Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna.

Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych

Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość. Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa?

Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli

Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu. 

Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia.

Zobacz także:

W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością, szczególnie wśród dzieci.

Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu

To oczywiście nie oznacza, że macie zaprzestać kupowania Nutelli, jednak kontrolujcie ilości, w których spożywają ją wasze dzieci. Zjedzenie całego słoika na śniadanie to naprawdę nie jest dobry pomysł. Efekty takiego zachowania mogłyby być tragiczne w skutkach.

Jeśli jednak wasze dzieci naprawdę uwielbiają takie smarowidła pamiętajcie, że nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przyrządzili jego domową wersję. 

Będziecie potrzebować: 100 gramów orzechów laskowych, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczkę miodu, łyżeczkę oleju kokosowego, 1/4 szklanki mleka.

Przygotowanie: Orzechy laskowe umieśćcie w malakserze i zmielcie bardzo drobno. Tak przygotowane połączcie z kakao, miodem, olejem kokosowym oraz mlekiem. Całość zmieszajcie i gotowe!