Mrożenie rosołu
Newsy

Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?

Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przechowywanie rosołu

Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych.

Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości?

Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika.

Sposoby mrożenia rosołu

Są trzy sposoby mrożenia rosołu:

  • W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami
  • Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe
  • Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem

W czym mrozić rosół?

Idealne są w tym celu plastikowe pojemniki albo na przykład puste opakowanie od lodów. Ważne jest, żeby opakowanie było szczelne. Rosół możecie mrozić nawet w woreczkach strunowych, jeśli macie zaufanie i pewność do ich szczelności. Jeśli chcecie zamrozić rosół, by wykorzystać go np. do sosów, możecie zamrozić go w opakowaniu do kostek lodu, a potem dodawać takie kostki do dań, które wymagają użycia bulionu.

 

Jak długo można przechowywać w słoiku rosół?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać rosół w słoiku? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Zdarza się, że zostanie wam po obiedzie sporo rosołu, a chętnych na kolejną dokładkę już nie widać. Jak można uporać się z nadmiarem tej zupy?

Podobno od przybytku głowa nie boli. Ale nie w przypadku gromadzenia zapasów świeżych potraw, na które nie ma już chętnych. Tak jest choćby z rosołem. Czasami aż żal wylewać wspaniały, długo gotowany wywar na drobiowym mięsie i świeżej włoszczyźnie. Mamy na to sposób. A nawet dwa naprawdę ciekawe sposoby. Pierwszy z nich to zakonserwowanie rosołu w gorących słoiczkach. Na pewno znacie zasady prostej, domowej pasteryzacji. Rosół z takiego słoiczka, przez długi czas może być przechowywany nawet poza lodówką. Co, jeśli jednak nie macie w domu dużej spiżarki lub nie chcecie składować słoików z jedzeniem na widoku? Czy można mrozić rosół? Mamy dla was inne, alternatywne rozwiązanie. Wszelkich trudności z przechowywaniem zakonserwowanego lub niezakonserwowanego rosołu, pozbawi was zamrażarka. Zamrażanie rosołu to naprawdę świetne rozwiązanie dla zapracowanych i zabieganych pań domu. W sam raz na niespodziewaną, „podbramkową sytuację”. Czyli na przykład wtedy, gdy ktoś w waszym domu poważnie się rozchoruje i nie macie już czasu na długie ślęczenie przy garnku z rosołem w kuchni. Zanim jednak przyjdzie do karmienia chorej osoby ciepłym rosołkiem, wywar trzeba najpierw odpowiednio przygotować do zamrożenia. Niezbyt rozsądne będzie mrożenie dużych ilości bulionu w wielkich, nieporęcznych słojach, które z trudem przecisną się przez drzwiczki zamrażarki. Jak powinno się zamrażać rosół? Co więc z tym fantem zrobić? Kiedy uznacie, że nie ma już chętnych na niedzielny rosół, przegotujcie go raz jeszcze. Tym razem jednak nie na maleńkim, ledwie mrugającym ogniu, a za to na jak największym palniku i na największym ogniu. Zapytacie – o co chodzi? Rzecz idzie o zredukowanie ilości wody w rosole. W garnku po takiej redukcji i wygotowaniu...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
AdobeStock
Newsy
Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
Zostało wam dużo rosołu? Nie musicie go zużyć od razu!

Rosół to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także baza do robienia różnych zup, sosów i gulaszów. Niestety, przyrządzenie bulionu jest dość czasochłonne i nie każdy ma możliwość i ochotę gotować przez kilka godzin rosół przy okazji robienia zupy pieczarkowej albo gołąbków . Pojawia się więc chęć zrobienia rosołu na zapas, jednak niestety zupa ta szybko się psuje. Czy można ją wobec tego na przykład… zamrozić? Jak mrozić rosół? Rosół jak najbardziej nadaje się do mrożenia! Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Nie polecamy mrozić kilkudniowego rosołu, ponieważ istnieje ryzyko, że zaczął on już się psuć. Najlepiej od razu po ugotowaniu tej zupy przestudzić ją, rozlać do pojemników, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Dobrze jest przelewać rosół do pojemników przez gęste sitko, żeby pozbyć się fragmentów chrząstek, kości, warzyw i mięsa. Dzięki temu otrzymacie czysty bulion, idealny do przyrządzania różnych potraw. Koniecznie zapiszcie sobie datę na pojemniku z rosołem. Zupę tę można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku. Po tym czasie straci ona swoje walory smakowe i może się zacząć po prostu psuć. Polecamy też rozlać rosół do kilku mniejszych pojemników – pamiętajcie, że raz rozmrożonego rosołu nie wolno zamrażać po raz drugi! Co można mrozić oprócz rosołu? Nie tylko rosół nadaje się do mrożenia! Możecie przedłużyć trwałość także takich nieoczywistych produktów, jak: Białka jajek – po rozmrożeniu będą się ubijać nawet lepiej, niż świeże. Ciasto na pierogi – pamiętajcie, by ponownie je wyrobić po rozmrożeniu, ponieważ może być lepkie. Ciasto na pizzę – przed zamrożeniem powinno się...

Czy można mrozić kotleta schabowego?
Adobe Stock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Gwarantujemy, będziecie zaskoczeni
Z pewnością nieraz zastanawialiście się, jakie produkty możecie umieścić w zamrażalniku, by codziennie nie stać godzinami w kuchni. Czy wśród nich znajdują się kotlety schabowe? Ten artykuł rozwieje wasze wątpliwości.

Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędza wasz czas. W ten sposób, zamiast spędzać dwie godzinny dziennie w kuchni, możecie cieszyć się przepysznym jedzeniem, które po podgrzaniu będzie smakować jak dopiero co przygotowane.  Mrożenie gotowego jedzenia Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze.  Czy kotlety schabowe można mrozić? Większość z was z pewnością się zdziwi. Bowiem okazuje się, że kotlety schabowe śmiało możecie przechowywać w zamrażalniku. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, natrzeć ulubionymi przyprawami, a następnie umieścić w specjalnych woreczkach lub pojemniczkach i zamrozić. Po wyjęciu wystarczy je zapanierować i usmażyć. Tym, którzy chcą oszczędzić jeszcze więcej czasu, proponujemy mrożenie zapanierowanego, a nawet już usmażonego mięsa. Wystarczy, że po wyjęciu odgrzejecie je na patelni i gotowe. Będą smakować tak samo dobrze jak zawsze. Mrożenie rosołu Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz i w dużej ilości, a następnie poporcjować i zamrozić. Mrożenie ciasta na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często...