Gotowanie i smażenie pozostawia często w kuchni bardzo nieprzyjemne zapachy. O tym, że gotujecie ulubione gołąbki lub smażycie rybę, bardzo szybko wiedzą wszyscy sąsiedzi. Zapachy w pomieszczeniach, w których przebywacie na co dzień są niezwykle ważne. Potrafią budzić dobre skojarzenia i pomagać odpoczywać po pracy lub wręcz przeciwnie, być źródłem frustracji i irytacji. Podpowiadamy, jak szybko zneutralizować unoszący przykry i intensywny zapach.

Zagotujcie w garnku ocet z goździkami 

Dwie proste przyprawy, które są w każdym domu, pomogą wam pozbyć się zapachu zarówno gotowanej kapusty, smażonej cebuli, jak i ryby. Oto jak zrobić odświeżającą miksturę do użycia w kuchni po gotowaniu:

  1. Do rondla wlejcie 1 l wody dodajcie 2 łyżki octu i kilka goździków.
  2. Zagotujcie wszystko nie używając pokrywki.
  3. Zostawcie parującą wodę z przyprawami i pozwólcie unosić się nowemu zapachowi. Nie przejmujcie się wonią octu, ona bardzo szybko wyparuje. Z takim parującym rondlem możecie też przejść się po kuchni czy wyjść na klatkę schodową.

Inne sposoby na utrzymujący się silny zapach w kuchni

Nie tylko zapach po gotowaniu przeszkadza w kuchni. Bardzo nieprzyjemne są także połączenia zapachów, na jakie możecie natknąć się we własnej lodówce:

  • Żeby je zneutralizować, najlepiej do miseczki wsypać łyżkę sody oczyszczonej i wstawić do lodówki. Soda doskonale pochłania zapachy
  • Także przy pomocy sody możecie pozbyć się brzydkich zapachów z piekarnika czy mikrofalówki. Żeby to zrobić, przyrządźcie miksturę z wody i sody oczyszczonej w proporcji 1 łyżka sody na 1 litr wody. Pojemnik z tą miksturą wstawcie do mikrofalówki lub piekarnika i podgrzejcie
  • Podobne właściwości pomagające walczyć z przykrymi zapachami ma także cytryna. Połówki lub ćwiartki cytryn rozmieśćcie na różnych poziomach lodówki. One także usuną nieprzyjemne zapachy
  • Z kolei miksturą wykonana z soku z cytryny czy octu możecie podobnie jak roztworem sody, odświeżyć wnętrze piekarnika czy kuchenki mikrofalowej

Źródło: Interia.pl

Zobacz także: