Jak sprawdzić, czy słoik jest dobrze zawekowany? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
StockFood
Newsy

Jak sprawdzić, czy słoik jest dobrze zawekowany? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz

Domowe przetwory nie mają sobie równych, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Jedyną trudnością, jaką możemy napotkać podczas wekowania, jest nieszczelność słoików. Zobaczcie, jak sprawdzić czy słoik jest dobrze zawekowany!

Przepisy na własnej roboty dżemy i kiszonki już od kilku tygodni królują w naszych kuchniach. Wszyscy wykorzystujemy czas, kiedy warzywa oraz owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, aby przerabiać je na pyszności do słoików. Przygotowując zapasy na zimę, należy jednak dopilnować, aby wszystkie wieczka były dobrze zakręcone, gdyż w przeciwnym razie nasze wyroby mogą się zmarnować. Aby mieć pewność, że weki są dobrze zabezpieczone, wystarczy jednak zrobić prosty test. Zobaczcie na czym polega!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak dobrze zawekować słoik? 

Najprostsza metoda na weryfikację szczelności weków zajmie dosłownie kilka sekund. Wystarczy sprawdzić jak wygląda zakrętka. Pokrywka powinna zassać się do środka i stać się wklęsła. To znak, że w środku nie ma powietrza i wytworzyło się podciśnienie. Jeśli więc wasze pokrywki po wekowaniu wciąż są wypukłe, a po naciśnięciu wydają charakterystyczny odgłos kliknięcia, niestety oznacza to, że musicie powtórzyć proces wekowania.

Zobacz także
Jak odkleić etykietki za słoików? Ten trik robi furorę w sieci!

Jak odkleić etykietki za słoików? Ten trik robi furorę w sieci!

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne

Czy można zawekować gołąbki? Podpowiadamy, jak przygotować gołąbki ze słoika

Gwarancja trwałych przetworów

Aby najprościej zawekować przetwory, wystarczy przelać jeszcze gorące konfitury czy dżemy do wyparzonych słoików, mocno zakręcić wieczka i odstawić naczynia do góry dnem. Aby jednak mieć pewność, że wszystkie słoiki będą dobrze zabezpieczone, najlepiej dodatkowo je pasteryzować. Dzięki temu, będziemy mieli pewność, że pokrywki dobrze się zassały i z pewnością stały się wklęsłe. 

Możemy wybrać jedną z dwóch metod- na mokro (w garnku) lub na sucho (w piekarniku). Oba te sposoby są banalnie proste i nie wymagają wiele pracy. W sieci znajdziemy także nowe techniki, jak coraz popularniejsza pasteryzacja w zmywarce. Choć pomysł ten może brzmieć dziwnie, okazuje się niezwykle szybki, łatwy i skuteczny! Tę metodę wypróbowało już setki użytkowników, a podzieliła się nim między innymi TikTokerka @pani.od.zbieraczy.

@pani.od.zbieraczy #zmywarka #pasteryzacja #pasteryzacjawzmywarce #buraczki #nietylkosprzatanie #kuchnia ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Przetestujcie prosty sposób na sprawdzenie szczelności zamknięcia słoików w swoich kuchniach i cieszcie się zawsze udanymi i długo stojącymi przetworami!

Źródło: radiozet.pl/ TikTok @pani.od.zbieraczy

Zapomnijcie o wekowaniu w garnku i w piekarniku. Włóżcie tam słoiki, a przetwory zrobią się same.
Flickr
Newsy
Włóżcie tu słoiki i patrzcie, jak przetwory robią się same. Zapomnicie o wekowaniu w garnku
Od połowy lata zaczęło się przygotowywanie różnego rodzaju przetworów: dżemów, powideł, ogórków. Pasteryzowanie to jeden z nieodłącznych elementów ich tworzenia. Tradycyjnie wykonywane jest w garnku z wrzącą wodą lub niestandardowo - w piekarniku. Dzisiaj pokażemy wam jeszcze jedną metodę.  

