nutella składniki
Adobe Stock
Newsy

Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom

Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych

Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość. Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa?

Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli

Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu. 

Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia.

W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością, szczególnie wśród dzieci.

Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu

To oczywiście nie oznacza, że macie zaprzestać kupowania Nutelli, jednak kontrolujcie ilości, w których spożywają ją wasze dzieci. Zjedzenie całego słoika na śniadanie to naprawdę nie jest dobry pomysł. Efekty takiego zachowania mogłyby być tragiczne w skutkach.

Jeśli jednak wasze dzieci naprawdę uwielbiają takie smarowidła pamiętajcie, że nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przyrządzili jego domową wersję. 

Będziecie potrzebować: 100 gramów orzechów laskowych, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczkę miodu, łyżeczkę oleju kokosowego, 1/4 szklanki mleka.

Przygotowanie: Orzechy laskowe umieśćcie w malakserze i zmielcie bardzo drobno. Tak przygotowane połączcie z kakao, miodem, olejem kokosowym oraz mlekiem. Całość zmieszajcie i gotowe!

Postanowił, że będzie jeść tylko Nutellę. Co się stało po tygodniu?
Pixabay
Newsy
Postanowił, że będzie jeść tylko Nutellę. Co się stało po tygodniu?
David Allegretti to prawdziwy fanatyk Nutelli. Jak dotąd zaczynał każdy dzień od łyżki czekoladowego przysmaku. Pewnego dnia jednak postanowił, że będzie jadł… wyłącznie to!

Nutella to ukochany przysmak wielu dzieci, ale także i dorosłych. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych produktów. Tak naprawdę bogata jest w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Nie zawiera także zbyt wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Co znajduje się w Nutelli? Nutella produkowana jest przez koncern Ferrero. W składzie kremu orzechowo-czekoladowego znajdziemy: cukier  olej palmowy orzechy laskowe (13%)  mleko odtłuszczone w proszku (8,7%) kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%) emulgatory: lecytyny i wanilinę. Makroelementy, które znajdziemy w tym czekoladowym kremie, nie przedstawiają się wyjątkowo korzystnie: Węglowodany – 57,5 g Tłuszcz – 30,9 g Białko – 6,3 g Sól – 0,107 g Co się stanie, jeśli będziemy jedli tylko Nutellę? David Allegretti szybko zauważył niekorzystne efekty przejścia na „czekoladową dietę”. Już pierwszego dnia po jedzeniu wyłącznie Nutelli miał zgagę i wymiotował.  Drugiego dnia męczył go ból głowy, a do objawów doszła biegunka i zmęczenie. Ponadto, pomimo bardzo wysokiej kaloryczności Nutelli, czuł się głodny.  Trzeciego dnia zauważył wyostrzenie węchu, ale nie opuszczała go także biegunka i nieprzyjemne zmęczenie. Po każdym zjedzeniu Nutelli czuł przypływ energii, który trwał bardzo krótko. Już czwartego dnia mężczyzna nie mógł patrzeć na ulubiony produkt. Próbował więc oszukiwać mozg i rozpuszczał Nutellę w kawie lub jadł ją w formie zamrożonej, jak lody. Piąty, szósty i siódmy dzień były dosyć podobne – Davida męczyło nieustanne zmęczenie. Efekty eksperymentu były jednak zaskakujące: mężczyzna schudł 3 kilogramy. Nie było to jednak warte wyrzeczeń, ponieważ...

Ogonki i liście pomidorów są trujące
Pixabay
Newsy
Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca
Pomidory to bez dwóch zdań jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku warzyw. Niestety, niektóre ich części są trujące. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie.

Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii. Cenne wartości i właściwości pomidorów Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy.  Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca.  To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory mogą szkodzić zdrowiu? Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid. Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki.  Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych,...

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy
Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku
Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca. Przepis na kruche ciasto z orzechami Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki do ciasta: 1 szklanka mąki 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 250 g masła 4 żółtka 5 łyżeczek powideł ze śliwek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Składniki do masy orzechowej: 4 białka Niecała szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało! Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na...