Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób
AdobeStock
Newsy

Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób

Da się obrać czosnek szybko i praktycznie bez brzydkiego zapachu na dłoniach? Owszem - zobaczcie, jak to zrobić.

Świeży czosnek doskonale podkreśla każde danie i sprawia, że jego smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Czosnek ma niestety jedną, dość poważną wadę. Jest nią oczywiście jego charakterystyczny, silny zapach. Po obraniu czosnku nawet kilkukrotne umycie dłoni nie gwarantuje, że brzydki smrodek zniknie. Da się jednak temu zapobiec - znaleźliśmy skuteczny sposób. 

Jak obrać czosnek bez pobrudzenia rąk?

Wiecie, że czosnek da się obrać w sposób, który jest jednocześnie szybki i gwarantuje brak brzydkiego zapachu na dłoniach? Potrzebna wam będzie do tego jedynie woda. Ząbki czosnku włóżcie do miseczki z wodą, odczekajcie chwilę, a następnie je obierzcie. Łupiny będą z łatwością odchodzić, a do tego zapach świeżego czosnku nie będzie tak intensywny na dłoniach. 

Zobacz także
Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy

Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy

Zasadźcie czosnek w domu. Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu

Jak sadzić czosnek w doniczce w domu? Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu

Skąd bierze się zapach czosnku?

Zauważyliście, że czosnek w łupinach nie ma zbyt intensywnego zapachu, a ten obrany i przekrojony - wręcz przeciwnie? Wszystko za sprawą enzymu - allinazy. Znajdziecie go także w cebuli. To on odpowiada za niezbyt przyjemny zapach tych warzyw. Gdy je przekroicie, allinaza wchodzi w reakcję z powietrzem i powstaje siarczek, który odpowiada za charakterystyczną woń.

To przez niego po zjedzeniu czosnku mamy nieprzyjemny oddech, a przy spożyciu dużych ilości można wręcz… zacząć zwyczajnie śmierdzieć, ponieważ allinaza jest wydalana także z potem. Jeżeli więc najedliście się dużo czosnku, wasze otoczenie może to odczuwać nawet na następny dzień. 

Jak zneutralizować zapach czosnku?

Zapachu czosnku z ust nie da się tak łatwo pozbyć. Umycie zębów czy żucie miętowej gumy niewiele pomoże. Do problemu trzeba podejść z innej strony i zneutralizować enzym, który odpowiada za smrodek.

Pomoże w tym zjedzenie na przykład jabłka albo wypicie soku z cytryny - owoce te zawierają enzymy, które zadziałają jak neutralizator na te zawarte w czosnku. Podobny efekt da zjedzenie świeżej natki pietruszki. A w ostateczności wystarczy po prostu wykazać się cierpliwością i zaczekać - zapach czosnku w końcu sam zniknie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Flickr
Newsy
Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Intensywny w smaku, aromatyczny i wyjątkowo zdrowy czosnek dodawany jest do wielu potraw. Często jednak nie wykorzystuje się jego cennych walorów w pełni. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie.

Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Świeży, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego mocnego zapachu i smaku, wiele potraw straciłoby swój charakter. Nie każdy jednak wie, jak powinno się go właściwie kroić, a także gotować i smażyć. Dzisiaj zmierzymy się z tym tematem.  Jaki czosnek wybrać w sklepie?  Dobry czosnek to czosnek bez zapachu. Silny aromat, gdy jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy dobrze o jego jakości. Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to sygnał, że został on uszkodzony, a tym samym może zepsuć się wam po przyniesieniu do domu.  Kupujcie polski czosnek. Nie chodzi tu jedynie o wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Czosnek z Chin poddaje się bowiem promieniowaniu i zabezpiecza środkami chemicznymi na czas transportu. Jak rozpoznać krajowy produkt? Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od polskiego, a główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski poznacie po osnówce w kolorze lekko fioletowym lub różowym.   Jak kroić czosnek, aby wykorzystać jego wartość w pełni?  Bardzo istotną sprawą jest siekanie czosnku. Zazwyczaj jest tak, że im większe kawałki warzyw lub owoców, tym lepiej zachowują one wartości odżywcze. Z czosnkiem jest inaczej.   Powinno się go jak najbardziej rozdrobnić. W trakcie tej czynności aktywowany jest bowiem obecny w czosnku enzym o nazwie allinaza, który przekształca się w allicynę - substancję o antybiotycznych cechach. Dzięki temu czosnek nabiera właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających.  Warto również świeżo posiekany czosnek pozostawić na kilkanaście minut. Nie bójcie się, nie straci on przez to wartości, wręcz przeciwnie – zyska. Jego walory zdrowotne zostaną wzmocnione.  Jak długo gotować czosnek,...

Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować
Adobe Stock
Newsy
Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć
Nie odstawiajcie czosnku tylko z powodu zapachu. Jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych, a po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli jak zwalczyć nieprzyjemny zapach.

Po czosnek sięgamy zawsze wtedy gdy „bierze nas” przeziębienie lub gdy chcemy wydobyć głęboki smak potraw. Warzywo nie tylko nadaje unikalnego aromatu daniom, ale ma też wiele wartości zdrowotnych:  działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzakrzepowo. Nie wyobrażacie pewnie sobie życia bez czosnku, ale co zrobić z zapachem z ust po jego zjedzeniu? Skąd się bierze zapach po zjedzeniu czosnku? Świeży ząbek czosnku ma przyjemny zapach, ale gdy zostanie przekrojony lub zmiażdżony, zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Ta zmiana zapachu powstaje pod wpływem powietrza. Związki zawarte w czosnku pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu przeobrażają się. Alliina i allinaza to substancje, które występują w czosnku. Nie łączą się jednak w naturze. Do ich połączenia i przemiany dochodzi po naruszeniu komórek ząbka czosnku. Tak powstaje allicyna – odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach czosnku. Allicyna poza zapachem, ma same zalety, to dzięki niej czosnek ma działania prozdrowotne. Allicyna jest niestabilnym związkiem chemicznym i przekształca się dalej, na końcu, w lotne związki siarki. Na tym etapie zapach jest już wyraźnie nieprzyjemny. Naukowcy zbadali substancje występujące w oddechu po czosnku, i potwierdzili obecność związków siarki. Pozbycie się tego zapachu jest trudne i trwa długo. Na domiar złego problem nie dotyczy tylko oddechu. Czosnkowe resztki przedostają się do jelit, a następnie do krwiobiegu. To powoduje, że po zjedzeniu czosnku pachnie nie tylko oddech, ale też pot, mocz. Wydzielamy zapach czosnku niemalże każdym porem ciała. I może to trwać nawet 2 do 3 dni. Na szczęście, naukowcy sprawdzili też jak się go pozbyć. Jak usunąć nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku? Są trzy sposoby zneutralizowania nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu: Można cierpliwie czekać aż...

Lubicie czosnek, ale obawiacie się zapachu z ust? Ten sposób użycia wydaje się niedorzeczny, ale jest skuteczny
Adobe Stock
Newsy
Lubicie czosnek? Ten sposób jego kulinarnego użycia zaskoczy nawet największych fanów tego warzywa
Niemal każdy przepis na danie mięsne zawiera czosnek. Dzieje się tak, bo warzywo to ułatwia trawienie ciężkich potraw. Sprawdziliśmy jak go używać inaczej.

