Właściwe rozgrzanie oleju jest kluczowe w procesie przygotowywania wielu dań. Jeśli olej będzie zbyt zimny, potrawy mogą być niedosmażone, zbyt nasiąknięte tłuszczem lub po prostu niesmaczne. Zbyt wysoka temperatura oleju często skutkuje tym, że dania są surowe w środku, a spalone z zewnątrz. 

Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest nagrzany?

Najpewniejszą metodą sprawdzania nagrzania oleju, którą stosują profesjonalni kucharze, jest wykorzystanie termometru. Wiele dań wymaga konkretnej temperatury smażenia i nie można pozwolić sobie na smażenie ich „na oko”.

Jeśli macie termometr kuchenny, sprawdźcie za jego pomocą czy tłuszcz jest rozgrzany do temperatury 140 stopni. Termometr kuchenny możecie zamówić przez internet albo dostać w specjalistycznych sklepach z akcesoriami kuchennymi.

Jeśli gotujecie  siebie w domu, nie macie może specjalnego termometru do oleju, nic dziwnego. Możecie równie dobrze posłużyć się babcinymi sposobami na sprawdzenie, czy tłuszcz nagrzał się już wystarczająco.

Zobacz także:

Domowe sposoby na sprawdzenie, czy olej jest gorący

Metoda ziemniaka do sprawdzania nagrzania oleju

Wrzućcie do tłuszczu kawałek surowego i obranego ziemniaka, żeby sprawdzić temperaturę oleju. Jeśli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, powstają bąbelki powietrza, tłuszcz jest już rozgrzany. 
Jeśli nic się nie dzieje, albo dzieje się zbyt wolno, musicie poczekać by osiągnąć właściwą temperaturę smażenia.

Metoda ciasta

Jeśli nie macie ziemniaka albo jeśli chcecie smażyć pączki, możecie wrzucić na olej małą kulkę surowego ciasta drożdżowego albo kruchego.
Jak ciasto zacznie się od razu smażyć, olej jest gotowy i dobrze rozgrzany. Jeśli nie zaobserwujecie objawów, nie jest jeszcze dobrze nagrzany.

Metoda wody

Musicie bardzo uważać korzystając z tej metody. Możecie skropić olej delikatnie kropelkami zimnej wody. Jeśli zaczyna on skwierczeć, pewnie jest już nagrzany w wystarczającym stopniu. Jeśli nic się nie dzieje, tłuszcz jest jeszcze ziemny.

Do czego wykorzystać metody sprawdzania temperatury oleju?

Tymi metodami możesz sprawdzić, czy olej jest gorący przed smażeniem:

  • Pączków
  • Faworków
  • Placków ziemniaczanych
  • Kotletów schabowych

Czytaj także: