Jak wałkować ciasto, żeby było okrągłe? To wcale nie jest takie oczywiste
AdobeStock
Newsy

Jak wałkować ciasto, żeby było okrągłe? To wcale nie jest takie oczywiste

Jak rozwałkować ciasto na pizzę czy tartę tak, by wyszedł idealnie okrągły placek? Sprawdźcie, jak to zrobić.

Wydawało wam się, że w wałkowaniu ciasta nie ma nic trudnego? Każdy, kto pierwszy raz zabierał się do wałkowania ciasta przyzna, że wbrew pozorom wcale nie jest to taka prosta czynność. Ciasto może uciekać spod wałka, przyklejać się, rozrywać - jednym słowem, nie chce „współpracować”.

Wałkowanie ciasta w okrągły kształt, na przykład na pizzę, nie jest wobec tego wcale proste. Jak więc zrobić to tak, by placek wyszedł idealnie? Poznajcie kilka wskazówek, które ułatwią wam pracę w kuchni. 

Jak rozwałkować ciasto?

Wałkowanie ciasta nie jest wcale trudne. Wystarczy przestrzegać paru zasad, dzięki którym ta prosta czynność będzie jeszcze łatwiejsza i już nigdy nie sprawi wam problemów:

  • Po wyrobieniu ciasta uformujcie je w kształt kuli, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny. Dzięki temu ciasto „odpocznie” i będzie łatwiej je rozwałkować. 

  • Po tym czasie wyjmijcie ciasto z lodówki, posypcie mąką i połóżcie na oprószonej mąką stolnicy. Możecie też wałkować ciasto przez folię spożywczą, jeżeli nie chcecie dodawać do niego więcej mąki.

  • Teraz czas na wałkowanie. Wałek obsypcie lekko mąką i lekko naciskając na ciasto przesuwajcie go jednostajnym ruchem w górę i w dół. Co jakiś czas zmieniajcie kąt wałkowania, by osiągnąć okrągły kształt ciasta. W razie potrzeby podsypcie mąką. 

Ważne jest, by nacisk na wałek był stały - dzięki temu ciasto wyjdzie gładkie, bez nierówności. 

Zobacz także
Ciasto na pierogi kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd

Ciasto na pierogi łatwo kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Co robić, gdy ciasto się klei do wałka?

Może się zdarzyć, że pomimo wyrabiania i podsypywania mąką, ciasto cały czas się klei do wałka i nie da się go rozwałkować. Przyczyna może leżeć w błędzie popełnionym w trakcie mieszania ciasta. Będzie się kleić, jeśli dodaliście do niego zbyt gorące masło. By temu zaradzić, należy do ciasta dodać mąki i je schłodzić. 

Gdy ciasto klei się jeszcze na etapie wyrabiania, może pomóc posmarowanie dłoni olejem - ten trik sprawdza się w przypadku ciasta drożdżowego. 

Źródło: gazeta.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozwałkować kleiste ciasto?
Adobe Stock
Newsy
Ciasto lepi się do wałka? Dzięki temu trikowi rozwałkujecie nawet klejące się ciasto. Nie potrzebujecie mąki
Nawet mistrzowie cukiernictwa miewają czasem kłopot z rozwałkowaniem zbyt kleistego ciasta. Na szczęście istnieje trik, który ułatwia tę czynność. Mąka jest zbędna.

