Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, w którym mikrofale wprawiają w drgania cząsteczki wody, co powoduje wzrost temperatury. Podczas tego procesu część wody podgrzewa potrawę, a część wyparowuje. To dzięki temu w kuchence mikrofalowej możemy podnosić temperaturę wszystkiego, co ma w sobie wodę. I w ten sposób podgrzewać, a także nawet gotować dania. Na przykład ziemniaki.
Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce?
Sens ugotowania ziemniaków w kuchence jest wtedy, gdy brakuje wam do obiadu „z wczoraj” kilku ziemniaków i chcecie je szybko przyrządzić lub w innych podbramkowych sytuacjach, w których nie ma czasu na cały proces gotowania ziemniaków w garnku.
Sposób na ziemniaki z mikrofalówki:
- Obierzcie 2-3 ziemniaki i dokładnie je umyjcie.
- Duże ziemniaki podzielcie na części, wszystkie nakłujcie w kilku miejscach widelcem. Para wodna będzie się wydostawać właśnie tymi otworami.
- Włóżcie ziemniaki do kuchenki w miseczce, która nadaje się do gotowania w kuchenkach mikrofalowych.
- Ustawcie kuchenkę na pełną moc. Na jednego ziemniaka należy ustawić około 3 minut gotowania. Jeśli gotujecie kilka ziemniaków ten czas powinien być odpowiednio dłuższy: 10 minut przy trzech ziemniakach, 15 minut przy pięciu.
Co jeszcze można ugotować w kuchence mikrofalowej?
Nie wszystko da się ugotować w kuchence mikrofalowej. Niektóre potrawy wyjdą fantastycznie, inne po prostu zmarnujecie. Dlatego warto wiedzieć, które dania „lubią" kuchenkę, a które jej „nienawidzą".
Oto potrawy, które z powodzeniem ugotujecie w ten sposób. Nie przywierają do naczynia, nie przypalają się, łatwiej wydobyć z nich cały aromat składników. Do tego osiągniecie ten sam rezultat w czasie 20-40 minut gotowania w kuchence, co podczas kilku godzin tradycyjnego gotowania:
Zobacz także:
- Zupy gotowane w głębokich żaroodpornych naczyniach. Wszelkie wywary warzywne i mięsne
- Gulasze i potrawki z ryb i mięs. Dzięki gotowaniu „we własnym sosie” mięso zachowuje smak, jest soczyste i aromatyczne
- Warzywa. Mają intensywny smak i kolor. Zachowują też mnóstwo witamin i składników odżywczych
- Pasztety, a także sosy. Dodatkowo nie trzeba do nich dodawać tłuszczu
- Leguminy, konfitury i desery owocowe
Nie próbujcie jednak przyrządzać w mikrofalówce ciast. Zarówno kruche, drożdżowe, biszkoptowe będą suche jak i twarde, nie wyrosną i nie zarumienią się.
Źródło: onet.pl, wp.pl