Na początkujące panie domu w kuchni czeka naprawdę wiele wyzwań. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się łatwe, w rzeczywistości wymaga telefonu do mamy lub zasięgnięcia internetowej porady. Nic dziwnego, w końcu kulinarny świat nie jest czarno-biały, a doświadczenie i wiedza przychodzą z czasem.

Jak obrać pomidora?

Okazuje się, że większość problemów i wątpliwości dotyczy naprawdę błahych spraw, jak na przykład obranie pomidora ze skórki. Zapewne wielu z was słyszało, że w tym celu najlepiej jest go sparzyć, a ten termin zapewne niewiele mówi tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.

Otóż sparzenie pomidora polega na włożeniu go do miski i zalaniu wrzątkiem. Na tym jednak nie koniec. Zanim umieścicie warzywo w wodzie, powinniście je naciąć od spodu na krzyż. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pamiętajcie również, że pomidor powinien być zanurzony we wrzątku tylko przez pół minuty. Po upływie tego czasu należy zalać go zimną wodą.

Jak zdjąć skórkę z papryki i buraka?

Jeśli chcecie zdjąć skórkę z papryki, powinniście z kolei pokroić ją na kawałki, usunąć gniazda nasienne oraz pestki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu zalejcie warzywo zimną wodą, a skórka sama odejdzie.

Zobacz także:

Początkujący kucharze mogą mieć również problemy z obraniem buraków. Ta czynność nie należy jednak do skomplikowanych. Wystarczy, że je ugotujecie, odcedzicie, a następnie zalejecie zimną wodą. Skórka sama odejdzie. Ot cała filozofia.

Sposób na świeżego ogórka

Warzywa kryją w sobie o wiele więcej sekretów niż wielu mogłoby się wydawać. Kolejna ciekawostka dotyczy świeżego ogórka. Zawsze powinniście go obierać od jasnej do ciemnej strony. W innym przypadku będzie miał niesamowicie gorzki smak, a przecież nikt nie lubi gorzkiej mizerii.

Sekrety dotyczące awokado

W Polsce coraz większą popularność zyskuje również awokado. Z uwagi na jego cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze wiele osób decyduje się na włączenie warzywa do swojej diety. Jeśli wy również należycie do tego grona powinniście wiedzieć o kilku ważnych kwestiach.

W sklepie nie sięgajcie po pierwsze, lepsze awokado. Koniecznie skupcie się na jego wyglądzie. Powinno być ciemnozielone i delikatnie uginać się pod naciskiem palca. 

Awokado, podobnie jak banana, po rozkrojeniu najlepiej skropić sokiem z cytryny by nie ciemniało. Warzywo jest bardzo kaloryczne, jeśli więc nie zamierzacie jeść całego na raz, w odstawianej połówce koniecznie zostawcie pestkę i wstawcie do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość i naturalny kolor.