Czosnek to taka przyprawa, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. Z reguły albo bardzo lubimy czosnek, podobno nawet są osoby, które kroją go w plastry i jedzą z solą, albo go szczerze nienawidzimy. Niektórzy nie tolerują mocnego zapachu czosnku i unikają go jak mogą. Jeszcze inni chętnie by zjedli aromatyzowaną czosnkiem potrawę, ale obawiają się zapachu z ust jaki będzie się unosił przez cały dzień. Dla nich dotarliśmy do ciekawego triku. Skuteczny sposób na intensywny zapach czosnku Olejki eteryczne występujące w czosnku z jednej strony są jedną z jego zdrowotnych zalet, z drugiej powodują że czosnkowy aromat długo się utrzymuje. I to zarówno w pomieszczeniu, w którym go smażyliśmy, jak i w ustach osób, które go jadły. Czosnkowy zapach z ust jest mocniejszy, jeśli jeśliśmy surowy czosnek, ale także ten po spożyciu czosnku  w formie ugotowanej, smażonej czy pieczonej może nam przeszkadzać. Jest bardzo prosty sposób, żeby zmniejszyć negatywne doznania związane z zapachem czosnku. Ten trik szczególnie docenią osoby, które lubią go i nie wyobrażają sobie sałaty z sosem winegret bez dodatku tej przyprawy. Sposób polega na obraniu czosnku, przekrojeniu na pół i nasmarowaniu jego aromatem talerza czy salaterki na której rozłożymy danie. Dzięki tej prostej metodzie potrawa będzie miała czosnkowy zapach i smak, będziemy aromat przyprawy odczuwać podczas jedzenia, jednak nie będzie on tak intensywny żeby pozostać w ustach i powodować zapachowy dyskomfort. Sprytne smażenie na aromacie czosnku W podobny sposób radzą sobie z właściwościami tej przyprawy osoby, które lubią pachnące nią potrawy, ale maja problem z jego trawieniem. Zjedzenie zioła wywołuje u nich wzdęcia i problemy żołądkowe. Zamiast smażyć czosnek dodawany do...

Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli. Znaliście ten patent?
AdobeStock
Newsy
Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli z dłoni. Znaliście ten patent?
Przeszkadza wam długo utrzymujący się zapach cebuli na dłoniach po jej krojeniu? Znamy pewien świetny trik, który wam na pewno pomoże.

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Cenimy ją nie tylko za jej wyrazisty i pikantny smak, ale też za jej liczne walory zdrowotne. Niestety, cebula ma to do siebie, że pozostawia po sobie silny zapach. Utrzymuje się on nie tylko w naszych ustach, ale również na naszych dłoniach, czy desce do krojenia. Cebula pozostawia zapach, który łatwo przenosi się też na inne produkty spożywcze. Pozostawiony na desce zapach cebuli jest wyjątkowo trudny do usunięcia. Samo mydło i woda go nie usuną. A co z usuwaniem zapachu cebuli z dłoni? Jak usunąć zapach cebuli z dłoni? Zarówno  czosnek, jak i cebula, zawierają związki siarki o bardzo ostrym zapachu, który utrzymuje się na dłoniach, gdy kroimy je na surowo. Zapach ten może utrzymywać się na skórze długo po ich pokrojeniu lub zmiażdżeniu - od godziny do nawet dwóch dni. Żeby doszło do wyeliminowania tego przykrego zapachu, nasz organizm musi zmetabolizować związki siarki. Na szczęście, możemy ten proces przyspieszyć za pomocą produktów, które na pewno macie w swoim domu. Przede wszystkim - zacznijcie nosić podczas krojenia jednorazowe rękawiczki. Ta metoda całkowicie usunie ryzyko pozostania zapachu cebuli na waszych dłoniach. Użyjcie pasty do zębów i płynu do płukania ust. Pasta do zębów i płyn do płukania ust mogą wyeliminować siarkowe związki chemiczne w cebuli, które pozostawiły ślad na waszych dłoniach. Natrzyjcie ręce pastą do zębów i płynem do płukania ust na około trzydzieści sekund. Potem zmyjcie wszystko pod bieżącą wodą i gotowe. Peeling z ziarnami kawy. Żeby usunąć z dłoni brzydki zapach cebuli, możecie też użyć peelingu z całych ziaren kawy lub fusów. Szorujcie nimi dłonie przez trzydzieści sekund, a następnie opłuczcie ręce zimną wodą z kranu....