Chociaż na pewno wiele z was lubi gotować… tylko nieliczni lubią sprzątać po skończonym posiłku. To zupełnie normalne, jednak da się ułatwić i uprzyjemnić ten proces. Szorowanie przypalonych powierzchni często spędza sen z powiek miłośników gotowania. Kiedy tradycyjny płyn do mycia naczyń i wrzątek nie wystarczają, warto sięgnąć po bardziej oryginalne rozwiązania… Wcale nie będziecie do tego potrzebować kosztownych detergentów ani masy czasu! 

Jak doczyścić patelnię?

W sieci i domowych poradnikach pełno jest sposobów na czyszczenie piekarnika, kuchenki mikrofalowej czy przypalonych naczyń z pomocą soku z cytryny, sody oczyszczonej czy octu. Niektóre domowe przepisy mówią także o szorowaniu z pomocą skorupek jajek. Najczęściej jednak w takich sytuacjach sięga się po pomoc zmywarki.

Nie wszyscy posiadają jednak zmywarki w domu. Czasem zdarza się też tak, że nie macie żadnego z powyższych składników pod ręką. Można wtedy sięgnąć po naturalne „detergenty”, które prawie zawsze znajdują się w każdym polskim domu: ziemniaki, olej i sól!

Sól to znany środek dezynfekujący, który świetnie sprawdza się w wywabianiu plam i walce z opornymi na czyszczenie zabrudzeniami. Miąższ ziemniaka zadziała z kolei regenerująco, nabłyszczająco i wygładzi powierzchnię patelni. Jak zastosować trik z udziałem tych produktów?

Zobacz także:

Ziemniak i sól do mycia patelni?

Składniki:

  • 12 g soli gruboziarnistej
  • ziemniak
  • 5 g oliwy z oliwek

Sposób użycia:

Ziemniaka należy przekroić na pół – tak, aby wygodnie trzymało się go w ręce. Na początku oczyśćcie patelnię z resztek, które łatwo usunąć. Następnie zasypcie ją solą i zalejcie niewielką ilością oliwy. Wmasowujcie tę mieszankę z pomocą ziemniaka wykonując okrężne ruchy. Po doczyszczeniu najbardziej opornych zabrudzeń opłuczcie patelnię i umyjcie standardowo z pomocą płynu do mycia naczyń. 

Czytaj też: