Jak smażyć boczniaki żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 zasada robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy

Jak smażyć boczniaki, żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 rzecz robi całą robotę

Kto z was wrzuca produkty na patelnię i zapamiętale miesza, żeby nie przywarły, powinien koniecznie przeczytać jak prawidłowo smażyć boczniaki. Między innymi zaoszczędzi sobie sporo pracy.

Boczniaki coraz chętniej używane są w polskich domach. Zaczęły pojawiać się w wielu sklepach, są dostępne przez cały rok, a do tego są znacznie tańsze od innych grzybów. Podpowiadamy jak je przyrządzać, żeby wykorzystać cały ich smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najważniejszy trik podczas smażenia boczniaków

Ten trik, to także sekret dobrego smażenia każdego rodzaju grzybów, jednak boczniaki na jego nieznajomość są najbardziej wyczulone i w rezultacie wyjdzie z nich danie dużo gorsze niż mogłoby wyjść. Jeśli użyjecie tego sposobu, nie tylko przyrządzicie najlepsze grzyby, ale też zaoszczędzicie sobie sporo pracy.

Trik polega na…. niemieszaniu boczniaków podczas smażenia. Wrzućcie je na rozgrzany tłuszcz i zostawcie w spokoju. Jeśli grzyby mają być przyrumienione i chrupiące, dajcie im szansę dojść na patelni do takiego etapu wysmażenia. Mieszając grzyby doprowadzacie do wypłynięcia z nich wody. W rezultacie, zamiast smażyć się i przyrumienić, grzyby się gotują i tracą cały smak.

Autorka kultowej książki „Jadłonomia”, przedstawiającej potrawy z roślin, w taki sposób opisuje technikę smażenia, składników na wegańskiego strogonowa, w którym głównym składnikiem są właśnie boczniaki:

- Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, nie mieszając – mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlać sos sojowy i wsypać cukier, po czym intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty, do momentu, aż cały sos wyparuje. Boczniaki wyjąć z rondla i odłożyć na ręcznik papierowy.

Co można przyrządzić z boczniaków?

To grzyby, które zdobywają coraz większa popularność w naszej kuchni. Warto po nie sięgać, bo mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Obniżają poziom cholesterolu i cukru, przyczyniają się do niszczenia komórek nowotworowych. Są źródłem białka, witamin i składników mineralnych.

Można z nich przyrządzić wiele dań z różnych kuchni:

  • Kuchnia klasyczna. Używajcie boczniaków jak zwykłych grzybów, dodawajcie ich do sosów mięsnych. Możecie podać też je z patelni, z cebulką
  • Kuchnia wegetariańska. W ramach kuchni bezmięsnej użycie boczniaków często traktowane jest jak składnik mający zastąpić mięso. Robi się z nich „śledziki” z cebulą w śmietanie, „strogonowa” z pieczarkami, w którym boczniak zastępuje mięso czy flaczki z boczniaków, w których grzyby zastępują flaczki mięsne
  • Kuchnia azjatycka. To właśnie z kuchni egzotycznej boczniaki trafiły na polski stół. Można je przyrządzać jako dania stir fry, z patelni, podawane z ryżem, lub jako dodatek do zup: wiatnamskiej pho czy japońskiego ramenu
Zobacz także
flaczki z boczniaków

Doskonałe flaczki z… boczniaków. Smakują identycznie jak te tradycyjne, a są łatwiejsze do zrobienia

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 

Źródło: Jadłonomia Marta Dymek, Facebook/Jadłonomia, mniammniam.com, poradnikzdrowie.pl

flaczki z boczniaków
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe flaczki z… boczniaków. Smakują identycznie jak te tradycyjne, a są łatwiejsze do zrobienia
Tradycyjne flaczki mogą się wydawać dla niektórych zbyt skomplikowane do przygotowania, a poza tym sam smak podrobów nie wszystkim odpowiada. Takim osobom, a także wegetarianom, polecamy flaczki, ale z boczniakami.

Flaczki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, a także podczas większych uroczystości. Jej fanami są szczególnie mężczyźni. Zupa jest smaczna i treściwa.  Właściwości boczniaków Boczniaki ze względu na swoje cechy są uznawane za grzyby z właściwościami leczniczymi. Dzięki zawartości różnych związków mają wpływ na obniżenie poziomu cukru czy cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo należy dodać, iż poprawiają stan naczyń krwionośnych, chronią komórki przed uszkodzeniem bądź starzeniem się. Nie tracą swoich cennych właściwości nawet podczas obróbki termicznej! Boczniaki są łatwe w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Wegetarianie czy weganie zastępują nim w swojej diecie mięso, przykładowo jako mięso do schabowych, zamiennik śledzi do różnego rodzaju potraw czy właśnie zamiast podrobów do flaczków. Boczniaki jako alternatywa mięsa Nie wszyscy lubią smak czy konsystencję flaków, dlatego też ta potrawa jest dosyć specyficzna. Dodatkowo przerobienie tego rodzaju mięsa może być niekiedy czasochłonne i kłopotliwe. Dla wszystkich, którzy nie lubią marnować czasu w kuchni, a chcieliby zaskoczyć gości tym daniem, na pomoc przychodzą boczniaki. Niepozorne grzyby, które w idealny sposób są w stanie zastąpić mięso. Poza tym ta wersja flaczków będzie znacznie łatwiejsza do przyrządzenia. Przepis na flaki z boczniaków Składniki: 500 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera przyprawa do flaków vegeta pieprz  słodka mielona papryka ostra mielona papryka majeranek gałka muszkatołowa imbir  masło do smażenia...

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Adobe Stock
Newsy
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Mówi się, że grzyby jemy z powodu smaku, a nie wartości odżywczych. Są jednak grzyby, które dostarczą nam białka, witamin i minerałów. Można je kupić w sklepie lub wypatrzyć nawet w parku.

Boczniaki to szczególny rodzaj grzybów. Mamy do nich dostęp tak jak do pieczarek, przez cały rok. Ich cena zwykle jest rozsądna, ilość przepisów dostępnych w internecie naprawdę duża, a sposób przygotowania nie wymaga szczególnie zaawansowanych umiejętności. Sprawdźmy więc jak się w nie zaopatrzyć, jakie mają wartości zdrowotne i czym prędzej zabierzmy się do gotowania. Gdzie rosną boczniaki?  Boczniaki to grzyby, które w warunkach naturalnych rosną na martwym drewnie drzew liściastych, takich jak buk, wierzba czy orzech włoski. Maja duże, rozłożyste kapelusze, których rozmiary dochodzą do 15 cm, a trzon wyrasta niesymetrycznie, z boku. Boczniaki rosnąc tworzą na drzewie dachówkowate kolonie. Występują w ogrodach i parkach. Czasem widząc tego grzyba porastającego powalony pień suchego drzewa, nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie boczniak. Te, które kupujemy w sklepach są specjalnie hodowane, a hodowle boczniaków przypominają hodowle pieczarek . Przemysłowe hodowle boczniaków prowadzone są na belach słomy twardych zbóż. Boczniak jest grzybem, który możny uprawiać samemu. W ogrodzie, garażu czy innym miejscu w domu, w którym zapewnimy mu cień, chłód i wilgoć. Ważne, żeby miejsce hodowli było przewiewne i dawało dopływ świeżego powietrza. Grzybnie boczniaka do domowej hodowli można kupić w sklepach ogrodniczych. Właściwości zdrowotne boczniaków Boczniaki to niskokaloryczne grzyby zawierające dużo dobrze przyswajalnego białka, komplet witamin z grupy B, witaminy C i D, a także całą listę minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Na cholesterol i choroby sercowo-naczyniowe Badania wykazały, że jedzenie boczniaków pomaga w...

Wegetariańskie flaczki z boczniaków
Pixabay/ivabalk
Przepisy
Smakują jak tradycyjne flaczki ale są bez mięsa. Idealnie miękkie według łatwego przepisu
Bez flaków trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie wesele, ale i niedzielny obiad. Tę prawdziwie polską zupę można jednak modyfikować.

