Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo rozmrozić lodówkę? Instrukcja krok po kroku

Chociaż lodówki nowej generacji nie muszą być już tak często rozmrażane, na pewno należy je regularnie myć. Jak to zrobić, aby nie uszkodzić sprzętu?

Konserwacja lodówki sprawia, że sprzęt będzie wam służył przed długie lata. Mowa tutaj o czyszczeniu i rozmrażaniu sprzętu kuchennego. Tę drugą czynność wystarczy jednak wykonywać jedynie, kiedy w zamrażarce lub na ściance lodówki zacznie się gromadzić lód. Co należy wtedy zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozmrozić i umyć lodówkę?

Nie jest to skomplikowana operacja, jednak trzeba na nią wygospodarować trochę czasu i odpowiednio się do niej przygotować. Lodówka musi być pusta, aby żywność, która się w niej znajduje nie uległa zepsuciu.

Roztapianie się lodu wymaga cierpliwości i nie należy go przyspieszać zeskrobując oblodzenia ostrymi narzędziami. Można w ten sposób łatwo zniszczyć specjalne powłoki termoizolacyjne w lodówce. 

  1. Zacznijcie od wyłączenia lodówki z prądu i ustawienia pokrętła temperatury na 0 st. Celsjusza. 
  2. Z lodówki należy wyjąć wszystkie ruchome elementy takie jak półeczki, szuflady czy foremki na jajka. Akcesoria te należy umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli instrukcja na to pozwala, można je także włożyć do zmywarki.
  1. Należy także wylać wodę z pojemnika znajdującego się pod zamrażalnikiem, a także całą wodę, która może zgromadzić się we wklęsłych przestrzeniach lodówki. 
  2. Sprzęt należy umyć w środku i na zewnątrz detergentem. Można użyć także produktu neutralizującego zapach lub roztworu octu z wodą (w proporcji 1:1). Następnie wytrzyjcie lodówkę do sucha.
  3. Rozmrożoną zamrażarkę również należy umyć dokładnie w środku, a następnie osuszyć.
  4. Przed ponownym włączeniem lodówki należy upewnić się, że na pewno jest ona sucha, aby detergenty nie zamarzły w środku i nie dostały się do żywności. 

Źródło: beszamel.se.pl

Czytaj także:

nieprzyjemne zapachy w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Ten problem z lodówką ma każdy z nas - użyjcie mokrej gazety, a efekt będzie piorunujący
Nieprzyjemny zapach w lodówce to zmora wielu pań domu. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na pozbycie się tego problemu. Idealnie sprawdzi się tutaj między innymi mokra, czarno-biała gazeta, ale nie tylko.

Przyczyną unoszących się w lodówce, często niezbyt przyjemnych zapachów, jest przede wszystkim nieprawidłowo przechowywana żywność. Aromat ryby, mięsa i sałatki oraz zapach cebuli, zupy i ciasta nie może tworzyć dobrego połączenia. Produkty, mimo że świeże, zaczynają po pewnym czasie pachnieć sobą nawzajem, a w raz z nimi cała lodówka. Ten problem dotyka każdej pani domu, a ponieważ nie jest chwilowy, a wręcz przeciwnie, jest długotrwały i bardzo uciążliwy, należy wiedzieć, jak mu zaradzić. Na szczęście jest na to kilka dobrych i prostych sposobów. Przechowywanie jedzenia i mycie lodówki Przede wszystkim pamiętajcie o właściwym przechowywaniu. Każdy produkt powinien być zapakowany w oddzielne, plastikowe bądź szklane, szczelnie zamknięte pudełeczko do żywności. To sprawi, że mieszanie się aromatów będzie zdecydowanie utrudnione. Pamiętajcie również, że lodówkę powinno się regularnie i bardzo dokładnie myć, co najmniej kilka razy do roku. W końcu to miejsce, w którym przechowujecie jedzenie, a z tym nie ma żartów.  Rozlany sok z ogórków, nawet wytarty ścierką wciąż pozostawia zapach. Taką półkę należy od razu wyjąć i umyć pod bieżącą wodą, a najlepiej przy okazji zrobić tak z każdą inną. Jeśli jednak stosujecie się do tych zasad, a w waszej lodówce mimo wszystko nieprzyjemnie pachnie, możecie spróbować kilku prostych trików, które pozwolą wam w końcu cieszyć się świeżością. Mokra gazeta do lodówki Przede wszystkim możecie użyć do tego zwykłej, czarno-białej gazety. Zwilżcie ją wodą, a następnie zwińcie w kulkę. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce na całą dobę. Możecie być pewni, że w tym czasie wszystkie zapachy stracą na intensywności. Ocet z wodą Ocet to produkt,...

jak dbać o nóż kuchenny
Pixabay
Newsy
Jak dbać o nóż kuchenny? Ten błąd popełnia większość z nas
Nóż to bardzo ważne narzędzie, bez którego w kuchni ani rusz. Dlaczego tak ważne jest między innymi jego właściwe przechowywanie? Bowiem okazuje się, że umieszczenie go luzem w szafce to nie jest dobry pomysł. Na tym jednak nie koniec grzeszków związanych z nożami kuchennymi.

Większość Polaków przechowuje noże kuchenne w skrajnie nieodpowiedzialny i niewłaściwy sposób. W końcu najczęściej można je spotkać w towarzystwie innych przyborów wrzuconych luzem do pierwszej lepszej szuflady. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że ta metoda może wyszczerbić i stępić wasze noże. Jak prawidłowo przechowywać noże? Aby noże kuchenne posłużyły wam przez długie lata, najlepiej umieścić je na magnetycznej listwie w równych odstępach . Takie rozwiązanie stosuje się głównie w restauracjach, jednak w domu także można z niego korzystać. W ten sposób unikniecie przypadkowych skaleczeń i wyszczerbień. Jeśli według was to rozwiązanie ma zbyt wiele wad, możecie skorzystać z innego, równie bezpiecznego, ale na pewno lepiej wyglądającego. Na rynku nie brakuje bowiem stojaków na noże w przeróżnych wzorach i kolorach. Te w środku są zazwyczaj wypełnione materiałem, który zabezpiecza je przed wyszczerbieniem i stępianiem.  Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni jest miejsce na tego typu rozwiązania. Dlatego, jeśli bardzo chcecie pozostać przy trzymaniu noży w szufladzie, droga wolna. Wyposażcie je jednak w osłonkę na ostrza. Nowe noże są sprzedawane z nimi w zestawie, natomiast jeśli macie starsze modele, poszukajcie ich na sklepowych półkach. Jak prawidłowo czyścić noże? Od właściwego przechowywania niemniej ważne okazuje się prawidłowe czyszczenie noży. Z racji, że w domach coraz bardziej popularne stają się zmywarki , wielu producentów zezwala na mycie w nich noży. Ta metoda ma jednak wiele wad. Przede wszystkim - nie macie nad nią pełnej kontroli, a nóż umieszczony w zmywarce może się przecież bardzo poobijać. Lepiej umyć go ręcznie. Jeśli kroiliście cytrusy , nie zwlekajcie z usunięciem ich soków z noża aż...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie
Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...