Konserwacja lodówki sprawia, że sprzęt będzie wam służył przed długie lata. Mowa tutaj o czyszczeniu i rozmrażaniu sprzętu kuchennego. Tę drugą czynność wystarczy jednak wykonywać jedynie, kiedy w zamrażarce lub na ściance lodówki zacznie się gromadzić lód. Co należy wtedy zrobić?

Jak rozmrozić i umyć lodówkę?

Nie jest to skomplikowana operacja, jednak trzeba na nią wygospodarować trochę czasu i odpowiednio się do niej przygotować. Lodówka musi być pusta, aby żywność, która się w niej znajduje nie uległa zepsuciu.

Roztapianie się lodu wymaga cierpliwości i nie należy go przyspieszać zeskrobując oblodzenia ostrymi narzędziami. Można w ten sposób łatwo zniszczyć specjalne powłoki termoizolacyjne w lodówce. 

  1. Zacznijcie od wyłączenia lodówki z prądu i ustawienia pokrętła temperatury na 0 st. Celsjusza. 
  2. Z lodówki należy wyjąć wszystkie ruchome elementy takie jak półeczki, szuflady czy foremki na jajka. Akcesoria te należy umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli instrukcja na to pozwala, można je także włożyć do zmywarki.
  1. Należy także wylać wodę z pojemnika znajdującego się pod zamrażalnikiem, a także całą wodę, która może zgromadzić się we wklęsłych przestrzeniach lodówki. 
  2. Sprzęt należy umyć w środku i na zewnątrz detergentem. Można użyć także produktu neutralizującego zapach lub roztworu octu z wodą (w proporcji 1:1). Następnie wytrzyjcie lodówkę do sucha.
  3. Rozmrożoną zamrażarkę również należy umyć dokładnie w środku, a następnie osuszyć.
  4. Przed ponownym włączeniem lodówki należy upewnić się, że na pewno jest ona sucha, aby detergenty nie zamarzły w środku i nie dostały się do żywności. 

Źródło: beszamel.se.pl

Zobacz także: