Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Adobe Stock
Newsy

Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają

Zapamiętajcie te metody i stosujcie je u siebie w kuchni!

Właściwe rozgrzanie oleju jest kluczowe w procesie przygotowywania wielu dań. Jeśli olej będzie zbyt zimny, potrawy mogą być niedosmażone, zbyt nasiąknięte tłuszczem lub po prostu niesmaczne. Zbyt wysoka temperatura oleju często skutkuje tym, że dania są surowe w środku, a spalone z zewnątrz. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest nagrzany?

Najpewniejszą metodą sprawdzania nagrzania oleju, którą stosują profesjonalni kucharze, jest wykorzystanie termometru. Wiele dań wymaga konkretnej temperatury smażenia i nie można pozwolić sobie na smażenie ich „na oko”.

Jeśli macie termometr kuchenny, sprawdźcie za jego pomocą czy tłuszcz jest rozgrzany do temperatury 140 stopni. Termometr kuchenny możecie zamówić przez internet albo dostać w specjalistycznych sklepach z akcesoriami kuchennymi.

Jeśli gotujecie  siebie w domu, nie macie może specjalnego termometru do oleju, nic dziwnego. Możecie równie dobrze posłużyć się babcinymi sposobami na sprawdzenie, czy tłuszcz nagrzał się już wystarczająco.

Domowe sposoby na sprawdzenie, czy olej jest gorący

Metoda ziemniaka do sprawdzania nagrzania oleju

Wrzućcie do tłuszczu kawałek surowego i obranego ziemniaka, żeby sprawdzić temperaturę oleju. Jeśli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, powstają bąbelki powietrza, tłuszcz jest już rozgrzany. 
Jeśli nic się nie dzieje, albo dzieje się zbyt wolno, musicie poczekać by osiągnąć właściwą temperaturę smażenia.

Metoda ciasta

Jeśli nie macie ziemniaka albo jeśli chcecie smażyć pączki, możecie wrzucić na olej małą kulkę surowego ciasta drożdżowego albo kruchego.
Jak ciasto zacznie się od razu smażyć, olej jest gotowy i dobrze rozgrzany. Jeśli nie zaobserwujecie objawów, nie jest jeszcze dobrze nagrzany.

Metoda wody

Musicie bardzo uważać korzystając z tej metody. Możecie skropić olej delikatnie kropelkami zimnej wody. Jeśli zaczyna on skwierczeć, pewnie jest już nagrzany w wystarczającym stopniu. Jeśli nic się nie dzieje, tłuszcz jest jeszcze ziemny.

Zobacz także
Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem

99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan (trzeba poziomo, a nie pionowo)

99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan

Do czego wykorzystać metody sprawdzania temperatury oleju?

Tymi metodami możesz sprawdzić, czy olej jest gorący przed smażeniem:

  • Pączków
  • Faworków
  • Placków ziemniaczanych
  • Kotletów schabowych

Czytaj także:

 

Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już rozgrzany? Przyda wam się… drewniana łyżka
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już rozgrzany? Przyda wam się… drewniana łyżka
Chcecie sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Wykorzystajcie ten popularny kuchenny gadżet.

Odpowiednio rozgrzany olej to podstawa udanego smażenia. Jak sprawdzić czy olej na naszej patelni jest już dobrze rozgrzany? Wykorzystajcie w tym celu drewnianą łyżkę. Jak sprawdzić czy olej na patelni jest rozgrzany? Podczas smażenia potraw, niezwykle ważne jest odpowiednie rozgrzanie oleju. Zbyt niska temperatura może zrujnować nasze danie i sprawić, że nasiąknie ono tłuszczem, z kolei zbyt wysoka może sprawić, że potrawa za szybko dojdzie a nawet się spali i będzie w środku sucha jak wiór. Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już dobrze rozgrzany? Oto garść przydatnych porad. Nie macie termometru kuchennego? Wykorzystajcie drewnianą łyżkę. Wystarczy, że przyłożycie ją do patelni. Jeżeli pojawią się wokół niej bąbelki, będzie to oznaczało, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę i możecie zacząć smażyć. Innym ze sposobów jest wrzucenie ziaren popcornu do oleju. Jeśli popcorn pęknie, oznacza to, że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia. Możecie też wrzucić na patelnię niewielki kawałek jedzenia (np. kawałek czosnku lub cebuli) - jeśli zacznie on skwierczeć oznacza to, że możecie już zacząć smażyć.  Inne oznaki, które wskazują, że olej jest gorący: Kiedy płynie gładko „jak woda” i szybko pokrywa dno patelni. Jego powierzchnia błyszczy i mieni się. Wskazówka Jeśli nie smażycie swojego dania w głębokim tłuszczu, natychmiast zdejmijcie patelnię z ognia, jeśli zobaczycie smugi dymu wydobywające się z krawędzi patelni. Oznacza to, że olej jest zbyt gorący i znajduje się dokładnie w punkcie dymienia. Przed wrzuceniem jedzenia na patelnię upewnijcie się, że wszystkie składniki są suche. Jeśli będą one wilgotne, woda natychmiast schłodzi patelnię i olej. Poza tym, dojdzie do rozpryskiwania się oleju, co może...

