Jak przechowywać oliwę z oliwek? Nigdy nie trzymajcie jej w tym miejscu, bo się zepsuje
Adobe Stock
Newsy

Jak przechowywać oliwę z oliwek? Nigdy nie trzymajcie jej w tym miejscu, bo się zepsuje

Może mieć różny kolor, zapach i smak. Zależy od gatunku oliwek i ich stopnia dojrzałości. Można ją aromatyzować używając ulubionych ziół. Ale jak przechowywać oliwę z oliwek, żeby długo była świeża i wartościowa odżywczo? Podpowiadamy.

Oliwa to tłuszcz wytłaczany z oliwek – owoców wiecznie zielonego drzewa lub dużego krzewu. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tej samej rośliny. Na ich zróżnicowany kolor wpływa… pora zbiorów. Zielone, to po prostu niedojrzałe owoce. Gdy owoce dojrzewają, ich barwa zmienia się na ciemnofioletową, a nawet czarną. Oliwę produkuje się z obu rodzajów oliwek:

  • Oliwa z zielonych oliwek jest ostrzejsza w smaku, czasem gorzkawa
  • Oliwa z czarnych oliwek ma delikatny i łagodny smak

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Oliwa jest delikatnym tłuszczem, który musi być odpowiednio przechowywany. Nie jest prawdą, że należy trzymać ją w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury gęstnieje, a na jej powierzchni pojawia się nieestetyczny osad. Powstaje on dlatego, że w takich warunkach tłuszcz się rozwarstwia.

Z kolei w zbyt wysokiej temperaturze produkt szybko jełczenie i przestaje nadawać się do jedzenia. Oto odpowiednie warunki do przechowywania oliwy z oliwek:

  1. Temperatura pomiędzy 12 a 25 stopni Celsjusza
  2. Miejsce najlepiej ciemne, zdecydowanie z dala od promieni słonecznych

Przez większość roku można ją więc trzymać po prostu w temperaturze pokojowej, na przykład w szafkach kuchennych. Należy jednak zwrócić uwagę podczas upalnego lata, gdy temperatura w kuchni rośnie. Wtedy przenieście butelki z oliwą w chłodniejsze miejsce.

Zobacz także
Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny

Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny

Czy łyk oliwy dziennie może poprawić zdrowie? Oto jak działa na serce i układ krążenia

Czy łyk oliwy dziennie może poprawić zdrowie? Oto, jak ten tłuszcz działa na serce i układ krążenia

Wartości odżywcze oliwy z oliwek

Choć oliwa jest tłuszczem w czystej postaci, bardzo różni się od swoich odpowiedników pochodzenia zwierzęcego – jak masło czy smalec. Nie zawiera cholesterolu, a zamiast tego ma jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz wartościowy zdrowotnie skwalen. Dzięki tym składnikom włączenie oliwy do diety obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój miażdżycy, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnieś poziom dobrego (HDL).

Kwas oleinowy zawarty w oliwie chroni przed astmą i alergiami, a także zapaleniami błony śluzowej nosa, nieżytach i zapaleniu żołądka, a obecne w niej przeciwutleniacze zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, wzmacniają błony komórkowe i opóźniają procesy starzenia.

Poza szeregiem zdrowotnych składników jak: kwasy tłuszczowe, trójglicerydy, związki fenolowe, wspomniany skwalen, beta-karoten, tokoferole, fosfolipidy, proteiny, w oliwie znajdziecie też witaminy. Jest bogatym źródłem takich witamin jak: A, E, D, i K.

Naturalny tłuszcz usprawnia także proces trawienia i pozwała szybciej pozbyć się z organizmu toksyn. 

Źródło: radiozet.pl, dietetycy.org

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

ciasto, oliwa
Dusan Zidar, jultud/Adobe Stock
Triki kulinarne
Dlaczego warto upiec ciasto na bazie oliwy z oliwek? Będziecie zaskoczeni!
Zazwyczaj margaryna, czasem masło albo olej. Nasze mamy i babcie piekły czasem swoje wypieki również na smalcu. Tym razem spróbujemy upiec coś z użyciem oliwy z oliwek. Efekty będą piorunujące!

Tłuszcz, mąka i cukier to 3 główne składniki naszych słodkich wypieków. W kwestii cukru nie mamy zbyt wielkiego pola manewru do zmian. Podobnie z mąką – musimy wybierać głównie z różnych rodzajów mąk pszennych. Pozostaje tłuszcz. Czas przekonać się, czy wypieki na oliwie z oliwek są warte zachodu. Na początek warto skierować słowo do osób z góry odrzucających tego typu próby ze względów ekonomicznych. Spokojnie, wasza kieszeń zbytnio na tym nie ucierpi. Już teraz możemy dostać niezłej jakości oliwę z oliwek w każdym markecie. Co więcej – jej cena w przeliczeniu wcale nie odbiega znacznie od ceny masła. Zdumiewające efekty Co się stanie, gdy zamiast tradycyjnego tłuszczu, dodamy do naszego ciasta oliwy? Efekty będą niezwykle ciekawe. Pierwszą rzeczą, na którą na pewno zwrócicie uwagę będzie nieco inny smak naszego wypieku. Wcale nie gorszy, a za to może odrobinę ciekawszy, niż ten uzyskany dzięki tradycyjnym tłuszczom piekarniczym. Jednak oliwa ma jeszcze jedną specjalną właściwość, gdy użyjemy jej do pieczenia. Tłuszcz otrzymany z oliwek sprawi, że nasze wypieki będą nieco bardziej wilgotne, kiedy wyjmiemy je z piekarnika. Jeżeli użyjemy do pieczenia oliwy z oliwek, ciasta dłużej zachowają swoją świeżość. To może być prawdziwy hit w waszej kuchni! Kombinujmy ze smakiem Jeszcze jedna uwaga – nie obawiajcie się używać oliwy do słodkich wypieków. Wbrew pozorom oliwa, kojarzona ze słonymi oliwkami, nie wpłynie negatywnie na smak waszych ciast. Oprócz tego gorąco polecamy dodawanie oliwy z oliwek do wypieków drożdżowych, a zwłaszcza wszelkiego rodzaju bułek i pit w stylu śródziemnomorskim. Źródło: mashed.com

Nałóżcie ten produkt na rzęsy a zgęstnieją. Macie go w kuchni
Pixabay
Newsy
Nałóżcie ten produkt na rzęsy a będą zdrowsze i zgęstnieją. Macie go w kuchni
Chcecie mieć zdrowsze i ładniejsze rzęsy? Wykorzystajcie ten prosty składnik. To o wiele lepsze niż droga wizyta u kosmetyczki.

Marzycie o długich i gęstych rzęsach, ale nie zostałyście hojnie obdarzone przez naturę? Skorzystajcie z produktu, który na pewno macie w swojej kuchni. Mowa o oliwie z oliwek. Czy oliwa z oliwek może poprawić stan rzęs? Chcecie mieć gęstsze i zdrowsze rzęsy? Możecie oczywiście przedłużyć je u kosmetyczki, ale o wiele tańszą metodą będzie użycie popularnego składnika: oliwy z oliwek. Rzęsy to drobne włoski, które wyrastają z naszych powiek. W swojej strukturze są one bardzo podobne do brwi. W porównaniu z włosami na naszej głowie, są one jednak o wiele grubsze, ale za to rosną wolniej.  Podobnie jak włosy na naszej głowie, rzęsy z czasem przerzedzają się i siwieją. Co zrobić, by nadać im gęstości i zdrowego wyglądu? Skorzystajcie z dobrodziejstw natury. Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy. Kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe i są używane na całym świecie jako środek na porost włosów. Kwasy tłuszczowe pomagają kondycjonować rzęsy, zmiękczyć skórę i wspierać zdrowe funkcjonowanie mieszków włosowych. Oliwa z oliwek znana jest z tego, że może wzmocnić nasze włosy, dzięki trzem składnikom, które zawiera. Zawarty w oliwie z oliwek kwas oleinowy reguluje produkcję sebum, co zapobiega namnażaniu bakterii, jednocześnie nawilżając powieki. Jak wiadomo, zdrowa powieka pomaga wytwarzać zdrowe mieszki włosowe, a tym samym zdrowe włoski. Kwas palmitynowy działa jak emolient. Oznacza to, że pomaga zmiękczyć skórę lub rzęsy. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu zdrowych mieszków włosowych. Jeśli będziecie regularnie stosować kwas linolowy, pobudzicie zdrowy obrót komórek skóry oraz zapobiegniecie zatkaniu...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...