Wydawało wam się, że w wałkowaniu ciasta nie ma nic trudnego? Każdy, kto pierwszy raz zabierał się do wałkowania ciasta przyzna, że wbrew pozorom wcale nie jest to taka prosta czynność. Ciasto może uciekać spod wałka, przyklejać się, rozrywać - jednym słowem, nie chce „współpracować”.

Wałkowanie ciasta w okrągły kształt, na przykład na pizzę, nie jest wobec tego wcale proste. Jak więc zrobić to tak, by placek wyszedł idealnie? Poznajcie kilka wskazówek, które ułatwią wam pracę w kuchni. 

Jak rozwałkować ciasto?

Wałkowanie ciasta nie jest wcale trudne. Wystarczy przestrzegać paru zasad, dzięki którym ta prosta czynność będzie jeszcze łatwiejsza i już nigdy nie sprawi wam problemów:

Zobacz także:

  • Po wyrobieniu ciasta uformujcie je w kształt kuli, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny. Dzięki temu ciasto „odpocznie” i będzie łatwiej je rozwałkować. 

  • Po tym czasie wyjmijcie ciasto z lodówki, posypcie mąką i połóżcie na oprószonej mąką stolnicy. Możecie też wałkować ciasto przez folię spożywczą, jeżeli nie chcecie dodawać do niego więcej mąki.

  • Teraz czas na wałkowanie. Wałek obsypcie lekko mąką i lekko naciskając na ciasto przesuwajcie go jednostajnym ruchem w górę i w dół. Co jakiś czas zmieniajcie kąt wałkowania, by osiągnąć okrągły kształt ciasta. W razie potrzeby podsypcie mąką. 

Ważne jest, by nacisk na wałek był stały - dzięki temu ciasto wyjdzie gładkie, bez nierówności. 

Co robić, gdy ciasto się klei do wałka?

Może się zdarzyć, że pomimo wyrabiania i podsypywania mąką, ciasto cały czas się klei do wałka i nie da się go rozwałkować. Przyczyna może leżeć w błędzie popełnionym w trakcie mieszania ciasta. Będzie się kleić, jeśli dodaliście do niego zbyt gorące masło. By temu zaradzić, należy do ciasta dodać mąki i je schłodzić. 

Gdy ciasto klei się jeszcze na etapie wyrabiania, może pomóc posmarowanie dłoni olejem - ten trik sprawdza się w przypadku ciasta drożdżowego. 

Źródło: gazeta.pl