Sałatka jarzynowa w wielu domach pojawia się tylko na święta. To czasochłonne danie, które wymaga obierania, gotowania, krojenia. Do tego zawiera wiele składników. Nic dziwnego, że nie robimy jej często, a jak już zrobimy to ogromną miskę. Jak sprawdzić, czy resztka sałatki nadal nadaje się do jedzenia?

Jak sprawdzić, czy sałatka nie zaczęła się już psuć?

Zanim zaczniecie oceniać świeżość sałatki, sięgnijcie pamięcią do momentu jej przygotowywania. Jeśli miało to miejsce więcej niż tydzień temu, do tego nie zawsze pamiętaliście o włożeniu jej do lodówki, a dziś macie wątpliwość czy można jeszcze ją jeść, to odpowiedź jest jedna: nie jedzcie. Za długo już stoi i jej zjedzenie może wam zaszkodzić. Najlepiej zjeść sałatkę 2-3 dni po przygotowaniu.

Oto sposoby na ocenę świeżości sałatki jarzynowej:

  • Obejrzyjcie ją z wierzchu. Na sałatce, która już parę dni stoi z pewnością zmieni się wygląd majonezu, będzie podeschnięty. To normalne zjawisko, które nie jest niebezpieczne. Jeśli na samej sałatce nie widać nierównomiernych odbarwień, plamek czy pleśni, przejdźcie do kolejnego kroku.
  • Powąchajcie danie. Nie czujecie nieświeżego, skwaśniałego zapachu, przejdźcie do ostatniego kroku oceny.
  • Spróbujcie sałatkę. Powinna smakować jak zawsze. Jeśli nie pojawiły się obce smaki, gorzki czy kwaśny, a także smak wskazujący na fermentację składników, możecie jeść ją dalej.

Jak zrobić najlepszą sałatkę i co można do niej dodawać?

Jarzyny do sałatki nie powinny być gotowane w zupie. Najlepiej wrzucić do garnka wyszorowane, ale nie obrane warzywa. Skórki pozwolą zachować więcej smaku i wartości odżywczych. Zdejmiecie je jak ugotowane jarzyny już wystygną.

Zobacz także:

Jabłka użyte do sałatki powinny być twarde i kwaśne, ogórki kiszone wybierajcie także twarde i zawsze je obierajcie przed dodaniem. Cebula musi być bardzo drobno poszatkowana, dużo drobniej od pozostałych składników, a groszku używajcie wyłącznie mrożonego. Mrożony, ugotowany groszek będzie znacznie smaczniejszy niż gotowy z puszki.

W niektórych domach do sałatki jarzynowej używa się też nietypowych składników. Między innymi:

  • Ugotowanych ziemniaków
  • Ugotowanych buraków
  • Jajek na twardo, drobno pokrojonych
  • Samych żółtek
  • Natki pietruszki
  • Szczypiorku
  • Kukurydzy zamiast groszku

Czy uważacie, że tak wzbogacona sałatka nadal jest sałatką jarzynową?

Źródło: Haps.pl