Zwolenników flaków jest tyle samo co osób za flakami nie przepadających. Nie zmienia to jednocześnie faktu, że to pożywna i uwielbiana przez Polaków zupa. Największym problemem jest sama nazwa dania, za którą idzie sedno jej głównego składnika. Flaki bez flaków? W dobie popularności wegetarianizmu i diet o obniżonej zawartości tłuszczów zwierzęcych, smakosze szukają coraz to nowszych rozwiązań. Bogactwo i dostępność produktów znacznie sprawę ułatwiają. Znane nam wszystkim flaki można zastąpić, delikatną w smaku odmianą grzyba. Mowa o boczniakach , które uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Boczniaki stosunkowo łatwo rozpoznać. Są koloru popielatego i mają kapelusze w kształcie muszli. Wegetariańska wersja flaczków Jeden z przepisów na wersję zupy bez mięsa podaje autorka bloga Królestwo garów . Musimy kupić: 500 g boczniaków 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 3 ziarna ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 łyżeczka imbiru mielonego gałka muszkatołowa 1,5-2 łyżeczka majeranku sól świeżo zmielony pieprz 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego olej lub oliwa do smażenia Oczyszczone boczniaki kroimy w paski, a marchewkę, pietruszkę i seler najlepiej zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pokrojone boczniaki wrzucamy na tłuszcz, dodajemy wcześniej starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość smażymy. Wlewamy bulion, gotujemy. Na koniec dodajemy imbir, majeranek i czekamy aż się zagotuje. efekt końcowy wzmocni sól,...

kuchnia regionalna przepisy
Newsy
Specjał kuchni regionalnej. Cudownie pyszne kiszeniaki łemkowskie polecają się na obiad. Po każdym kęsie będziecie w niebie
Nie szukajcie inspiracji daleko – genialne przepisy kryją się w polskiej kuchni regionalnej.

Przychodzi w końcu taki czas, gdy mielone i schabowe zaczynają się nudzić. To oznacza, że pora na spróbowanie czegoś nowego! Poszukiwanie inspiracji najlepiej zacząć od tego, co najbliżej, czyli od specjałów polskiej kuchni regionalnej. To naprawdę niesamowite, ile skarbów można w niej znaleźć! Po co przyrządzać skomplikowane egzotyczne dania, gdy kuchnia regionalna skrywa takie perełki? Na przykład łemkowskie kiszeniaki – cudownie chrupiące gołąbki. Spróbujcie ich koniecznie, bo są przepyszne! Łemkowski skarb Kiszeniaki to danie wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Łemkowie są jedną z 4 grup etnicznych w Polsce, uznanych przez prawo! Można jednak powiedzieć, że w ich przypadku pojęcie „grupa etniczna” cały czas ewoluuje i kto wie, czy niedługo nie będą mogli się starać o to, by uznać ich za mniejszość narodową. Są ludnością rusińską, która zamieszkuje Bieszczady i Karpaty. Łemkowska kuchnia pełna jest bardzo ciekawych przepisów, które nie są zbyt dobrze znane Polakom – wielka szkoda, ponieważ dania Łemków są niezwykle smaczne! Warto spróbować takich potraw jak mastyło (budyń na słono ze skwarkami podawany na śniadanie), homiłki (twarogowe kulki z miętą zalewane olejem) czy kiszeniaki. Na te ostatnie przygotowaliśmy dla was świetny przepis! Przepis na łemkowskie kiszeniaki Kiszeniaki to po prostu gołąbki. Ale nie takie zwykłe gołąbki z gotowanej kapusty! Te w wersji łemkowskiej robi się z kapusty… kiszonej! Potrzeba do tego całej główki ukiszonej kapusty i w ukiszone liście zawija się farsz. To dlatego kiszeniaki są niezwykle chrupiące! Główkę najlepiej samodzielnie ukisić, ponieważ w polskich sklepach kapusta kiszona w całości, jest trudna do zdobycia. Do przygotowania kiszeniaków będziecie potrzebowali poniższych składników:...