Jak smażyć boczniaki żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 zasada robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy

Jak smażyć boczniaki, żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 rzecz robi całą robotę

Kto z was wrzuca produkty na patelnię i zapamiętale miesza, żeby nie przywarły, powinien koniecznie przeczytać jak prawidłowo smażyć boczniaki. Między innymi zaoszczędzi sobie sporo pracy.

Boczniaki coraz chętniej używane są w polskich domach. Zaczęły pojawiać się w wielu sklepach, są dostępne przez cały rok, a do tego są znacznie tańsze od innych grzybów. Podpowiadamy jak je przyrządzać, żeby wykorzystać cały ich smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najważniejszy trik podczas smażenia boczniaków

Ten trik, to także sekret dobrego smażenia każdego rodzaju grzybów, jednak boczniaki na jego nieznajomość są najbardziej wyczulone i w rezultacie wyjdzie z nich danie dużo gorsze niż mogłoby wyjść. Jeśli użyjecie tego sposobu, nie tylko przyrządzicie najlepsze grzyby, ale też zaoszczędzicie sobie sporo pracy.

Trik polega na…. niemieszaniu boczniaków podczas smażenia. Wrzućcie je na rozgrzany tłuszcz i zostawcie w spokoju. Jeśli grzyby mają być przyrumienione i chrupiące, dajcie im szansę dojść na patelni do takiego etapu wysmażenia. Mieszając grzyby doprowadzacie do wypłynięcia z nich wody. W rezultacie, zamiast smażyć się i przyrumienić, grzyby się gotują i tracą cały smak.

Autorka kultowej książki „Jadłonomia”, przedstawiającej potrawy z roślin, w taki sposób opisuje technikę smażenia, składników na wegańskiego strogonowa, w którym głównym składnikiem są właśnie boczniaki:

- Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, nie mieszając – mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlać sos sojowy i wsypać cukier, po czym intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty, do momentu, aż cały sos wyparuje. Boczniaki wyjąć z rondla i odłożyć na ręcznik papierowy.

Co można przyrządzić z boczniaków?

To grzyby, które zdobywają coraz większa popularność w naszej kuchni. Warto po nie sięgać, bo mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Obniżają poziom cholesterolu i cukru, przyczyniają się do niszczenia komórek nowotworowych. Są źródłem białka, witamin i składników mineralnych.

Można z nich przyrządzić wiele dań z różnych kuchni:

  • Kuchnia klasyczna. Używajcie boczniaków jak zwykłych grzybów, dodawajcie ich do sosów mięsnych. Możecie podać też je z patelni, z cebulką
  • Kuchnia wegetariańska. W ramach kuchni bezmięsnej użycie boczniaków często traktowane jest jak składnik mający zastąpić mięso. Robi się z nich „śledziki” z cebulą w śmietanie, „strogonowa” z pieczarkami, w którym boczniak zastępuje mięso czy flaczki z boczniaków, w których grzyby zastępują flaczki mięsne
  • Kuchnia azjatycka. To właśnie z kuchni egzotycznej boczniaki trafiły na polski stół. Można je przyrządzać jako dania stir fry, z patelni, podawane z ryżem, lub jako dodatek do zup: wiatnamskiej pho czy japońskiego ramenu
Zobacz także
flaczki z boczniaków

Doskonałe flaczki z… boczniaków. Smakują identycznie jak te tradycyjne, a są łatwiejsze do zrobienia

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 

Źródło: Jadłonomia Marta Dymek, Facebook/Jadłonomia, mniammniam.com, poradnikzdrowie.pl

Przepis na proste nuggetsy z boczniaków. Te grzyby mają właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy
Przepis na proste nuggetsy z boczniaków. Te grzyby mają właściwości zdrowotne
Prosty przepis na przekąskę lub dodatek do obiadu z boczniaków. W tej postaci są pyszne, chrupiące i pełne wartości odżywczych.

