Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni

Owoce i warzywa są pryskane środkami, które mogą powodować podrażnienia i alergie. Dowiedzcie się, jak je usunąć.

Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw. Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów?

Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa:

Zobacz także
Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Wylewacie zużyty olej? To błąd. Zrobicie z niego coś niesamowitego

Wylewacie zużyty olej? To błąd. Zrobicie z niego coś niesamowitego

  1. Zacznijcie od umycia rąk mydłem.
  2. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak, sałatę, kalafiora, brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa!
  3. Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli.
  4. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta!
  5. Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi.

Warto czyścić w ten sposób wszystkie owoce i warzywa, zwłaszcza jeżeli często cierpicie na alergie i podrażnienia po kontakcie z różnymi substancjami stosowanymi do hodowli roślin.  

Czytaj także:

mycie owoców
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Użyjcie tych składników i zróbcie tę 1 prostą rzecz
Owoce i warzywa są pełne pestycydów, których trzeba koniecznie się pozbyć przed spożyciem. Sama woda nie wystarczy, dlatego wykorzystajcie jeden z tych trzech sposobów.

Dziś każdy supermarket oferuje ogromny wybór owoców i warzyw, nawet z dalekich zakątków świata. Niestety, luksus jedzenia świeżej zieleniny przez cały rok ma swoją cenę. Uprawy są psikane pestycydami i innymi środkami, które mają działanie owadobójcze i grzybobójcze, a także konserwujące – wszystko po to, by transportowane nawet z innych kontynentów owoce czy warzywa nie zepsuły się podczas transportu. Jak usunąć z nich pestycydy? Samo mycie po bieżącą wodą nie wystarczy! Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców? Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, by myć owoce i warzywa. Ich powierzchnia roi się od bakterii, które mogą wywoływać bardzo nieprzyjemne i niebezpieczne dla życia zatrucia pokarmowe. Do tych bakterii należą niesławne pałeczki E.coli, listeria i salmonella. Dlatego koniecznie należy zawsze myć owoce i warzywa przed spożyciem. Dowiedzcie się, jak to zrobić skutecznie – wówczas będziecie mieć pewność, że są pozbawione bakterii i resztek pestycydów. Mycie warzyw i owoców To najlepszy sposób na umycie owoców z twardą skórką, takich jak jabłka czy gruszki. Wystarczy pod bieżącą wodą dokładnie wyszorować je za pomocą miękkiej szczotki. W ten sposób pozbędziecie się pestycydów, które czasami naprawdę mocno „trzymają” się skórki i samo opłukanie wodą nie wystarczy. Słona woda Twardsze owoce można wyczyścić za pomocą kąpieli solankowej. Do jednego litra wody należy wsypać 3 łyżki soli, wymieszać i włożyć do wody owoce na maksimum pół godziny. Po tym czasie należy dokładnie wypłukać je w wodzie z kranu i gotowe. Niestety, ten sposób nie sprawdzi się w przypadku delikatnych owoców jak truskawki czy maliny. Płukanka kwasowo-zasadowa Ten sposób jest szybki i sprawdzony. Najpierw do miski należy wlać wodę i ocet (w proporcjach pół szklanki octu na litr wody)....

Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
AdobeStock
Newsy
Czym wyczyścić lodówkę z uporczywych zabrudzeń? Ten babciny sposób to hit
Wiosenne porządki to idealna okazja do tego, by zrobić gruntowny przegląd lodówki i dokładnie ją wyczyścić. Sprawdźcie naturalne sposoby na umycie lodówki!

Lodówka to jedno z miejsc w domu, które jest najbardziej narażone na różne zabrudzenia. A jednocześnie lodówka powinna być jak najczystsza, ponieważ to w końcu tam przechowuje się otwartą, świeżą żywność, która szybko się psuje! Jeżeli urządzenie nie jest regularnie czyszczone, to zaczynają się w nim rozwijać bakterie i grzyby, które następnie przechodzą na przechowywane w środku mięso, wędliny, sery i inne otwarte produkty. Brzmi strasznie, prawda? Dlatego tak ważne jest dbanie o lodówkę i regularne czyszczenie! Sprawdźcie, jak zrobić to skutecznie. Jak umyć lodówkę? Tylko bardzo dokładnie umycie lodówki jest gwarancją tego, że pozbędziecie się z niej resztek jedzenia i ewentualnych, powstałych w niej kolonii pleśni i bakterii. Postępujcie według poniższych kroków: Odłączcie lodówkę od prądu. Wyjmijcie ze środka wszystkie znajdujące się tam produkty – również te zapakowane. Wyjmijcie wszystkie półki i szuflady. Jeśli znajduje się na nich zaschnięty brud, włóżcie je do miski z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Za pomocą gąbki, ściereczki i wybranych detergentów umyjcie dokładnie wszystkie powierzchnie i zakamarki w lodówce. Później wytrzyjcie lodówkę wilgotną ścierką, by usunąć pianę po środkach czyszczących. Gdy urządzenie będzie już czyste, wytrzyjcie je do sucha ręcznikami papierowymi lub suchą ścierką. Półki i szuflady wyszorujcie i po wysuszeniu włóżcie z powrotem do lodówki. Jak często należy myć lodówkę? Najlepiej jest myć lodówkę na bieżąco – gdy tylko powstanie zabrudzenie, od razu umyjcie je detergentem. Większe mycie lodówki należy przeprowadzać co najmniej co dwa tygodnie. Czym myć lodówkę? Do mycia...

Prosty trik na umycie patelni teflonowej bez szorowania. Włóżcie ją do... zamrażarki
Adobe Stock
Newsy
Prosty trik na umycie patelni teflonowej bez szorowania. Włóżcie ją do... zamrażarki
Gdy jedzenie przywrze do patelni, najchętniej zalalibyśmy ją wodą i zostawili do odmoczenia. Tylko, że ten sposób nie zawsze działa. Z pomocą przyjdzie wam... zamrażarka.

Zacznijmy od przypomnienia, że patelni teflonowych, a najlepiej żadnych innych, nie należy myć zaraz po zdjęciu z ognia, gdy powierzchnia jest jeszcze gorąca. Patelnie pokryte teflonem czy emalią niszczą się, a wierzchnia warstwa może odpryskiwać. Wszystkie gorące patelnie zalane zimną wodą, do tego odkształcają się. Po kilku takich myciach, dno przestanie być płaskie i naczynie będzie się nadawało do wymiany. Zamrażarka – pierwsza pomoc dla przypalonej patelni Patelni teflonowych, emaliowanych czy ceramicznych, nie wolno też skrobać. Powód jest ten sam, co działanie zimnej wody na gorącą patelnię — szkliwo zacznie odpryskiwać. Jak więc w łatwy sposób usunąć przypalone resztki z naczynia? Odpowiedź jest prosta – zamroźcie je. Przywarte do patelni resztki pod wpływem minusowej temperatury, zmienią swoją objętość i zaczną same odchodzić od powierzchni. Patelnię po wystudzeniu należy włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, a po wyjęciu, umyć ściereczką nawilżoną płynem do mycia. Jak inaczej szybko wyczyścić patelnię? Są także inne domowe sposoby, które pomagają wyczyścić przypaloną patelnię bez potrzeby uciążliwego i czasochłonnego szorowania. Użyjcie tych produktów, które macie w kuchni i cieszcie się lśniącą patelnią i tym, że wasze dłonie mogą pozostać zadbane: Pasta z sody oczyszczonej. Przygotujcie pastę z wody i sody. Możecie dodać kilka kropel płynu do mycia, który rozpuści tłuszcz. Rozsmarujcie tę pastę na patelni i pozostawcie na kilka godzin. Po tym czasie, wymyjcie patelnię jak zwykle. Woda z octem. Przygotujcie roztwór wody i octu, w proporcji: 2 łyżki octu na pół szklanki wody. Wymieszajcie, wlejcie na patelnię i pozostawcie na kilka minut. Po tym czasie przetrzyjcie patelnię szmatką. Octu używajcie do patelni bez powierzchni...

Jak umyć sokowirówkę? Przyda się... popularny owoc!
Adobe Stock
Newsy
Jak umyć sokowirówkę? Przyda się... popularny owoc!
Mycie sokowirówki potrafi być wyjątkowo uciążliwą czynnością. Są jednak sposoby, które mogą znacząco przyspieszyć ten proces.

Sokowirówka to często używany w kuchniach sprzęt – zwłaszcza w sezonie letnim, który obfituje w świeże owoce i warzywa. Niestety, mycie sokowirówki jest wyjątkowo nieprzyjemne, ponieważ miąższ warzywno-owocowy lubi zalegać w najciaśniejszych zakamarkach sprzętu. Jak szybko umyć sokowirówkę? Prawidłowe czyszczenie sokowirówki jest wyjątkowo ważne dla zachowania wieloletniej sprawności sprzętu, ale także dla pozbycia się resztek, które mogą zacząć gnić, a co za tym idzie – wydzielać szkodliwe dla zdrowia związki, które trafiają do świeżego soku . Do umycia sokowirówki potrzebne będą: cytryna stara szczoteczka do zębów gąbka do naczyń płyn do mycia naczyń ściereczka z mikrofibry Wyrzućcie wszystkie resztki po owocach i warzywach. Plastikowe części sokowirówki wystarczy opłukać w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń (aby usunąć ewentualną lepkość). Jeśli resztki zdążyły zaschnąć, najpierw namoczcie wszystkie części w letniej wodzie i pozwólcie im odmoknąć. Warto pamiętać, że sokowirówkę najwygodniej myje się tuż po użyciu, kiedy ciągle jest mokra. Najbardziej uciążliwe do mycia jest sitko, do którego właśnie sprawdzi się szczoteczka do zębów. Pozwoli ona dotrzeć do wszystkich ciężko dostępnych miejsc.  Zaskakujący sposób mycia sokowirówki Klejące pozostałości owoców na obudowie, można najszybciej wyczyścić za pomocą… soku z cytryny! Wystarczy przetrzeć zewnętrzną część sprzętu plasterkiem owocu, a następnie wytrzeć pozostałości ściereczką z mikrofibry.  Cytryna rozpuści lepkie zabrudzenia, a ponadto zadziała dezynfekująco i głęboko oczyści sokowirówkę z gromadzących się na niej bakterii. Owoc ten ma bardzo wiele...