Zacznijmy od najważniejszego - bezapelacyjnie najlepszym sposobem rozmrażania mięsa kurczaka jest włożenie torebki ze szczelnie zapakowanym mięsem, do miski z zimną wodą.

Ale co jeśli, zapomnieliście wyjąć mięsa z zamrażalnika na czas? Nie macie wyboru, musicie użyć innych technik, które przyspieszą rozmrażanie. Róbcie to jednak bezpiecznie, żeby uniknąć zakażenia bakteriami salmonella.

Jak najlepiej rozmrażać kurczaka?

Istnieje kilka sprawdzonych metod na rozmrożenie zamrożonego kurczaka. Możecie wybrać jedną z nich w zależności od osobistych preferencji i czasu jaki macie do dyspozycji. Rozmrażając mięso kurczaka pamiętajcie, że surowy kurczak jest pełen bakterii np. salmonelli. Dbajcie więc o higienę, starannie myjcie ręce, nóż, deskę i naczynia których używacie do rozmrażania.

Jak rozmrażać kurczaka w lodówce?

Zamrożonego kurczaka przełóżcie do miski, w której na dnie będzie się zbierała woda i płyny z mięsa. Połóżcie go na półce w lodówce dbając o to, żeby nie stykał się z innymi produktami. Szczególnie tymi, które jecie na surowo i nie będziecie ich gotować czy w inny sposób poddawać obróbce termicznej.

Zobacz także:

Zaletą rozmrażania w lodówce jest to, że niska temperatura tam panująca, hamuje namnażane się bakterii. Słabą stroną tej metody jest natomiast powolność całego procesu. Jeśli rozmrażacie kurczaka w całości, może to trwać do 2 dni.

Jak rozmrażać kurczaka w wodzie?

Do tego celu używajcie zimnej wody, nigdy gorącej. Gorąca woda będzie sprzyjała namnażaniu się mikroorganizmów. Wkładanie do gorącej wody mielonego mięsa z kurczaka dodatkowo powoduje, że nabierze ono nieprzyjemnego zapachu.

Żeby rozmrozić kurczaka w zimnej wodzie, zapakujcie go szczelnie i włóżcie do wody, którą będziecie zmieniać co 30 minut. Pół kilograma mięsa powinno zostać rozmrożone w ciągu 2 godzin.

Rozmrażanie kurczaka w mikrofalówce lub piekarniku

Jeśli posiadacie mikrofalówkę z funkcją „defrost”, użyjcie jej do rozmrożenia, stosując zalecane do tego ustawienia. Kuchenki bez tej funkcji nie powinny być wykorzystywane do rozmrażania. Zagrożeniem jest ustawienie za wysokiej temperatury i sparzenie mięsa. Takie mięso nadaje się jedynie do natychmiastowego ugotowania.

Kurczaka można rozmrażać też w piekarniku. Ustawcie najniższą temperaturę i włączcie wentylator. Mięso rozmrażane w piekarniku także może jednak zostać łatwo sparzone.

Dlaczego nie należy rozmrażać kurczaka w temperaturze pokojowej?

Największym zagrożeniem powolnego rozmrażania kurczaka w temperaturze pokojowej, jest niebezpieczeństwo szybkiego namnażania się bakterii. To najmniej bezpieczny sposób na zamrożony drób. Może się skończyć zatruciem całej rodziny salmonellą.

Rozmrażając mięso pamiętajcie o jeszcze jednej ważnej zasadzie: rozmrożonego nigdy nie powinno się zamrażać ponownie. 

Źródło: niedzielnykucharz.pl, tadar.pl