Po grzyby sięgamy głównie dla ich walorów smakowych. Powszechnie wiadomo, że nie posiadają one wartości odżywczych, a do tego są ciężkostrawne. Inaczej jest z boczniakami. Są bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Jak je przyrządzić? Boczniaki, jedne z najzdrowszych grzybów Boczniaki to duże jadalne grzyby, które, jak nazwa wskazuje, w naturze porastają boki pni drzew. Mają kształt muszli ostryg i z tego powodu w języku angielskim nazywają się grzybami-ostrygami. Są popularne w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej, a od kilku lat także i w Polsce. To jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych grzybów. Są też najbardziej wszechstronne w zakresie dań, jakie można z nich przyrządzić. Dla wegetarian stanowią ważny składnik potraw. Można z nich zrobić smaczne przekąski, jak nuggetsy, smażyć jak kotlety schabowe, czy dodawać do sałatek i zup. Mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają białko, błonnik, są bogate w wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Są niskokaloryczne. 100 g boczniaków zawiera jedynie 35 kalorii. Mają działanie antyoksydacyjne, spowalniają proces starzenia. Pomagają obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru. Przepis na nuggetsy z boczniaków Składniki: 300 g boczniaków 100 g panierki panko lub bułki tartej 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka roślinnego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Duża szczypta płatków chili Szczypta słodkiej papryki Szczypta kurkumy Olej do smażenia Sposób przygotowania: Oczyśćcie boczniaki i przelejcie wrzątkiem. Pokrójcie na mniejsze kawałki wielkości nuggetsów. Do miski wbijcie jajko, oddajcie mleko i mąkę i przyprawy. Zblendujcie lub zmiksujcie na gładkie ciasto. Do drugiej miski wsypcie...

flaczki z boczniaków
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe flaczki z… boczniaków. Smakują identycznie jak te tradycyjne, a są łatwiejsze do zrobienia
Tradycyjne flaczki mogą się wydawać dla niektórych zbyt skomplikowane do przygotowania, a poza tym sam smak podrobów nie wszystkim odpowiada. Takim osobom, a także wegetarianom, polecamy flaczki, ale z boczniakami.

Flaczki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, a także podczas większych uroczystości. Jej fanami są szczególnie mężczyźni. Zupa jest smaczna i treściwa.  Właściwości boczniaków Boczniaki ze względu na swoje cechy są uznawane za grzyby z właściwościami leczniczymi. Dzięki zawartości różnych związków mają wpływ na obniżenie poziomu cukru czy cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo należy dodać, iż poprawiają stan naczyń krwionośnych, chronią komórki przed uszkodzeniem bądź starzeniem się. Nie tracą swoich cennych właściwości nawet podczas obróbki termicznej! Boczniaki są łatwe w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Wegetarianie czy weganie zastępują nim w swojej diecie mięso, przykładowo jako mięso do schabowych, zamiennik śledzi do różnego rodzaju potraw czy właśnie zamiast podrobów do flaczków. Boczniaki jako alternatywa mięsa Nie wszyscy lubią smak czy konsystencję flaków, dlatego też ta potrawa jest dosyć specyficzna. Dodatkowo przerobienie tego rodzaju mięsa może być niekiedy czasochłonne i kłopotliwe. Dla wszystkich, którzy nie lubią marnować czasu w kuchni, a chcieliby zaskoczyć gości tym daniem, na pomoc przychodzą boczniaki. Niepozorne grzyby, które w idealny sposób są w stanie zastąpić mięso. Poza tym ta wersja flaczków będzie znacznie łatwiejsza do przyrządzenia. Przepis na flaki z boczniaków Składniki: 500 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera przyprawa do flaków vegeta pieprz  słodka mielona papryka ostra mielona papryka majeranek gałka muszkatołowa imbir  masło do smażenia...

Znacie śledzie z ....boczniaków. To danie pokochają także miłośnicy morskich ryb
Adobe Stock
Newsy
Znacie śledzie z... boczniaków? Sprawdźcie, co trzeba zrobić, by grzyb miał smak ryby
Przepis dla tych, którzy nie tylko nie boją się eksperymentować w kuchni i testować nowe składniki, ale też lubią zaskakiwać domowników i gości. Podpowiadamy jak zrobić popularną rybną przekąskę z boczniaków.

Te „roślinne śledzie”, których podstawowym składnikiem jest boczniak, możecie przyrządzić gdy w domu zabraknie normalnych śledzi, lub gdy jesteście ciekawi jak smakują niecodzienne, nowoczesne potrawy. Mogą być też świetnym zaskoczeniem dla gości, którzy z pewnością nie uwierzą, że w tych śledziach nie ma… śledzia. Jakich składników użyć, żeby grzyb zaczął mieć smak śledzia? To nie jest tak, że grzyby nagle zaczną smakować rybami. Żeby tak się stało trzeba dwóch trików. Jednym z nich jest dodanie do marynaty glonów nori, które nadadzą potrawie morskiego smaku. Drugim jest użycie specjalnego oleju. Autorka przepisu „Boczniaki a la śledzik”, blogerka Alicja Rokicka radzi: - Do tej potrawy proponuje użyć oleju lnianego. To ważne. Ma on specyficzny zapach i smak. To on jest tutaj głównym i najważniejszym tajemniczym składnikiem naszej „śledziowej” marynaty. Śledziki przygotowane według podanego przepisu możecie zamarynować, a następnie podać je na różne sposoby: Ze świeżo krojoną cebulką Z przyprawami korzennymi Jako śledziki kaszubskie z pomidorami Jako śledziki pod pierzynką z cebulą jabłkiem i śmietaną lub innymi dowolnymi składnikami W każdym przypadku będą smakowały wyjątkowo. Przepis na śledzie z boczniaków Składniki: 300 g boczniaków 1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno 1/4 szklanki octu 1/5 szklanki gorącej wody 2 twarde cebule 1-2 arkusze nori (pocięte na kawałki) 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu lub duża szczypta 1/2 łyżeczki soli Można dodać również: 1 łyżkę białej gorczycy lub musztardy 1 łyżeczkę kolendry 1 łyżeczkę jałowca...

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Adobe Stock
Newsy
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie
Mówi się, że grzyby jemy z powodu smaku, a nie wartości odżywczych. Są jednak grzyby, które dostarczą nam białka, witamin i minerałów. Można je kupić w sklepie lub wypatrzyć nawet w parku.

Boczniaki to szczególny rodzaj grzybów. Mamy do nich dostęp tak jak do pieczarek, przez cały rok. Ich cena zwykle jest rozsądna, ilość przepisów dostępnych w internecie naprawdę duża, a sposób przygotowania nie wymaga szczególnie zaawansowanych umiejętności. Sprawdźmy więc jak się w nie zaopatrzyć, jakie mają wartości zdrowotne i czym prędzej zabierzmy się do gotowania. Gdzie rosną boczniaki?  Boczniaki to grzyby, które w warunkach naturalnych rosną na martwym drewnie drzew liściastych, takich jak buk, wierzba czy orzech włoski. Maja duże, rozłożyste kapelusze, których rozmiary dochodzą do 15 cm, a trzon wyrasta niesymetrycznie, z boku. Boczniaki rosnąc tworzą na drzewie dachówkowate kolonie. Występują w ogrodach i parkach. Czasem widząc tego grzyba porastającego powalony pień suchego drzewa, nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie boczniak. Te, które kupujemy w sklepach są specjalnie hodowane, a hodowle boczniaków przypominają hodowle pieczarek . Przemysłowe hodowle boczniaków prowadzone są na belach słomy twardych zbóż. Boczniak jest grzybem, który możny uprawiać samemu. W ogrodzie, garażu czy innym miejscu w domu, w którym zapewnimy mu cień, chłód i wilgoć. Ważne, żeby miejsce hodowli było przewiewne i dawało dopływ świeżego powietrza. Grzybnie boczniaka do domowej hodowli można kupić w sklepach ogrodniczych. Właściwości zdrowotne boczniaków Boczniaki to niskokaloryczne grzyby zawierające dużo dobrze przyswajalnego białka, komplet witamin z grupy B, witaminy C i D, a także całą listę minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Na cholesterol i choroby sercowo-naczyniowe Badania wykazały, że jedzenie boczniaków pomaga w...