sposób na przypalony garnek
Adobe Stock
Newsy

Jak uratować przypaloną patelnię? Wystarczy 1 trik i będzie wyglądała jak nowa

Spalona patelnia, szczególnie taka ze stali, jest bardzo łatwa do uratowania. I bynajmniej nie chodzi tutaj o skrobanie przypalonych resztek ostrymi narzędziami lub gąbkami. W ten sposób porysujecie dno i zniszczycie naczynie nieodwracalnie. Lepiej postawcie na mniej inwazyjne metody.

Spalony garnek lub patelnia to zmora niejednej pani domu. Chcąc je uratować wiele osób od razu łapie za ostrą gąbkę lub co gorsza - nóż i stara się zeskrobać przypalone resztki. Niestety, to duży błąd. Bez względu na materiał, z którego wykonane jest naczynie, jego dno mocno się porysuje i zacznie wydzielać szkodliwe dla zdrowia chemikalia. Takie naczynie trzeba będzie wyrzucić.

Do czyszczenia przypalonej patelni idealnie sprawdzą się słone lub kwaśne roztwory, które pomogą rozpuścić nie tylko tłuszcze, ale również spieczone białka. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe sposoby na przypaloną patelnię i garnek

Sól i woda

Najprostszym sposobem na przypaloną patelnię jest zalanie jej mocno osoloną wodą i odstawienie na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu naczynie wraz z zawartością należy umieścić na kuchence i gotować przez ok. 10 minut. Po takiej kąpieli wasza patelnia będzie jak nowa. Spalone resztki jedzenia same odkleją się od dna.

Cola

Na pewno nieraz słyszeliście, że ten popularny napój do picia znajduje zastosowanie nie tylko w dziale spożywczym, ale również w gospodarstwie domowym. Jego chemiczny skład pozwala między innymi na usunięcie spalenizny z dna garnka lub patelni. Wystarczy, że umieścicie napój w przypalonym naczyniu i całość zagotujecie. Nieskazitelny wygląd macie jak w banku.

Zobacz także
Genialny trik na przypalony garnek. Będziecie potrzebowali... keczupu

Genialny trik na przypalony garnek. Będziecie potrzebowali... keczupu

Przypaliliście schabowego? Sprawdźcie czy można jeść przypalone jedzenie

Przypaliliście kurczaka? Sprawdźcie, czy można jeść przypalone jedzenie

Soda oczyszczona 

Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że problem przypalonego garnka w mig może rozwiązać soda oczyszczona. Wystarczy, że zabrudzoną powierzchnię zalejecie ciepłą wodą i zasypiecie właśnie sodą, tak by powstała wilgotna papka. Całość musicie odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia umieśćcie w garnku gorącą wodę. Spalenizna powinna sama oderwać się od powierzchni garnka.

Dla szybszego efektu możecie również połączyć sodę z wodą i octem. W przypalonym naczyniu umieśćcie dwa ostatnie składniki w proporcjach 2:1. Całość doprowadźcie do wrzenia, a następnie zdejmijcie z ognia i dosypcie sodę oczyszczoną. Przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki zacznijcie delikatnie zeskrobywać resztki przypalonego jedzenia. Umyjcie garnek i gotowe!

Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Weźcie torebkę ryżu a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Użyjcie torebki ryżu, a będzie jak nowy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Wykorzystajcie do tego torebkę ryżu. Ta metoda naprawdę działa cuda.

Każdemu z nas zdarzy się czasem przypalić patelnię lub garnek. Mimo iż usunięcie zwęglonego osadu może wydawać się niezwykle trudne, istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym jest to możliwe. Pamiętajcie jednak, że liczy się czas - im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej. Czy słyszeliście kiedyś o metodzie czyszczenia przypalonego garnka przy pomocy ryżu? Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy ryżu? Jeżeli chcecie wyczyścić przypalony garnek, wystarczy, że do osmolonego naczynia wsypiecie trochę ryżu (lub użyjecie ryżu w torebce), a następnie zalejecie go wodą i zagotujecie. Dzięki tej metodzie o wiele łatwiej i szybciej pozbędziecie się uporczywych zabrudzeń. Inne metody na wyczyszczenie przypalonego garnka Użycie ryżu to nie jedyna metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka. Oto kilka innych, równie skutecznych sposobów. Soda oczyszczona + ocet Wlejcie do przypalonego garnka równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, po czym dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie garnek z ognia i pozwólcie mu moczyć się przez ok. 15 minut. Wylejcie płyn, a następnie użyjcie gąbki lub druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki. Jeśli nadal będziecie widzieć plamy, nałóżcie pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody i pozostawcie na kilka minut przed ponownym szorowaniem. Cytryny Pokrójcie 2-3 cytryny w plastry i włóżcie je do przypalonego garnka. Umieśćcie garnek na średnim ogniu i napełnijcie go wystarczającą ilością wody, aby przykryła ona cytryny. Zagotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Gdy zobaczycie cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody, będzie to oznaczało, że garnek jest gotowy do szorowania....

Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
Co zrobić, żeby przedłużyć żywotność naszej patelni? Ten prosty trik to prawdziwy hit sieci. Przetestujecie go?

Patelnia to naczynie kuchenne, bez którego trudno jest wyobrazić sobie gotowanie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Do wyboru mamy: patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane... Bez względu na to, jaką wybierzecie patelnię, pamiętajcie o tym, żeby zawsze o nią dbać. Jeśli będziecie ją odpowiednio pielęgnować, będzie wam ona służyć nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie jej zaimpregnowanie. Podpowiadamy wam, jak to zrobić. Jak zaimpregnować patelnię? Jeśli kupiliście patelnię, warto ją zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Zaimpregnowanie patelni sprawi, że będzie ona mniej podatna na zarysowania i szybciej będzie nabierała odpowiedniej temperatury. Jak to zrobić? Weźcie patelnię, nalejcie na nią odrobinę oleju i rozgrzejcie go. Następnie wylejcie tłuszcz i posypcie patelnię odrobiną soli. Po upływie kilku chwil, dokładnie przetrzyjcie patelnię ściereczką. Po tych zabiegach dokładnie umyjcie patelnię. Jak wyczyścić brudną patelnię? Jeśli nie planujecie zakupu patelni, bo ta, którą macie dobrze wam jeszcze służy, sprawdźcie, jak prawidłowo o nią dbać. Przede wszystkim – zawsze dokładnie myjcie patelnię po użyciu i nie pozwólcie, by zabrudzona lub co gorsza - przypalona patelnia, leżała przez kilka godzin w zlewie. Co zrobić, gdy nasza patelnia jest przypalona? Istnieje kilka skutecznych metod czyszczenia przypalonej patelni. Oto tylko niektóre z nich.  Soda oczyszczona + ocet Napełnijcie brudną patelnię równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, a następnie dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie z ognia i pozwólcie moczyć się patelni przez 15 minut. Wylejcie płyn do zlewu, a następnie użyjcie gąbki lub w ostrożny sposób druciaka, aby zeskrobać wszelkie...

Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
Jeżeli zastanawiacie się jak uratować przypalony garnek, to przeczytajcie poniższy artykuł, w którym przedstawiamy wam kilka domowych sposobów na wyczyszczenie spalonego garnka.

Przy gotowaniu różnych potraw wystarczy często chwila nieuwagi i przypalony garnek gotowy! Jeżeli jedzenie w środku tylko trochę się przypaliło, to zwykle można je jeszcze uratować usuwając po prostu całą spaleniznę ze środka. Jeżeli jednak zawartość garnka się zwęgliła, to nie pozostaje wam nic innego, jak zabrać się za szorowanie i ratowanie garnka! By niepotrzebnie nie uszkadzać jego powierzchni drucianą gąbką, wypróbujcie ciekawe domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka. Czym wyczyścić przypalony garnek? Jedną z genialnych metod umycia spalonego garnka jest… ryż! Wystarczy, że do brudnego garnka (lub patelni) wsypiecie ziarnka ryżu i zalejecie je wodą. Podgrzejcie zawartość, by się zagotowała. Brud z dna garnka powinien zacząć sam odchodzić! Możecie mu w tym „pomóc”, podważając osmoloną warstwę drewnianą łyżką. Pamiętajcie, że ryż użyty do umycia garnka tym sposobem należy koniecznie wyrzucić – nie będzie się nadawał do jedzenia. Jak uratować przypalony garnek? Domowe sposoby Jeżeli spodobała się wam sztuczka z ryżem, to wypróbujcie inne domowe sposoby na uratowanie przypalonego garnka. Metoda czyszczenia a rodzaj garnka Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej metody do rodzaju garnka, który chcecie wyczyścić. Na przykład garnków emaliowanych nie wolno myć z pomocą takich środków jak coca-cola, ocet czy proszek do prania, a do garnka ceramicznego nigdy nie używajcie soli, ponieważ zniszczy ceramiczną powłokę. Z kolei garnki ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne i możecie je czyścić z pomocą większości domowych metod. Czyszczenie przypalonego garnka octem By wyczyścić spalony garnek za pomocą octu, należy wymieszać go z wodą i wlać do środka tyle, by przykrył dno garnka na wysokość około 2-3 cm. Następnie zagotujcie...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...