Konserwacja lodówki sprawia, że sprzęt będzie wam służył przed długie lata. Mowa tutaj o czyszczeniu i rozmrażaniu sprzętu kuchennego. Tę drugą czynność wystarczy jednak wykonywać jedynie, kiedy w zamrażarce lub na ściance lodówki zacznie się gromadzić lód. Co należy wtedy zrobić?
Jak rozmrozić i umyć lodówkę?
Nie jest to skomplikowana operacja, jednak trzeba na nią wygospodarować trochę czasu i odpowiednio się do niej przygotować. Lodówka musi być pusta, aby żywność, która się w niej znajduje nie uległa zepsuciu.
Roztapianie się lodu wymaga cierpliwości i nie należy go przyspieszać zeskrobując oblodzenia ostrymi narzędziami. Można w ten sposób łatwo zniszczyć specjalne powłoki termoizolacyjne w lodówce.
- Zacznijcie od wyłączenia lodówki z prądu i ustawienia pokrętła temperatury na 0 st. Celsjusza.
- Z lodówki należy wyjąć wszystkie ruchome elementy takie jak półeczki, szuflady czy foremki na jajka. Akcesoria te należy umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli instrukcja na to pozwala, można je także włożyć do zmywarki.
- Należy także wylać wodę z pojemnika znajdującego się pod zamrażalnikiem, a także całą wodę, która może zgromadzić się we wklęsłych przestrzeniach lodówki.
- Sprzęt należy umyć w środku i na zewnątrz detergentem. Można użyć także produktu neutralizującego zapach lub roztworu octu z wodą (w proporcji 1:1). Następnie wytrzyjcie lodówkę do sucha.
- Rozmrożoną zamrażarkę również należy umyć dokładnie w środku, a następnie osuszyć.
- Przed ponownym włączeniem lodówki należy upewnić się, że na pewno jest ona sucha, aby detergenty nie zamarzły w środku i nie dostały się do żywności.
Źródło: beszamel.se.pl