Drożdże są podstawą wielu wypieków. Jeśli lubicie piec, pewnie zawsze macie ich zapas w swoich domach. Istnieje kilka rodzajów drożdży. Są drożdże sproszkowane, drożdże instant i wreszcie te najbardziej lubiane przez amatorów wypieków – świeże drożdże piekarnicze. Drożdże można zrobić nawet samemu z ziemniaka i piwa

Drożdże wymagane są oczywiście do powstawania drożdżówek, bułeczek drożdżowych, chałek, nadziewanych rogalików drożdżowych. Wykorzystuje się je też do pieczenia pizzy i chleba, jeśli nie robi się tego na zakwasie.

Żeby wypieki były udane, trzeba oczywiście skorzystać z aktywnych drożdży, które wytworzą dużo pęcherzyków z dwutlenkiem węgla i spulchnią ciasto w pożądany sposób. Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży lub suszonych drożdży, mamy dla was świetną metodę ocenienia ich jakości.

Jak sprawdzić świeżość drożdży suchych i świeżych

Zalegają wam drożdże w lodówce lub kuchennej szafce? Wydawałoby się, że kupiliście je nie tak dawno, ale nie macie co do tego pewności? Nie chcecie ich wyrzucać, ale jeszcze większą stratą byłoby wyrzucenie całej chałki lub drożdżówki? Wiemy jak sprawdzić świeżość i jakość drożdży. Jest jedna metoda, która działa dosłownie zawsze.

Zobacz także:

Jeśli chcecie sprawdzić, czy suche drożdże są dobre, skorzystajcie z tej metody. Potrzebujecie:

  • Łyżeczkę drożdży
  • 3 łyżeczki wody
  • Szczyptę cukru

Wymieszajcie składniki razem i odstawcie na 5 minut. Jeśli po tym czasie zaobserwujecie tworzenie się charakterystycznych pęcherzy, drożdże są bardzo dobre i nadają się do wszelkich wypieków.

Jeśli macie wątpliwości co do przydatności świeżych drożdży, możecie wykonać test z wodą. Wrzućcie kawałek drożdży do szklanki z gorącą wodą. Powinny pływać po powierzchni, jeśli zatapiają się, są nieświeże.

Jak długo można przechowywać drożdże?

Drożdże mogą być przechowywane nawet przez okres trzech tygodni. Musicie trzymać je jednak w lodówce w odpowiednich warunkach. Jeśli tego nie zrobicie, będą trwałe znacznie krócej. Dłuższą ważność mają suche drożdże, najlepiej przechowywać je jednak w zamkniętym opakowaniu.