Cebula, przechowywanie cebuli
Pixabay/cocoparisienne
Newsy

Jak przechowywać cebulę, aby zawsze była świeża i się nie psuła? Mało kto wie o tej sztuczce

Cebula to popularne i bardzo tanie warzywo. Nadaje ostrości potrawom, a bez okrasy z cebuli trudno wyobrazić sobie chociażby domowe pierogi.

Cebulę, zaraz po czosnku, można uznać za jedno z najzdrowszych, polskich warzyw. Co więcej, jej kulinarne zastosowanie nie ma w zasadzie końca. Pasuje do placków ziemniaczanych, mięs i wytrawnego śledzia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co znajdziecie w cebuli?

Nie sposób wymienić całego bogactwa, jakie znajdziecie w cebuli. Jej właściwości lecznicze są znane od lat i właśnie dzięki nim zyskała sympatyków na całym świecie. To tani i uniwersalny produkt, który działa na zdrowie jak tarcza ochronna. Cebula może wam pomóc wyjść z przeziębienia i złagodzić przechodzoną właśnie infekcję. Sięgajcie po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Składniki cebuli, za które podziękuje wasze zdrowie:

  • Kwercetyna - antyoksydant, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.

  • Związki siarki - o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi.

  • Witamina C - działająca jak przeciwutleniacz, niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. Używana w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów.

  • Żelazo - uczestnik produkcji czerwonych krwinek, wzmacniacz układu odpornościowego i pomocnik w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Jego odpowiednie stężenie zapobiega anemii.

Płacz przy krojeniu cebuli. Jak obejść?

Cebula zawiera duże ilości siarki, która ulatnia się podczas krojenia i zmienia w związek chemiczny. Dostając się do oczu, działa jak gaz łzawiący. To substancja wysoce drażniąca! Aby zmniejszyć jej działanie, wystarczy włożyć cebulę na godzinę przed krojeniem do lodówki lub płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Warzywo, które warto mieć zawsze pod ręką

Korzyści dla zdrowia cebuli są nieocenione. Zazwyczaj nie przyznajecie jej wielkich zaszczytów, głównie przez nieprzyjemny zapach. Cebulę warto jednak mieć w domu i jej odpowiednie przechowywanie zapobiegnie problemowi, w którym będzie wam gnić lub nie nadawać się do jedzenia.

Sprytnym rozwiązaniem jest zamknięcie jej w domowej spiżarce lub odcięcie od warzywa wszelkich źródeł światła. Cebula lubi zacienione pomieszczenia, o niewielkiej wilgoci. Równie ważne jest wybranie odpowiednio świeżej cebuli. Najlepsza będzie ta wprost z gruntu u lokalnego sprzedawcy.

Lodówka to niekoniecznie dobre miejsce do jej trzymania. W bardzo niskich temperaturach cebula traci swoje właściwości, zmięknie i będzie niezdatna do dalszego używania. Lepszym pomysłem będzie piwnica, koszyk postawiony w cieniu, dobra wentylacja i brak wilgoci. Efekt? Cebula bez szwanku przez długi czas.

 

Pixabay
Newsy
Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający
Cebula może być wykorzystywana nie tylko do przygotowywania dań. Kto by pomyślał, że warzywo to może mieć takie zastosowanie?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Używamy jej do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania. Ostra w smaku cebula doskonale podkreśla smak wielu naszych dań - od potraw mięsnych, przez rybne, po kanapki i sałatki. Jak się okazuje, ma ona również szerokie zastosowanie poza kulinariami. Do czego można ją wykorzystać? Właściwości zdrowotne cebuli Cebula posiada ogrom cennych właściwości prozdrowotnych. Warzywo to zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które, jak wykazano, na wiele sposobów wspierają nasze zdrowie. Lecznicze właściwości cebuli znane są od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej. Cebula nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niską kaloryczność oraz jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny. Czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. Ze względu na wiele korzystnych związków znajdujących się w cebuli, spożywanie tego warzywa może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że spożycie cebuli wiąże się też z poprawą gęstości mineralnej kości. Ponadto, cebula wspomaga zdrowie układu pokarmowego, poprawia równowagę bakteryjną w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Cebula na nieprzyjemny zapach stóp Cebula, jak się okazuje, ma również zastosowanie poza naszą kuchnią. Może na przykład...

Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy
Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy
Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)
Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich. Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów. Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne… Rodzaje cebuli Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się: Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli Która cebula jest najzdrowsza? Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu...

Zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy, wspomaga pracę serca. Wystarczy ją tylko regularnie pić
Adobe Stock
Newsy
Zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy, wspomaga pracę serca. Wystarczy ją tylko regularnie pić
Pochodzi z tropikalnej Afryki, popularna jest w Indiach i w krajach arabskich. O czym mowa? To herbata z hibiskusa, niedoceniana często sojuszniczka w walce z chorobami układu krążenia.

Piliście kiedyś taką czerwoną herbatę? To ketmia szczawiowa. Ta nazwa niewiele mówi zapewne większości z was. Powszechnie znana jest bowiem pod nazwą hibiskus. Warto ją lepiej poznać, bo jest stworzona do picia przez osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu krążenia. Dlaczego warto pić herbatę z hibiskusa? Herbatki z hibiskusa są zdrowe głównie dzięki zawartości jednego rodzaju związków. Chodzi o polifenole o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Oprócz tego hibiskus zawiera takie cenne substancje jak kwasy fenolowe, a także różnego rodzaju kwasy organiczne. Tyle, jeśli chodzi o skład hibiskusa i jego „magiczne” substancje, działające na nasz organizm po wypiciu takich właśnie czerwonych, hibiskusowych herbatek. Pozostaje jeszcze pytanie, jak działa on na nasze ciało. Picie herbaty z hibiskusa: Obniża ciśnienie tętnicze krwi u osób z nadciśnieniem w wydatny sposób, przez co znacznie przyczynia się do zmniejszenia wystąpienia udarów mózgu i zawału serca Poprawia profil lipidowy organizmu – działa przeciwmiażdżycowo wpływając na poziom cholesterolu Nieznacznie obniża stężenie cukru we krwi Wspomaga walkę z nadwagą i otyłością brzuszną Działa ochronnie na wątrobę Przypuszcza się, że hibiskus może działać także antynowotworowo (komórki raka żołądka i raka płuc) Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe  (może pomagać w zapobieganiu próchnicy zębów) Przepis na herbatkę z hibiskusa Specjaliści twierdzą, by stosować ok. 4 do 9 g suszonych kwiatów hibiskusa dziennie. Taką właśnie porcję powinno się dzielić na 2-3 herbatki, pite o różnych porach dnia. Jak przyrządzić herbatę z hibiskusa? Zalejcie suszone kwiaty hibiskusa ok. 200 ml wody o temp. 90...