Przepisy na własnej roboty dżemy i kiszonki już od kilku tygodni królują w naszych kuchniach. Wszyscy wykorzystujemy czas, kiedy warzywa oraz owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, aby przerabiać je na pyszności do słoików. Przygotowując zapasy na zimę, należy jednak dopilnować, aby wszystkie wieczka były dobrze zakręcone, gdyż w przeciwnym razie nasze wyroby mogą się zmarnować. Aby mieć pewność, że weki są dobrze zabezpieczone, wystarczy jednak zrobić prosty test. Zobaczcie na czym polega!

Jak dobrze zawekować słoik? 

Najprostsza metoda na weryfikację szczelności weków zajmie dosłownie kilka sekund. Wystarczy sprawdzić jak wygląda zakrętka. Pokrywka powinna zassać się do środka i stać się wklęsła. To znak, że w środku nie ma powietrza i wytworzyło się podciśnienie. Jeśli więc wasze pokrywki po wekowaniu wciąż są wypukłe, a po naciśnięciu wydają charakterystyczny odgłos kliknięcia, niestety oznacza to, że musicie powtórzyć proces wekowania.

Gwarancja trwałych przetworów

Aby najprościej zawekować przetwory, wystarczy przelać jeszcze gorące konfitury czy dżemy do wyparzonych słoików, mocno zakręcić wieczka i odstawić naczynia do góry dnem. Aby jednak mieć pewność, że wszystkie słoiki będą dobrze zabezpieczone, najlepiej dodatkowo je pasteryzować. Dzięki temu, będziemy mieli pewność, że pokrywki dobrze się zassały i z pewnością stały się wklęsłe. 

Możemy wybrać jedną z dwóch metod- na mokro (w garnku) lub na sucho (w piekarniku). Oba te sposoby są banalnie proste i nie wymagają wiele pracy. W sieci znajdziemy także nowe techniki, jak coraz popularniejsza pasteryzacja w zmywarce. Choć pomysł ten może brzmieć dziwnie, okazuje się niezwykle szybki, łatwy i skuteczny! Tę metodę wypróbowało już setki użytkowników, a podzieliła się nim między innymi TikTokerka @pani.od.zbieraczy.

Zobacz także:

@pani.od.zbieraczy #zmywarka #pasteryzacja #pasteryzacjawzmywarce #buraczki #nietylkosprzatanie #kuchnia ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Przetestujcie prosty sposób na sprawdzenie szczelności zamknięcia słoików w swoich kuchniach i cieszcie się zawsze udanymi i długo stojącymi przetworami!

Źródło: radiozet.pl/ TikTok @pani.od.zbieraczy