Blaty, szczególnie drewniane wprowadzają do wnętrza niepowtarzalną, ciepłą atmosferę. Są jednak materiałem bardzo wymagającym. Żeby zachowały swój wygląd, potrzebują regularnego czyszczenia.

Jak pielęgnować drewniany blat kuchenny?

Drewno potrzebuje pielęgnacji i konserwacji. Trzeba również wiedzieć, jak we właściwy sposób czyścić drewniane blaty, aby im nie zaszkodzić. Na blacie może zostać wiele efektów waszego gotowania. Trudno gotować bez rozsypanej mąki, tłuszczu i soczystych owoców. 

Woda i silne detergenty potrafią zniszczyć drewniane powierzchnie, lepiej więc unikać ich stosowania. Nie używajcie też szorstkich gąbek, wybierzcie miękkie ściereczki z naturalnych tkanin. Pamiętajcie, że drewno czyści się zawsze wzdłuż włókien. Po wyczyszczeniu blatu należy zawsze wytrzeć powierzchnię do sucha.

Drewniany blat może ulec wielu kulinarnym wypadkom. Mogą na nim powstać różne, trudne do usunięcia plamy. Niektóre powierzchnie są w szczególny sposób narażone na powstanie plam, w wyniku przypadkowego kontaktu powierzchni z gorącym napojem.

Zobacz także:

Plamy po gorących naczyniach

Pewnie nie raz zdarzyło się wam postawić na drewniany blat garnek, patelnię, a nawet brytfannę. Chwila nieuwagi i katastrofa gotowa. Po zetknięciu gorącego z drewnem można ujrzeć charakterystyczne białe kółko, które odwzorowuje formę z gorącym płynem.

Taką plamę wyczyści tylko jeden patent. Pocierajcie powstałe białe kółko naftą zmieszaną z olejem jadalnym. Następnie należy powierzchnię wypolerować naturalnym korkiem od butelki. Jeżeli plama nie jest duża, można się jej pozbyć, polerując tylko korkiem.

Najczęstsze plamy po winie i kawie

Alkohol uszkadza blat, co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Zwłaszcza jeśli chodzi o blat olejowany, ponieważ wysokie stężenie alkoholu rozpuszcza tłuszcz. Na początek alkohol trzeba szybko zetrzeć, osuszyć powierzchnię, po czym wypolerować ściereczką nasączoną olejem lnianym.

Jeżeli plama pochodzi od czerwonego wina, podobne zabiegi mogą okazać się niewystarczające. Taką plamę można rozjaśnić za pomocą mieszanki wody utlenionej o stężeniu 3% i amoniaku. Natomiast plamy po kawie i herbacie zmyjecie z drewnianego blatu pianą z płynu do mycia naczyń. 

Problematyczna plama z tłuszczu

Tłuste plamy to zjawisko najbardziej popularne na blatach gospodyń kuchennych. Tutaj także z pomocą przyjdzie piana z płynu do mycia naczyń. Wyczyśćcie nią delikatnie tłuste miejsce, zmyjcie wilgotną szmatką i wytrzyjcie do sucha. Drewniany blat będzie wyglądał jak nietknięty!