Pasteryzacja to popularny sposób zabezpieczania pożywienia przed zepsuciem, nie traci ono przy tym walorów smakowych, jak i odżywczych. Co prawda, niektóre witaminy i minerały w procesie pasteryzacji zostają zniszczone, jednak jest to zdecydowana mniejszość wszystkich substancji odżywczych.  Co istotne, podczas obróbki termicznej ginie wiele drobnoustrojów, ponieważ polega ona na konserwacji przetworów, poprzez ogrzewanie ich do temperatury od 60 do 100 stopni Celsjusza.  Jak należy przygotować słoiki i przetwory do pasteryzacji?  Coraz większą popularnością cieszą się innowacyjne metody, które ułatwiają i usprawniają proces wekowania. Jedną z nich jest pasteryzowanie w zmywarce. Zanim jednak zaczniecie wekować w ten sposób, musicie odpowiednio przyszykować słoiki i to co je wypełni.  W pierwszej kolejności powinniście zająć się słoikami i wieczkami. Trzeba je dokładnie umyć, a najlepiej również wyparzyć.  W środku słoików umieśćcie przygotowane wcześniej przetwory, Nie napełniajcie jednak słoików do samego czubka. Powinno zostać ok. 2 cm pustej przestrzeni od wieczka.  Wypełnione słoiki należy odpowiednio zakręcić i uszczelnić. Każdy z nich trzeba sprawdzić indywidualnie, w przeciwnym razie może dojść do zmarnowania jedzenia.  Jak wygląda pasteryzacja w zmywarce?  Metoda ta jest nie tylko szybka, wygodna i czysta, ale też banalna w wykonaniu – wystarczy posiadać zmywarkę. Pasteryzowanie w ten sposób nie wymaga obserwacji, czy np. woda nie kipi, a także eliminuje ryzyko poparzenia. Po wstawieniu słoików, po prostu włączacie urządzenie i zajmujecie się innymi sprawami.    Słoiki powinniście wstawić dnem do góry. Następnie ustawcie program wykorzystujący temperaturę około 70 – 75 stopni...

Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę rzecz
Adobe Stock
Newsy
Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę 1 rzecz
Na targach właśnie pojawiają się późne odmiany jabłek. Warto zrobić z nich zapasy do domowej spiżarni. Pełne smaku prażone jabłka to świetny dodatek do ciast, deserów i mlecznych śniadań. Muszą tylko przetrwać w słoju. 

Pleśń pojawiająca się w przetworach to zmora wszystkich, którzy je robią. Wystarczy pominięcie jednego szczegółu w przygotowaniach, by zrujnować przepyszną zawartość. Nie martwcie się. Jeżeli będziecie trzymać się poniższych zasad, zapewnicie trwałość i bezpieczeństwo swoim wekom.  Do czego dodawać prażone jabłka?  Prażone jabłka można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i tych bardziej wytrawnych. Jeżeli jednak chcecie wykorzystać je do mięs powinniście dodać do nich odrobinę majeranku. Popularny ryż z jabłkiem stosowany przy kłopotach żołądkowych, to klasyk klasyków. Mając pod ręką zapas prażonych jabłek, możecie niezwłocznie pomóc swojemu żołądkowi.  Szybka szarlotka  wymaga już tylko doprawienia tych owoców sporą ilością cynamonu i odrobiną cytryny. Rolada z jabłkami będzie z kolei wyjątkowo pyszna i delikatna w smaku.  Naleśniki z jabłkiem  to, obok serowych, ulubione śniadanie najmłodszych. Natomiast  jabłka prażone dodane do klasycznej owsianki czy jaglanki uczynią ją waszym numerem jeden podczas pierwszego posiłku.  Jak zabezpieczyć jabłkowe weki przed pleśnieniem?  Aby wasze jabłkowe weki ominęło psucie, powinniście przestrzegać pewnych zasad. Odstępstwo w tej materii prawie zawsze oznacza pleśnienie.  Pamiętajcie, że przygotowane słoje nie mogą być przechowywane w nieskończoność. Warto zaznaczyć na nich datę produkcji i o niej pamiętać. Najlepiej spożyjcie je przed następnym sezonem.  Cukier to świetny konserwant. Jeżeli chcecie mieć pewność, że wasze jabłka dotrwają do finału bez pleśni, lepiej dodajcie go do przetworu.  Słoiki na jabłka muszą być umyte, wyparzone i dokładnie osuszone. Wieczka natomiast powinny być nowe, a na pewno...

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
StockFood
Newsy
Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!
Nie ma nic lepszego na kanapkę lub do naleśników, niż domowe powidła. Te idealne powinny być gęste i aromatyczne, co wiąże się z wielogodzinnym staniem przy garnku i mieszaniem bulgoczących owoców, aby się nie przypaliły. Jest jednak prosty sposób na to, aby ułatwić to zadanie!

