Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw. Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu.

Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów?

Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa:

  1. Zacznijcie od umycia rąk mydłem.
  2. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak, sałatę, kalafiora, brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa!
  3. Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli.
  4. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta!
  5. Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi.

Warto czyścić w ten sposób wszystkie owoce i warzywa, zwłaszcza jeżeli często cierpicie na alergie i podrażnienia po kontakcie z różnymi substancjami stosowanymi do hodowli roślin.  

Czytaj także:

Zobacz także: