Jak wyczyścić spalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej
Adobe Stock
Newsy

Jak wyczyścić przypalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Chwila nieuwagi, zbyt duża temperatura, a na garnku już pojawia się okropna spalenizna. To zmora większości gospodyń domowych, które nierzadko zmagają się z takim problemem. Warto wówczas zastosować prosty patent, by uratować naczynie i przywrócić mu idealny stan.

Chyba nie ma osoby, która w całej swojej karierze kulinarnej nie zaliczyła wpadki ze spalonym garnkiem. Można przyznać, że jest to pewnego rodzaju chrzest bojowy. Oczyszczenie takiego naczynia jest sporym wyzwaniem. Niestety wielu wówczas polega, a wystarczy zastosować prosty trik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przypalony garnek 

Garnek przypala się podczas procesu gotowania. Dzieje się tak poprzez wykorzystanie skłonnych do tego produktów spożywczych, jak na przykład mleko. Ten składnik za każdym razem pozostawia w garnku lekko zarumienioną powłokę. Do takiego stanu rzeczy przyczynia się równie często nieuwaga gotującego, zbyt duży ogień na kuchence czy niemieszanie produktu. Niestety takie przypadki skutkują spalonym garnkiem.

Zobacz także
Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy

Jak wyczyścić przypalony garnek? 

Aby pozbyć się spalonej warstwy garnka, wystarczy zastosować jeden patent. Mianowicie należy przygotować prostą pastę ze składników, które z pewnością każdy ma w domu, czyli skorupkę jajka, sok z cytryny, pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną. Taka mieszanka pozwala nie tylko pozbyć się spalonej części ale również je wypoleruje! Garnek będzie lśniący jak nigdy wcześniej.

Mikstura na przypalone garnki

Składniki:

  • 1 łyżka pasty do zębów
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 skorupka rozbitego jajka
  • ¾ cytryny
  • metalowa gąbka lub druciak

Przygotowanie:

  1. Do miseczki dodajcie pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną.
  2. Skorupkę po rozbitym jajku dokładnie rozgniećcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie ją do miseczki.
  3. Z ¾ cytryny wyciśnijcie sok i przelejcie do pozostałych składników.
  4. Całość dokładnie wymieszajcie, do momentu uzyskania jednolitej masy.
  5. Tak przygotowaną pastą obficie wyłóżcie przypalony garnek i zostawcie go na dobre pół godziny.
  6. Po upływie danego czasu, za pomocą metalowej gąbki bądź druciaku zetrzyjcie przypaloną warstwę.
  7. Powierzchnię przetrzyjcie z brudu ręcznikiem papierowym.
  8. Naczynie dokładnie umyjcie. Po przypaleniu nie będzie śladu, a garnek będzie lśnić jak nigdy wcześniej.

Czytaj także:

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Znaliście ten prosty trik z wykorzystaniem kwaśnej cytryny? To prawdziwy naturalny hit w pielęgnacji ciała!

Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji ciała. Czy wiecie, że świetnie się sprawdza jako sposób na zrogowaciałe pięty? Zastosowanie cytryny w pielęgnacji ciała Cytryna posiada prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Posiada ona również bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jak wykorzystuje się ten owoc w kosmetyce? Zanim zaczniecie stosować cytrynę w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, powinniście wiedzieć, że owoc ten posiada naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać skórę i powodować jej pieczenie. Dlatego nigdy nie powinniście stosować cytryny na popękaną skórę z widocznymi rankami. Mało kto wie, że poza właściwościami wybielającymi, cytryna świetnie się sprawdza, jako środek na zrogowaciałe pięty. Jak to zrobić? Znamy pewien genialny trik. Sprawdźcie! Trik z cytryną na zrogowaciałe pięty Jeśli skóra na waszych piętach jest twarda i zrogowaciała, zastosujcie ten prosty trik z cytryną. Umyjcie dokładnie stopy, weźcie cytrynę, przekrójcie ją na pół i wetrzyjcie ją w pięty (możecie też ją wetrzeć w całe stopy) i odczekajcie ok. pół godziny. Po upływie tego czasu zmyjcie stopy ciepłą wodą i wetrzyjcie w nie krem nawilżający. Po takim zabiegu skóra na waszych stopach będzie gładka i przyjemna, a zrogowaciały naskórek zniknie. Jak jeszcze można wykorzystać cytrynę w pielęgnacji ciała? Czy wiecie, że cytryna świetnie się sprawdza jako naturalny środek na trądzik i zaskórniki? Owoce cytrusowe mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu cytryna jest świetną alternatywą dla chemicznych produktów do walki z trądzikiem. Wystarczy, że pokroicie...

gorzka cykoria
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu
Nie używaliście nigdy cykorii ze względu na jej charakterystyczną goryczkę? Pozbędziecie się jej łatwo używając tego sposobu.

Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne. Sposób na goryczkę w cykorii Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak. Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram cykorii 3 gruszki 4 duże łyżki masła Sok z połowy cytryny 150 ml wody 1 łyżeczka cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie. Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok. Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli. Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę. Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut. Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2...

Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Weźcie torebkę ryżu a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Użyjcie torebki ryżu, a będzie jak nowy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Wykorzystajcie do tego torebkę ryżu. Ta metoda naprawdę działa cuda.

Każdemu z nas zdarzy się czasem przypalić patelnię lub garnek. Mimo iż usunięcie zwęglonego osadu może wydawać się niezwykle trudne, istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym jest to możliwe. Pamiętajcie jednak, że liczy się czas - im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej. Czy słyszeliście kiedyś o metodzie czyszczenia przypalonego garnka przy pomocy ryżu? Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy ryżu? Jeżeli chcecie wyczyścić przypalony garnek, wystarczy, że do osmolonego naczynia wsypiecie trochę ryżu (lub użyjecie ryżu w torebce), a następnie zalejecie go wodą i zagotujecie. Dzięki tej metodzie o wiele łatwiej i szybciej pozbędziecie się uporczywych zabrudzeń. Inne metody na wyczyszczenie przypalonego garnka Użycie ryżu to nie jedyna metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka. Oto kilka innych, równie skutecznych sposobów. Soda oczyszczona + ocet Wlejcie do przypalonego garnka równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, po czym dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie garnek z ognia i pozwólcie mu moczyć się przez ok. 15 minut. Wylejcie płyn, a następnie użyjcie gąbki lub druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki. Jeśli nadal będziecie widzieć plamy, nałóżcie pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody i pozostawcie na kilka minut przed ponownym szorowaniem. Cytryny Pokrójcie 2-3 cytryny w plastry i włóżcie je do przypalonego garnka. Umieśćcie garnek na średnim ogniu i napełnijcie go wystarczającą ilością wody, aby przykryła ona cytryny. Zagotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Gdy zobaczycie cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody, będzie to oznaczało, że garnek jest gotowy do szorowania....

Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
AdobeStock
Newsy
Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
Na dnie garnków pojawiają się tęczowe plamy? Sprawdźcie, czy są szkodliwe i jak można je usunąć.

Osoby, które bardzo dużo gotują, na pewno przynajmniej raz zwróciły uwagę na tajemnicze, tęczowe plamy na dnie garnka. Wyglądają nieco jak plamy oleju, które można czasami zaobserwować pod zaparkowanymi samochodami. Czy gotowanie w takich garnkach jest bezpieczne? Sprawdźcie, skąd biorą się tęczowe plamy w garnkach. Tęczowe plamy w garnku By zrozumieć skąd biorą się plamy w garnkach, warto najpierw dowiedzieć się, z czego garnki się składają. Do ich produkcji używa się wysokiej klasy stali nierdzewnej o oznaczeniu 18/10. Z takiej stali wytwarzane są garnki oraz sztućce. Symbol „18/10” to oznaczenie zawartości stali użytej do produkcji garnków – 18 oznacza 18% zawartości chromu, a 10 to oznaczenie 10% zawartości niklu. Dzięki dodatkowi niklu garnki są błyszczące, a chrom chroni je przed rdzewieniem. Skąd biorą się tęczowe plamy w garnku? Jednak nawet najtrwalsze przedmioty nie są wieczne – dotyczy to także garnków ze stali nierdzewnej. Pod wpływem działania wysokiej temperatury oraz silnych detergentów stosowanych do czyszczenia, w garnku mogą pojawić się tęczowe plamy. Uspokajamy – potrawy gotowane w takim garnku można bezpiecznie spożywać, a samo wyczyszczenie plam jest bardzo proste. Czy poplamiony garnek można reklamować? Gdy plamy pojawią się na powierzchni nowych (i często bardzo drogich) garnków, większość osób próbuje je reklamować. Niestety, producenci garnków zastrzegają sobie, że różne odbarwienia, plamy czy biały nalot nie podlegają reklamacji, ponieważ powstają na skutek naturalnego zużycia i w żaden sposób nie uniemożliwiają gotowania w takich garnkach. Zamiast tego przestrzegają przed używaniem żrących substancji do czyszczenia. Jak wyczyścić garnek? Tęczowe plamy w garnku są łatwe do usunięcia. Wystarczy,...