Cebulę, zaraz po czosnku, można uznać za jedno z najzdrowszych, polskich warzyw. Co więcej, jej kulinarne zastosowanie nie ma w zasadzie końca. Pasuje do placków ziemniaczanych, mięs i wytrawnego śledzia.

Co znajdziecie w cebuli?

Nie sposób wymienić całego bogactwa, jakie znajdziecie w cebuli. Jej właściwości lecznicze są znane od lat i właśnie dzięki nim zyskała sympatyków na całym świecie. To tani i uniwersalny produkt, który działa na zdrowie jak tarcza ochronna. Cebula może wam pomóc wyjść z przeziębienia i złagodzić przechodzoną właśnie infekcję. Sięgajcie po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Składniki cebuli, za które podziękuje wasze zdrowie:

  • Kwercetyna - antyoksydant, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.

  • Związki siarki - o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi.

  • Witamina C - działająca jak przeciwutleniacz, niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. Używana w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów.

  • Żelazo - uczestnik produkcji czerwonych krwinek, wzmacniacz układu odpornościowego i pomocnik w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Jego odpowiednie stężenie zapobiega anemii.

Płacz przy krojeniu cebuli. Jak obejść?

Cebula zawiera duże ilości siarki, która ulatnia się podczas krojenia i zmienia w związek chemiczny. Dostając się do oczu, działa jak gaz łzawiący. To substancja wysoce drażniąca! Aby zmniejszyć jej działanie, wystarczy włożyć cebulę na godzinę przed krojeniem do lodówki lub płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Warzywo, które warto mieć zawsze pod ręką

Korzyści dla zdrowia cebuli są nieocenione. Zazwyczaj nie przyznajecie jej wielkich zaszczytów, głównie przez nieprzyjemny zapach. Cebulę warto jednak mieć w domu i jej odpowiednie przechowywanie zapobiegnie problemowi, w którym będzie wam gnić lub nie nadawać się do jedzenia.

Zobacz także:

Sprytnym rozwiązaniem jest zamknięcie jej w domowej spiżarce lub odcięcie od warzywa wszelkich źródeł światła. Cebula lubi zacienione pomieszczenia, o niewielkiej wilgoci. Równie ważne jest wybranie odpowiednio świeżej cebuli. Najlepsza będzie ta wprost z gruntu u lokalnego sprzedawcy.

Lodówka to niekoniecznie dobre miejsce do jej trzymania. W bardzo niskich temperaturach cebula traci swoje właściwości, zmięknie i będzie niezdatna do dalszego używania. Lepszym pomysłem będzie piwnica, koszyk postawiony w cieniu, dobra wentylacja i brak wilgoci. Efekt? Cebula bez szwanku przez długi czas.