Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Potrzebujecie na to 15 minut
Adobe Stock
Newsy

Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10-15 minut

Zabrakło wam ziemniaków i potrzebujecie kilku na obiad? Najszybciej ugotujecie je w kuchence mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, w którym mikrofale wprawiają w drgania cząsteczki wody, co powoduje wzrost temperatury. Podczas tego procesu część wody podgrzewa potrawę, a część wyparowuje. To dzięki temu w kuchence mikrofalowej możemy podnosić temperaturę wszystkiego, co ma w sobie wodę. I w ten sposób podgrzewać, a także nawet gotować dania. Na przykład ziemniaki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce?

Sens ugotowania ziemniaków w kuchence jest wtedy, gdy brakuje wam do obiadu „z wczoraj” kilku ziemniaków i chcecie je szybko przyrządzić lub w innych podbramkowych sytuacjach, w których nie ma czasu na cały proces gotowania ziemniaków w garnku.

Sposób na ziemniaki z mikrofalówki:

  1. Obierzcie 2-3 ziemniaki i dokładnie je umyjcie.
  2. Duże ziemniaki podzielcie na części, wszystkie nakłujcie w kilku miejscach widelcem. Para wodna będzie się wydostawać właśnie tymi otworami.
  3. Włóżcie ziemniaki do kuchenki w miseczce, która nadaje się do gotowania w kuchenkach mikrofalowych.
  4. Ustawcie kuchenkę na pełną moc. Na jednego ziemniaka należy ustawić około 3 minut gotowania. Jeśli gotujecie kilka ziemniaków ten czas powinien być odpowiednio dłuższy: 10 minut przy trzech ziemniakach, 15 minut przy pięciu.
Zobacz także
Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki

Popcorn z mikrofalówki? Lepiej go nie jedzcie. Sól to nie największy problem

Popcorn z mikrofalówki? Lepiej go nie jedzcie. Wcale nie chodzi o dużą ilość soli

Co jeszcze można ugotować w kuchence mikrofalowej?

Nie wszystko da się ugotować w kuchence mikrofalowej. Niektóre potrawy wyjdą fantastycznie, inne po prostu zmarnujecie. Dlatego warto wiedzieć, które dania „lubią" kuchenkę, a które jej „nienawidzą".

Oto potrawy, które z powodzeniem ugotujecie w ten sposób. Nie przywierają do naczynia, nie przypalają się, łatwiej wydobyć z nich cały aromat składników. Do tego osiągniecie ten sam rezultat w czasie 20-40 minut gotowania w kuchence, co podczas kilku godzin tradycyjnego gotowania:

  • Zupy gotowane w głębokich żaroodpornych naczyniach. Wszelkie wywary warzywne i mięsne
  • Gulasze i potrawki z ryb i mięs. Dzięki gotowaniu „we własnym sosie” mięso zachowuje smak, jest soczyste i aromatyczne
  • Warzywa. Mają intensywny smak i kolor. Zachowują też mnóstwo witamin i składników odżywczych
  • Pasztety, a także sosy. Dodatkowo nie trzeba do nich dodawać tłuszczu
  • Leguminy, konfitury i desery owocowe

Nie próbujcie jednak przyrządzać w mikrofalówce ciast. Zarówno kruche, drożdżowe, biszkoptowe będą suche jak i twarde, nie wyrosną i nie zarumienią się.

Źródło: onet.pl, wp.pl

Buraki gotowane
Adobe Stock
Newsy
Genialny patent na ekspresowe gotowanie buraków. Już po 10 min zrobicie z nich soczystą i pełną smaku ćwikłę
Buraki to wyjątkowo niewdzięczne warzywa. Farbują na czerwono wszystko dookoła, a dodatkowo gotują się niezwykle długo. Na ten drugi problem mamy jeden patent.

Gotowanie buraków to bardzo długi proces. By buraczane korzenie ugotowały się na miękko, często potrzeba nawet ok. 40 minut gotowania. Zdarza się, że czas was goni. Potrzebujecie w mgnieniu oka zrobić waszą ćwikłę z chrzanem albo dodać gotowe buraki do sałatki. Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że wasza kuchnia jest wyposażona w kuchenkę mikrofalową. To właśnie jej użyjecie do gotowania buraków. Czy można gotować buraki w mikrofalówce? Dla tradycyjnych gospodyń domowych może zabrzmieć to dość nietypowo, ale gotowanie twardych warzyw w mikrofalówce rzeczywiście jest możliwe. Inną sprawą jest dość duży pobór energii elektrycznej przez te elektronarzędzia. Dlatego też, tego typu rozwiązania należy stosować od czasu do czasu. Do gotowania buraków w kuchence mikrofalowej wystarczy wam woreczek foliowy i woda. Od was będzie zależało, czy ugotujecie buraki w całości, czy też pokrojone na kawałki. Oczywiście burak w plasterkach ugotuje się znacznie szybciej – decyzja należy do was i podejmijcie ją w zależności od dalszego zastosowania buraka. Jak ugotować buraki w kuchence mikrofalowej? Jak to zrobić? Do woreczka włóżcie ok. 3-4 niewielkie buraki, zalejcie je odrobiną wody (ok. 100 ml). Siatkę należy zawiązać, położyć na stabilnym talerzyku i u góry wykonać kilka nacięć. Dziurki w siatce pozwolą wydobywać się na zewnątrz parze wodnej z gotującego się buraka. Bez nich w waszej mikrofali może dojść do niekontrolowanej eksplozji! Tego oczywiście trzeba unikać. Ile gotować buraki w mikrofalówce? Wybierzcie na waszej kuchence maksymalną moc i zostawcie je w środku na jakieś 10-12 minut. Po tym czasie sprawdźcie wykałaczką lub widelcem, czy buraki są już miękkie. Oto prosty i skuteczny patent na skrócenie czasu gotowania buraka ćwikłowego! Alternatywą dla...

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Flickr
Newsy
Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale także dla kulinarnych debiutantów. Wystarczy włączyć mikrofalówkę i od czasu do czasu sprawdzać gotowość produktu!

Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety. Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali? Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach. Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej. Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają). Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu. Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie. Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody. Posólcie wodę. Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy. Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut. Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali. Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie...

gotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Znamy na to genialny trik
Gotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, to koniecznie skorzystajcie z tego patentu. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut!

Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych! Co można zrobić z ziemniaków? To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody.  Czy ziemniaki są zdrowe? To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: ułatwienie procesu trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, niska zawartość kilokalorii, pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami, poprawienie przemiany materii, obniżenie ciśnienia krwi, czy łagodzą stres bądź zmęczenie. Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania. Jak szybko ugotować ziemniaki? Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz...

Jak wyczyścić mikrofalówkę
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić
Kuchenka mikrofalowa często brudzi się ciężkimi do usunięcia przypalonymi plamami po jedzeniu. Wiemy, jak szybko się ich pozbyć.

Mycie kuchenki mikrofalowej potrafi być żmudne. Przypalone drobinki pryskającego jedzenia często przywierają do ścianek, a brudna mikrofalówka staje się ciężka do wyczyszczenia. Można oczywiście skorzystać z dedykowanych detergentów, jednak mogą one pozostawić resztki, które, niedokładnie usunięte, przenikną do waszych dań. Chemia może także pozostawiać długotrwały zapach, który przejdzie do jedzenia. Warto więc sięgnąć po ekologiczną, ekonomiczną i zupełnie naturalną metodę. Jak wyczyścić mikrofalówkę? Domowy sposób Czyszczenie wnętrza kuchenki mikrofalowej może stać się od teraz znacznie prostsze za sprawą roztworu wody z sokiem z cytryny. Jest to metoda w pełni bezpieczna dla zdrowia, która pozwoli wam także zaoszczędzić na kolejnym detergencie. Ponadto, cytryna działa odkażająco neutralizuje nieprzyjemne zapachy po przypalonych resztkach , a także działa dezynfekująco. Jak umyć kuchenkę mikrofalową cytryną? Przygotuj w misce roztwór wody z sokiem z soczystej cytryny (najlepiej w proporcji 2:1, gdzie większą częścią powinna być woda). Ważne, aby jak najwięcej esencji z owocu znalazło się w misce. Do roztworu możesz dorzucić także ćwiartki lub plastry cytryny. Dodatkowo uwolnią one sok, którego nie udało się wycisnąć. Miseczkę z mieszaniną wstaw do kuchenki. Zamknij drzwiczki mikrofalówki i nastaw moc urządzenia na najwyższe obroty i „piecz” przez około 5 minut. W tym czasie woda w misce porządnie się zagotuje i wydzieli dużą ilość pary wodnej. Po zagotowaniu, pozostaw miseczkę jeszcze na kilka minut w kuchence. Będzie ona parowała razem z sokiem z cytryny, który z łatwością rozmiękczy brud i zaschnięte resztki pożywienia. Para wodna pozostawi także w kuchence przyjemny cytrynowy aromat i pochłonie przykre zapachy spalenizny...