Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka
Adobe Stock
Newsy

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Surowa żywność, w tym mięso, zawiera wiele wartości odżywczych, ale łatwo się psuje. Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby go nie wyrzucać czy nie narazić się na zatrucie.

Czy wiecie, że na świecie 420 tys. osób, umiera co roku z powodu zatrucia niewłaściwie przechowywanym i źle przygotowanym jedzeniem?

Światowa Organizacja Zdrowa podaje, że w tej grupie 150 tys. stanowią dzieci, poniżej 5 roku życia. WHO bije na alarm i zobowiązuje krajowe instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności, do monitorowania przypadków zatruć na swoim terenie. Podkreśla też, jak ważne jest rozpowszechnianie wiedzy na temat prawidłowego przechowywania produktów spożywczych.

Podajemy kilka istotnych faktów na temat przechowywania surowego mięsa, których znajomość może uchronić was od przykrych w skutkach zatruć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać i przygotowywać surowe mięso?

Kupione surowe mięso, przede wszystkim powinno być świeże. Jeśli jest paczkowane, zawsze sprawdźcie datę przydatności i nigdy nie kupujcie przeterminowanego. Na co zwrócić uwagę kupując mięso? Oto jak nie powinno wyglądać to świeże:

  • Wołowina i wieprzowina. Nie może mieć odbarwień i ciemnobrązowego koloru i intensywnego zapachu
  • Drób. Nie może być wyblakły, twardy i oślizgły
  • Ryby. Nie mogą być wyblakłe i odbarwione. Oczy ryb powinny kupowanych w całości powinny być błyszczące i czyste

Unikajcie też otwartych, uszkodzonych opakowań, jeśli kupujecie mięso paczkowane.

Po przyniesieniu do domu, w czasie przygotowywania, zawsze pamiętajcie o tych zasadach:

  • Oprawiając mięso często myjcie ręce, nóż, deskę i naczynia których używacie
  • Oddzielcie mięso od innych produktów spożywczych, szczególnie tych jedzonych na surowo
  • Gotujcie i pieczcie w temperaturze minimum 74 st. Celsjusza
  • Szybko schładzajcie ugotowane czy upieczone mięso
Zobacz także
Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie

Jak długo można przechowywać surowe mięso?

Generalne zasady i czas przechowywania różnych rodzajów mięs jest podobny. Wołowina ze wszystkich jest najtrwalsza, kurczak, najczęściej kupowany w naszym kraju, inaczej przechowuje się w całości i w częściach.

Oto czasy przechowywania poszczególnych rodzajów:

  • Całego kurczaka można przechowywać w lodówce do 2 dni
  • Najdłużej możemy przechowywać wołowinę, nawet 3-4 dni
  • Mięso bez kości może być przechowywane maksymalnie 1 dzień
  • Kurczak zamrożony w całości, może spędzić w zamrażalniku do 12 miesięcy
  • Wołowina mrożona przetrwa od 3 do 12, wieprzowina od 4 do 8, a cielęcina 3-4 miesiące
  • Mięso mielone może być zamrożone przez 3-4 miesiące

W jaki sposób należy mrozić mięso?

Jeśli mrozicie mięso, pamiętajcie, że zawsze musi być dobrze zabezpieczone. Nie wystarczy włożyć je do zwykłej torebki foliowej. Używajcie do tego celu, torebek przeznaczonych do mrożenia żywności lub plastikowych pojemników do zamrażania.

Przed włożeniem do zamrażarki mięso należy poporcjować, żeby potem wyjąć z niej tylko tyle, ile będziecie potrzebowali na raz.

Szarpanie się z zamrożoną grudą mięsa nie ma sensu. Kto choć raz próbował odkroić kawałek, z większej części zamrożonego na kość mięsa, dobrze wie o czym mówimy. A ponieważ nawyki są powtarzalnymi działaniami, nie jest trudno przewidzieć jakich ilości zwykle używacie na raz, do przyrządzenia dań. Zamiast więc wkładać całego kurczaka do zamrażalnika, podzielcie go na takie części, jakich będziecie potrzebować.

Rozmrażanie mięsa, lub nawet częściowe rozmrożenie, żeby odkroić kawałek, a resztę ponownie zamrozić, jest kategorycznie zabraniane przez technologów żywności. Co się dzieje z mięsem ponownie zamrażanym? To prosta droga do namnożenia się w nim bakterii i drobnoustrojów. 

Źródło: niedzielnykucharz.pl, vestsrosthome.eu

bakterie w mięsie
AdobeStock
Newsy
Przyrządzasz w ten sposób mięso? Uważaj. Mogą się z niego wydobywać groźne bakterie!
Choć bardzo smaczne, to nieumiejętnie przyrządzone może być śmiertelnie niebezpieczne. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotowywać mięso!

Choć wegetarianizm i weganizm jest coraz bardziej popularny, to wciąż większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Można od czasu do czasu zjeść jarski obiad, ale po jakimś czasie zaczyna nam brakować białka i mamy ochotę na kotlety lub pieczeń. Sposobów przygotowywania mięsa jest bardzo dużo – wiedzieliście, że niektóre mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Niebezpieczne mięso Dziś to coraz rzadszy problem, ale dawniej ludzie nie mieli możliwości badania mięsa pod kątem pasożytów. Przez to łatwo zakażali się tasiemcem lub bakteriami, które wywoływały groźne choroby. W przeszłości nawet ostre zatrucie pokarmowe było bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ silna biegunka i wymioty powodują skrajne odwodnienie, a w konsekwencji śmierć. Dziś mięso jest dokładnie badane przed dopuszczeniem do sprzedaży, jednak zawsze istnieje ryzyko, że będzie skażone bakteriami lub pasożytami. Na co powinniśmy uważać?   Sushi – dzięki postępującej globalizacji nie musimy już jechać do dalekiej Japonii, by móc spróbować sushi. Dziś to danie można zjeść w japońskiej restauracji za bardzo rozsądną cenę, a nawet kupić gotowe w supermarkecie. Nie zapominajmy jednak, że sushi to po prostu surowa ryba z dodatkami. A w surowym mięsie możemy znaleźć bakterie E.Coli, które odpowiadają za zatrucie pokarmowe. Badacze wykryli w sushi także gronkowca złocistego! Tatar – uwielbiane w Polsce danie, które może być groźne dla zdrowia! Surowe mięso wołowe może zawierać nie tylko bakterie E. coli, ale nawet salmonellę! Wieprzowina – jeżeli gotujemy, smażymy lub pieczemy wieprzowinę, to jesteśmy bezpieczni. Jednak niedogotowane i lekko surowe mięso wieprzowe jest bardzo niebezpieczne i jego spożycie może nawet prowadzić do śmierci! W surowej wieprzowinie może się znaleźć...

czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...

Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...