skórę z widocznymi rankami. Mało kto wie, że poza właściwościami wybielającymi, cytryna świetnie się sprawdza, jako środek na zrogowaciałe pięty. Jak to zrobić? Znamy pewien genialny trik. Sprawdźcie! Trik z cytryną na zrogowaciałe pięty Jeśli skóra na waszych piętach jest twarda i zrogowaciała, zastosujcie ten prosty trik z cytryną. Umyjcie dokładnie stopy, weźcie cytrynę, przekrójcie ją na pół i wetrzyjcie ją w pięty (możecie też ją wetrzeć w całe stopy) i odczekajcie ok. pół godziny. Po upływie tego czasu zmyjcie stopy ciepłą wodą i wetrzyjcie w nie krem nawilżający. Po takim zabiegu skóra na waszych stopach będzie gładka i przyjemna, a zrogowaciały naskórek zniknie. Jak jeszcze można wykorzystać cytrynę w pielęgnacji ciała? Czy wiecie, że cytryna świetnie się sprawdza jako naturalny środek na trądzik i zaskórniki? Owoce cytrusowe mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu cytryna jest świetną alternatywą dla chemicznych produktów do walki z trądzikiem. Wystarczy, że pokroicie...

gorzka cykoria
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu
Nie używaliście nigdy cykorii ze względu na jej charakterystyczną goryczkę? Pozbędziecie się jej łatwo używając tego sposobu.

Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne. Sposób na goryczkę w cykorii Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak. Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram cykorii 3 gruszki 4 duże łyżki masła Sok z połowy cytryny 150 ml wody 1 łyżeczka cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie. Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok. Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli. Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę. Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut. Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2...