jak kupić dobre mięso
AdobeStock
Newsy

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Te 3 rzeczy mają decydujące znaczenie

Poznajcie 3 sposoby, które pomogą wam poznać wędlinę dobrej jakości - już nigdy nie kupicie niesmacznej szynki!

Nikt idąc do sklepu nie planuje kupić nieświeżej szynki albo mięsa na obiad. A niestety, czasami się to zdarza! Pewnie przynajmniej raz w życiu wypakowując zakupy w domu przyjrzeliście się dokładniej w lepszym świetle szynce, którą właśnie kupiliście i zauważyliście, że wygląda podejrzanie. Dziwnie świecąca, w dotyku trochę lepka. Postanawiacie więc ją powąchać. Wystarczy, że zbliżycie swój nos do takiej wędliny i już wiecie, że na pewno nie zjecie jej ani dziś, ani jutro i mięso wędruje prosto do kosza. Co zrobić, by zabezpieczyć się przed takimi rozczarowaniami? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać smaczną i świeżą wędlinę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

#1 Warunki przechowywania

W sklepie niestety jedynym sposobem na sprawdzenie świeżości wędliny jest dokładne przyjrzenie się jej i ewentualnie powąchanie. Innej rady nie ma! Ale, by lepiej ocenić stan mięsa, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą są warunki, w których trzymane są wędliny. Przyjrzyjcie się, jak wygląda lada, w której leży mięso. Powinna być idealnie czysta oraz najlepiej, gdy znajduje się tam lód, który zapobiega podwyższeniu się temperatury. Popatrzcie też na mięso – nie powinno mieć wyschniętych boków ani sinych plam. Jeżeli zauważycie coś takiego, to absolutnie go nie kupujcie! Taki wygląd wędlin oznacza, że zalegają już w sklepie bardzo długo i nie są świeże. Do tego stare mięso jest matowe, ma ciemniejszy kolor niż powinno, a do tego bardzo źle pachnie.

Zobacz także
Godziny dla seniorów

Nowe obostrzenia od 1 lutego. Godziny dla seniorów zostały zniesione. Co o tym sądzicie? 

Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

#2 Etykiety

Przepisy wymagają od producentów, aby ci umieszczali pełny skład produktów na etykietach. Warto z tego skorzystać! Z etykiety można się naprawdę bardzo dużo dowiedzieć. Gdy następnym razem będziecie w sklepie, porównajcie sobie skład tańszej i droższej wędliny. Na pewno od razu zauważycie, że etykieta taniej szynki jest bardzo długa, podczas gdy na etykiecie drogiej wędliny widoczny jest bardzo krótki skład. Tanie wędliny zawierają mnóstwo konserwantów, ulepszaczy i innych składników, które nie są dobre dla waszego zdrowia. Zauważcie też na to, ile jest „mięsa w mięsie”! Droższa szynka składa się w większości z mięsa oraz odrobiny soli. Natomiast wędliny gorszej jakości zawierają takie składniki jak woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe. Mięso często nie przekracza w nich 60-70% składu.

#3 Cena

Nie oszukujmy się – dobra wędlina tania nie będzie. Wynika to głównie z tego, co opisaliśmy już powyżej. Dobra szynka składa się tylko i wyłącznie z mięsa, więc siłą rzeczy jej cena będzie wyższa. Tanie wędliny swoją cenę zawdzięczają zabiegom stosowanym przez producentów, którzy dodają do mięsa konserwanty i przede wszystkim wypełniacze! Niestety, w Polsce zabieg wstrzykiwania do mięsa wody nie jest nielegalny i niektórzy producenci go stosują. Kilogramowy kawałek wieprzowiny może zmieścić w sobie prawie litr wody! W efekcie przy kasie musicie zapłacić drugie tyle za mięso, które w połowie składa się z wody.

Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy
Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

Wędlina pieczona
Gorujmy.pl/Alex_M
Newsy
Ta domowa wędlina cudownie pachnie ziołami, jest delikatna i krucha. Pokocha ją cała rodzina
Marzy wam się smaczna i krucha wędlina? Nic prostszego. Możecie ją upiec w domu z chudego schabu.