Większość z was z pewnością uwielbia domowe wypieki. Ich przygotowanie ma jednak jeden mankament. Zdarza się, że mimo zachowania właściwych proporcji składników, ciasto wychodzi naprawdę bardzo klejące. W takim przypadku prawdopodobnie dodajecie do niego więcej mąki, by nadawało się do rozwałkowania. Okazuje się, że niepotrzebnie. Dlaczego ciasto się klei? Jeśli przygotowane przez was ciasto klei się do rąk, nie mówiąc już o stolnicy czy wałku, to znak, że dodane do niego składniki były zbyt gorące. Dzieje się tak wtedy, gdy na przykład nie poczekaliście, aż rozpuszczone masło wystygnie tylko od razu dodaliście je do masy.  Podobnie dzieje się w przypadku zbyt ciepłego miodu. Takie praktyki mogą prowadzić do rozwarstwienia, zwarzenia, a nawet zaparzenia się ciasta, przez co staje się ono bardzo kleiste i bardzo trudne do dalszej współpracy.  Jeśli jednak wasze składniki miały odpowiednią temperaturę, przyczyną zbyt lepkiego ciasta może być zbyt mała ilość mąki lub zbyt duża ilość jajek. Pamiętajcie jednak, że niektóre ciasta z założenia mają być kleiste, więc w ich przygotowaniu nie popełniliście żadnego błędu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że tego typu produkt bardzo trudno jest wyrobić, uformować czy rozwałkować.  Jak uformować kleiste ciasto? Najbardziej znanym sposobem na uformowanie klejącego się ciasta, jest podsypanie go mąką. Jednak ten sposób może nieco zmienić, a nawet popsuć jego smak. Dlatego zdecydowanie lepiej posypać mąką ręce zamiast samego ciasta i dopiero wtedy zacząć je formować lub finalnie wyrabiać. Drugim, nieco mniej znanym, ale równie skutecznym sposobem na formowanie kleistego ciasta, jest zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Ten drugi produkt jest zdecydowanie lepszy, bowiem tłuszcz sprawia, że masa bardzo ładnie odchodzi lub wręcz zsuwa się po rękach....

ciasto klei się do wałka
Pixabay
Newsy
Jak w prosty sposób rozwałkować ciasto? Ten sprytny trik z folią znają tylko nieliczni
Ciasto klei się do wałka? Jest na to bardzo prosty sposób - i to bez użycia mąki!

Zawsze jest pora na ciasto! Niezależnie od tego czy czekacie na gości, czy domownicy proszą o coś słodkiego, wypieki sprawdzają się zawsze. Zwłaszcza te, które pieczecie od lat i potraficie je przygotować szybko i praktycznie z zamkniętymi oczami. Czasami jednak jak na złość ciasto nie chce wyjść! Masa za bardzo się klei albo rozpada, i z piekarnika wyciągacie niedopieczony w środku zakalec. Ciasta bywają kapryśne i warto poznać kilka trików, które ułatwią ich przygotowanie. Dlaczego ciasto czasami nie wychodzi? Powodów, dla których czasem wyjdzie wam zakalec jest sporo. Gdy już je poznacie, łatwiej unikniecie wpadki w przyszłości! Mieszanie w różnych kierunkach – babcia zawsze tłumaczyła, że ciasto miesza się w jedną stronę. I miała rację! Zmienianie kierunku mieszania sprawia, że psuje się zwarta konsystencja ciasta. Zacznie się ono rozpadać i powstanie zakalec. Bardziej naukowa teoria mówi o tym, że zawarty w cieście gluten tworzy włókna, które pod wpływem mieszania w różne strony rozrywają się. Za dużo owoców – ciasto ze świeżymi jabłkami albo malinami jest przepyszne, ale łatwo przesadzić! Gdy użyjecie za dużo mokrych owoców, to ciasto nasiąknie, stanie się ciężkie i opadnie. Zawsze przed dodaniem owoców, zwłaszcza tych z zalewy, dokładnie je odsączcie. Otwieranie piekarnika – piekarnik można otworzyć w trakcie pieczenia tylko w dwóch przypadkach! Pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło oraz wtedy, gdy poczujecie wyraźny swąd spalenizny. Częste otwieranie piekarnika, obniża temperaturę w środku i ciasto się nie upiecze. Co zrobić, by ciasto nie kleiło się do wałka? Kolejnym częstym problemem jest ciasto klejące się do wałka. Można temu łatwo zapobiec, podsypując ciasto mąką, chociaż część...

wałek
Adobe Stock
Newsy
Jak rozwałkować ciasto bez użycia wałka? W życiu byście na to nie wpadli
Wałek jest niezbędnym wyposażeniem kuchni. Sprawdzi się przede wszystkim podczas robienia ciast, przygotowywania pierogów lub domowego makaronu. Jak rozwałkować ciasto nie posiadając w domu tego przyrządu?

Dla wielu gospodyń domowych, odpowiednie wyposażenie kuchni jest kluczowe. Wiele przyrządów jest po prostu niezbędne. Jednym ze sprzętów, bez którego nie da się obejść jest wałek. Jest niezwykle prosty, a zarazem bardzo przydatnym w codziennym gotowaniu. Sprawdzi się nie tylko podczas wypiekania ciasteczek czy przygotowywania pizzy. Możliwości jego użycia jest wiele. Nie wszyscy są jednak takimi freak’ami sprzętowymi.  Na rynku można znaleźć wiele modeli wałków - do wyboru, do koloru. Najpowszechniejszym modelem, który jest najczęściej spotykany, to wałek drewniany. Niestety, nie należy do sprzętów łatwych w utrzymaniu w czystości. Jego lepszym odpowiednikiem jest wałek wykonany z silikonu. To tworzywo jest zdecydowanie prostsze w czyszczeniu. Należy pamiętać, aby to był produkt poręczny. Jego głównym zadaniem jest ułatwienie pracy w kuchni.  Czym rozwałkować ciasto bez wałka? Nadal wiele osób uważa wałek za zbędny gadżet. Okazuje się on niezwykle potrzebny, kiedy trzeba rozwałkować ciasto na pizzę czy ciasteczka. Można oczywiście pożyczyć go od sąsiadki, ale są inne rzeczy, które idealnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnego wałka. W tej roli idealnie sprawdzi się... cukinia. Tak, cukinia! Dzięki odpowiedniemu kształtowi i wadze, sprosta temu zadaniu. Należy pamiętać o umyciu warzywa, zanim zetknie się ono z przygotowanym ciastem. W takiej sytuacji przydatna może być rownież oczyszczona butelka po winie.  Możliwości zastosowania zamiennika jest wiele. Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności. 

Pierogi
Pixabay/pasja1000
Newsy
To największy sekret babcinych pierogów. Wystarczy 1 sztuczka i ciasto będzie zawsze idealne
W czym tkwi tajemnica smacznych pierogów? Mimo pierwszych skojarzeń, nie chodzi wyłącznie o farsz.

Pierogi to nasz narodowy przysmak, po który wracamy często i chętnie. Nie wymagają dużych zdolności kulinarnych ani inwestycji w produkty. Zrobienie dobrych pierogów nie jest jednak sprawą oczywistą. Pierogi dobre na każdą okazję Pierogi to jedna z potraw, którą możecie zaserwować na całym wachlarzu imprez okolicznościowych. Pierogi to dobre danie główne, kolacja, ale i dodatek do tradycyjnych potraw wigilijnych. Zajadamy się nimi na co dzień i od święta. Nie ma się czemu dziwić! Pierogi są po prostu pyszne, a sposobów na ich przyrządzanie znajdziemy w sieci tysiące. Najlepiej smakują te zrobione przez babcię, których składniki są nam znane i lubiane. Domowe pierogi można również odtworzyć. Wystarczy skupienie na cieście, by były idealne, miękkie i aromatyczne. Sekret udanego ciasta na pierogi Trudno znaleźć człowieka, który nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie sprężyste, a pierogi bardzo smaczne. Podobne efekty uzyskamy wałkując ciasto na bardzo cienki placek. Pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nie odwrotnie. Ważne są również proporcje składników, jakie użyjemy do lepienia domowych pierogów.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Składniki: 1/2 kg dobrej mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dosypujemy sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce będąc ostrożnym wobec gorącej wody. Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i...