Powidła śliwkowe to klasyka wśród owocowych przetworów na zimę, więc słoiczek takiego przysmaku przyda się w każdej spiżarni. Tradycyjny przepis jest jednak dosyć czasochłonny, co potrafi zrazić niektórych amatorów gotowania. Mamy jednak znacznie łatwiejszą wersję tej receptury, która nie wymaga stania nad garnkiem i ciągłego mieszania. Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania? Składniki: 5 kg śliwek 800 g cukru 10 ml octu Przygotowanie: Owoce myjemy i drylujemy. Małą część z nich wrzucamy na dno garnka i posypujemy cienką warstwą cukru. Na tym układamy kolejną partię śliwek i następną dawkę cukru. W ten sposób naprzemiennie przekładamy wszystkie owoce, kończąc na warstwie cukru.  Całość polewamy octem i odstawiamy na 12 godzin bez przykrywki. Po tym czasie wstawiamy owoce do gotowania na wolnym ogniu przez około 5-6 godzin bez przykrycia.  Jeśli pod koniec tego czasu powidła są zbyt rzadkie, można zebrać z góry nadmiar soku i dalej gotować.  Ugotowane owoce możemy zostawić z większymi kawałkami lub zblendować na gładką masę. Jeszcze gorące powidła przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy możemy je odwrócić.  Z pięciu kilogramów owoców powinniśmy otrzymać około 1,5 litra powideł. Jeśli chcecie mieć pewność, że powidła dobrze się zamkną i przetrwają cały rok, możecie dodatkowo je pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku). Co dodać do powideł śliwkowych?  Podstawowy przepis na powidła robi się tylko z 3 składników, jednak można go urozmaicać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy goździki. Śliwki doskonale łączą się też z...

Masz w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość
iStock
Newsy
Macie w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość
Choć wszyscy staramy się robić przemyślane zakupy i nie marnować jedzenia, każdemu z nas czasem zdarza się znaleźć w lodówce otwarty produkt, który nie jest już zdatny do spożycia. Najbardziej narażony na takie sytuacje jest jogurt, który dość szybko psuje się po otwarciu wieczka. Jest jednak prosty sposób na to, aby napoczęty kubeczek mógł stać w lodówce dużo dłużej.

Otwieracie jogurt naturalny, dodajecie go do różnych dań, a następnie dociskacie wieczko i chowacie kubeczek znowu do lodówki. Chyba każdy z nas zna ten scenariusz i wie, jak może się to skończyć. Często zapominamy o otwartym opakowaniu i nie wykorzystujemy reszty nabiału przez kilka dni, a kiedy go ponownie wyciągamy, czasem jest już niestety zepsuty. Jak temu zaradzić? Jak przechowywać jogurt? Wszelkie jogurty, zarówno naturalne, jak i te smakowe, muszą być przechowywane w lodówce. Niektórzy twierdzą, że otwarty jogurt powinien być zjedzony maksymalnie do 5 dni, choć najlepiej będzie spożyć go już w ciągu 48 godzin. Jest jednak prosty sposób na to, aby wydłużyć ten czas i cieszyć się smakiem jogurtu znacznie dłużej. Wystarczy wykorzystać tani produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni! Co zrobić, żeby jogurt dłużej stał w lodówce? Aby wydłużyć przydatność jogurtu, wystarczy posypać go szczyptą popularnego składnika. Chodzi o zwykłą sól kuchenną. Dzięki niej, na jogurcie nie pojawi się pleśń i dłużej zachowa on wszystkie swoje dobroczynne właściwości.  Innym trikiem, który można wykorzystać w przypadku nienapoczętych jeszcze opakowań, jest odwrócenie kubeczków do góry dnem. Sposób ten działa zarówno z jogurtami, jak i śmietaną czy serkiem wiejskim. Jeśli jednak otworzycie już kubeczki, najlepiej będzie przelać jogurt do szklanki, miski lub słoika. W szklanych opakowaniach nabiał będzie się psuł wolniej niż w plastikowych czy tekturowych pojemniczkach.  Czy jogurt można zamrozić? Jeśli pomimo wszystkich powyższych trików nie jesteście w stanie wykorzystać zapasów jogurtu, możecie go po prostu zamrozić. Choć na pytanie, czy można mrozić jogurt, padają skrajnie różne odpowiedzi, okazuje się, że jest to całkowicie bezpieczne. Co prawda nabiał...