Nie zawsze mamy zaufanie do kupnych wędlin ze względu na to, że nie wiemy co znajduje się w ich składzie. Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy prawo poprosić każdorazowo o udostępnienie sklepowej etykiety. Pachnąca rozmarynem i czosnkiem Jaka powinna być wędlina idealna? Najlepiej sprawdzona, z chrupiącą skórką i składnikami, do których nie mamy najmniejszych zastrzeżeń. Taką wędlinę możemy zrobić w domu. Cały proces jej tworzenia nie należy w końcu do najtrudniejszych. Wystarczy kilka produktów i sprawny piekarnik. Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego, sprzedawane w naturalnej lub sztucznej osłonce. Mogą być wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Będą nimi wtedy szynka, baleron, polędwica czy boczek. Niestety, do ich produkcji używa się często chemicznych dodatków uszlachetniających. Od strony produkcyjnej  Do wyrobów wędlin stosuje się mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa. Proces kończy napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Ostatnim elementem jest obróbka termiczna. Wędliny ze sprawdzonych źródeł dają nam kilka ważnych gwarancji. Jedną z nich jest pewność składników, które w nich znajdziemy. Możemy też być pewni, że nie dodano do nich sztucznych barwników ani nie pompowano nadmiarowo wodą. Domowa i pyszna Najpewniejszym źródłem na wędlinę na kanapki będzie ta domowa, upieczona samodzielnie w piekarniku. Potrzebujecie niewiele rzeczy i nieco powyżej 60 zegarowych minut. Domowa wędlina będzie doskonałym pomysłem na kolację lub ugoszczenie bliskich na małym spotkaniu towarzyskim. Składniki: 0,8 kg schabu 1 l wody 2 łyżki soli 3 łyżki...

Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy
Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...

gessler sklep
ONS
Gwiazdy
Nie uwierzysz, ile kosztuje mąka w sklepie Magdy Gessler. Oniemiejesz, gdy dowiesz się, z czego jest
Magda Gessler słynie z zamiłowania do dobrej kuchni. Wszyscy wiedzą, że jej sposób na doskonałe jedzenie to nieoszczędzanie na składnikach. Jednak czy wszystkich byłoby stać na produkty z jej własnego sklepu?

Magda Gessler znana jest z ogromnej wiedzy na temat gotowania i żyłki do interesów. Prowadzi własne restauracje oraz sklep z żywnością. Nie uwierzycie, ile kosztuje u niej mąka i z czego jest zrobiona! Podpowiadamy – nie ma w niej złota ani platyny, ale i tak skład robi wrażenie. Włoskie specjały Sławna restauratorka prowadzi sklep, w którym można kupić przyprawy, dodatki i jedzenie typowe dla włoskiej kuchni. Reklamowane są wyjątkową jakością, dlatego cena jest odpowiednio wysoka. Jednak niektóre ceny naprawdę zwalają z nóg! Na przykład mąka w tym sklepie kosztuje aż 52,90 zł za kilogram ! Z czego ona jest zrobiona? Jak się okazuje, ta niezwykła mąka składa się w całości z suszonych kasztanów. Nie zawiera glutenu, laktozy ani innych dodatków, dlatego jest całkowicie bezpieczna dla wegan. Co jeszcze możemy znaleźć w tym sklepie? Luksusy w sklepie Magdy Gessler Kasztanowa mąka to nie jedyny produkt w tym sklepie, którego cena wskazuje na wyjątkową ekskluzywność. Możemy w nim znaleźć także: Trufle w oliwie za jedyne 64 zł za 100 g, czyli 640 złotych za kilogram! Ser picorino z pistacjami za 82 zł za kilogram Miód wrzosowy – 78 zł za kilogram Jednak większość produktów sprzedawanych w sklepie Magdy Gessler ma dość rozsądne ceny. Na przykład 20 złotych za 10 sztuk oscypków nie wydaje się być zbyt wygórowaną ceną. Możemy też kupić tam koncentrat pomidorowy czy kapary prosto z Włoch, a ceny tych produktów nie przekraczają 15-20 złotych.