Zróbcie 1 rzecz w trakcie smażenia, by tłuszcz przestał pryskać. Koniec z poparzeniami
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 rzecz w trakcie smażenia, by tłuszcz przestał pryskać. Koniec z poparzeniami i zabrudzeniami
Jeśli po każdym smażeniu kotletów, placków czy ryby biegniecie zapierać pobrudzone tłuszczem ubrania i czyścić kuchenkę, mamy dla was genialny trik. Pomoże od razu uporać się z pryskającym olejem.

Wypadki w kuchni się zdarzają - im więcej smażycie, tym bardziej wzrasta ich prawdopodobieństwo. W końcu nietrudno o oparzenia, gdy skwierczy tłuszcz na patelni. Jeśli macie dość uciekania przed strzelającym olejem, czyszczenia palników i prania ubrań brudnych od tłuszczu, mamy dla was świetny patent, który pozwoli uporać się z tym problemem.  Jak sprawić, by olej nie pryskał na patelni? Zacznijmy od przyczyn tego kłopotu. Dlaczego w ogóle rozgrzany tłuszcz na patelni pryska na wszystkie strony? Dzieje się tak, gdy ma on kontakt z wodą. Przy wysokiej temperaturze woda zaczyna parować - nawet wtedy, gdy jest ona „uwięziona” w tłuszczu. Próbując się wydostać, woda rozsadza tłuszcz, co sprawia, że ten zaczyna „strzelać” na patelni. Czy da się tego w jakiś sposób uniknąć? Okazuje się, że tak - wystarczy wykorzystać w tym celu zwykłą sól. Należy posypać nią suchą patelnię, a następnie wlać olej i podgrzać. Sól będzie wchłaniać wodę, dzięki czemu tłuszcz nie będzie pryskał. W razie potrzeby możecie dosypywać sól podczas smażenia.  Jak smażyć na patelni - wskazówki  Oparzenia od gorącego tłuszczu to nic przyjemnego. By zminimalizować ryzyko wypadku w kuchni i mieć pewność, że przygotowywane dania wyjdą smaczne, stosujcie się do tych wskazówek: Wlewajcie olej tylko na suchą patelnię - przed smażeniem przetrzyjcie ją dokładnie ręcznikiem papierowym, który wchłonie ewentualną wilgoć, która mogłaby być przyczyną nadmiernego pryskania. Wybierzcie odpowiedni rodzaj tłuszczu do dania - jedne potrawy smakują genialnie smażone na oleju, a inne na smalcu lub maśle. W przypadku tego ostatniego produktu pamiętajcie, że nie można smażyć na nim zbyt długo, ponieważ szybko zaczyna się palić. Smażcie tylko na gorącym oleju - dzięki temu mięso czy warzywa...

Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy
Co zrobić, żeby bułka tarta przy smażeniu schabowych się nie paliła? Sprawdźcie, jak temu zapobiec
Macie ten problem przy smażeniu schabowych? Może to wina bułki tartej… Wykorzystajcie nasz pomysł, a kotlety nigdy się wam nie spalą.

Kotlety schabowe to niekwestionowany klasyk polskich obiadów. Często jada się je na niedzielny obiad, a dorodnym kotletem schabowym nie pogardzi żaden mięsożerca. Niektórzy mówią, że naukę polskiej kuchni powinno się tak naprawdę zaczynać od nauki robienia kotletów schabowych. Wydaje się to łatwe zadanie, ale czy jest tak w istocie? Kotlety schabowe potrafią sprawić też kilka problemów. Trik, by bułka do kotletów schabowych się nie paliła Jednym z częstszych problemów przy przygotowywaniu schabowych jest palenie się bułki tartej, która jest jednym z głównych składników panierki do kotletów schabowych. Żeby uniknąć nieapetycznego palenia się bułki, możecie wykorzystać nasz trik. Będziecie potrzebować do tego bułki paryskiej. To bułka kształtem przypominająca bagietkę, jest jednak od niej trochę krótsza. Bułka paryska jest bułką pszenną i cienką. Przez to szybciej wysycha i staje się czerstwa. Idealnie nada się jako panierka do schabowych. Zostawcie bułkę na blacie by wyschła, lub odkrójcie od niej kawałek, który wykorzystacie do panierki i poczekajcie, aż będzie czerstwy. Gdy będziecie mieli już czerstwą bułkę paryską, zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach. Potrzebujecie ok. 4 łyżek tartej bułki do obtoczenia kotletów. Taka bułka jest o wiele lepsza niż sklepowa, nigdy się nie pali i lepiej smakuje. Jak nie przypalić kotletów schabowych? Oczywiście nawet najlepiej skomponowana panierka do schabowych może przypalić się, jeśli będziecie smażyć kotlety w nieprawidłowy sposób. Ważna jest też temperatura schabu przed smażeniem. Powinniście smażyć je na średnim ogniu. Pamiętajcie, żeby zawsze wkładać schabowe na rozgrzany olej. Temperaturę oleju możecie sprawdzić za pomocą: Kawałka surowego ziemniaka Kawałka...

Wieloletni spór rozstrzygnięty. Wiemy, na czym najlepiej smażyć. Ranking tłuszczów do smażenia
Pixabay
Newsy
Ranking tłuszczów do smażenia: wiemy, na czym najlepiej smażyć
Na oleju rzepakowym? Oliwie? Smalcu, a może egzotycznym oleju kokosowym? Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Znamy odpowiedź na to pytanie. Wybierzcie ten tłuszcz do smażenia, jest najzdrowszy.

Chcecie wreszcie poznać odpowiedź na pytanie „na czym najzdrowiej smażyć”? To jedno z bardziej elektryzujących zagadnień w żywieniu. Wiele osób ma odmienne zdanie na temat tego,  na jakim tłuszczu najlepiej smażyć mięso  i inne potrawy. Tutaj nie liczą się jednak opinie, a fakty. Specjaliści nie mają bowiem złudzeń i są w stanie dokładnie powiedzieć, jaki jest najlepszy, a jaki najgorszy tłuszcz do smażenia. Najlepszy tłuszcz do smażenia Najlepszym tłuszczem do smażenia jest bezsprzecznie oliwa z oliwek . To najprostsza odpowiedź na to pytanie. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, jaki kryteria zostały wzięte pod uwagę w ocenie przydatności tłuszczu do smażenia. Nie chodzi tylko o to, żeby dany tłuszcz miał wysoki punkt dymienia. Jak sprawdzić, czy tłuszcz nadaje się do smażenia? Na wielu stronach internetowych przeczytacie, że trzeba spojrzeć na temperaturę dymienia i wybrać tłuszcz z najwyższą wartością. Niestety, sprawa nie jest tak prosta. Są czynniki, które mają równie duże znaczenie! Tłuszcz, który dobrze nadaje się do smażenia, powinien charakteryzować się kilkoma cechami. ► Mieć jak najmniej cholesterolu Cholesterol obecny w żywności pod wpływem temperatury utlenia się i wytwarza szkodliwe związki. Sam w sobie cholesterol nie jest tak bardzo niebezpieczny, ale cholesterol w smażonych, mocno przerobionych potrawach to wręcz trucizna. Nie najlepiej do smażenia nadają się więc: Smalec Łój i tłuszcz zwierzęcy Masło ► Mieć dużo antykoksydantów, które neutralizują trochę szkodliwość smażenia Chodzi o witaminę E, polifenole i garbniki. To zdrowe związki z żywności, które można znaleźć też w niektórych olejach (np. oleju z orzechów makadamia ). Dodatek tych substancji powoduje, że smażenie staje się trochę...