Jak prawidłowo używać pomidorów w puszcze. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem
Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo korzystać z żywności w puszkach. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem

Konserwy w puszkach to bardzo wygodny sposób przechowywania żywności. Jest ona długo zdatna do użytku i ma nie zmieniające się z czasem właściwości. Puszki są wytrzymałe i łatwe w transporcie. Jednak czy żywność z konserw jest zdrowa?

Korzystanie z konserw od lat jest krytykowane, a żywność zamknięta w puszkach wskazywana jako mniej wartościowa od świeżej. Nie ma wątpliwości, że jeśli świeża żywność nie jest dostępna, konserwy są doskonałą alternatywą. Jeśli często kupujecie konserwy, powinniście jednak wiedzieć o kilku zasadach korzystania z tego typu produktów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest bisfenol A i czy jest szkodliwy dla zdrowia?

Głównym składnikiem puszek do przechowywania żywności, jest aluminium. Jego długotrwały kontakt z żywnością, budzi wiele obaw o przenikanie do jedzenia.

Żeby uniknąć obaw konsumentów, zdecydowano się na dodawanie podczas produkcji puszek innego składnika chemicznego, który ma zapobiegać dostawaniu się  aluminium do produktów. Tym składnikiem jest bisfenol A, czyli BPA.

To syntetyczny składnik, który co prawda przynosi korzyści technologiczne podczas produkcji aluminiowych puszek, jednak sam jest substancją sklasyfikowaną jako zaburzająca gospodarkę hormonalną i wywołująca inne choroby np. nowotwory. W 2020 r. Komisja Europejska wprowadziła nawet zakaz stosowania bisfenolu A do produkcji butelek przeznaczonych do karmienia niemowląt.

BPA obecny w produktach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, np. puszkach, znajduje się w niewielkich dawkach, które nie zagrażają zdrowiu człowieka. Jednak ilość BPA przenikająca do żywności, w pewnych okolicznościach może się zwiększać. Wszystko zależy od tego jak używane są konserwy.

Zobacz także
Domowa konserwa

Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Wymieszajcie te 2 rodzaje mięsa i doprawcie według wskazówek

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Czy istnieją „zdrowsze” puszki? Tej 1 rzeczy nigdy z nimi nie róbcie z żadnymi

Na rynku są dostępne dwa rodzaje konserw:

  • Dania gotowe. To gotowe potrawy: szynki, rybki, gotowe zupy, czy sosy, do których producenci dodają duże ilości soli i innych wypełniaczy. Dzięki nim potrawy są smaczne i można z nich szybko przygotować posiłek. W przypadku kupowania tego rodzaju konserw problem stanowi nie tylko fakt zapakowania potrawy w aluminiową puszkę pokrytą bisfenolem A. Samo danie jest wysoko przetworzone i niezdrowe. Tego typu dań lepiej nie kupować niezależnie od tego czy są opakowane w słoik, czy puszkę.
  • Owoce i warzywa konserwowe. To z reguły produkty jednorodne zawierające jeden gatunek warzyw np. pomidory, groszek, fasolkę. W tych konserwach, poza samym warzywem, można znaleźć sól, wodę i czasem kwasek cytrynowy użyty jako regulator kwasowości. Takie warzywa są mniej wartościowe od świeżych, jednak cieszą się powodzeniem szczególnie poza sezonem, gdy ich świeże odpowiedniki są niedostępne lub bardzo drogie.

W obu przypadkach wystrzegajcie się przechowywania otwartych puszek z resztką żywności. O ile bisfenol A jest uznawany za nieszkodliwy i nieprzedostający się z wnętrza puszki z żywnością, o tyle pod wpływem światła i tlenu może się to zmieniać.

Co zrobić, gdy w puszcze zostanie resztka groszku czy pomidorów, które chcecie użyć następnego dnia? Najlepiej w takiej sytuacji przełożyć żywność do innego pojemnika i w nim ją przechować.

Źródło: onet.pl, crazynauka.pl

Żywność w puszkach
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tych produktów może prowadzić do chorób serca i cukrzycy. Lepiej unikajcie takich opakowań
Żywność w puszkach stała się powszechna jeszcze w poprzednim wieku. Lepiej jednak ograniczać tego typu produkty.

Nie da się tego ukryć. W polskich sklepach coraz więcej jest przetworzonej żywności. A wszystko to zapakowane w przeróżne typy opakowań. W sprzedaży dostępna jest cała gama produktów zapakowanych w puszki. Pomidory, kukurydza, groszek, fasolka, a także konserwy mięsne i tak dalej, i tak dalej... Groźne puszki Konserwy w puszcze świetnie sprawdzały się jako wyżywienie żołnierzy walczących na przeróżnych frontach wielu wojen, ale w okresach pokoju lepiej ich raczej unikać. Dlaczego? Przecież przechowywanie jedzenia w puszkach pozwala na znaczne przedłużenie jego przydatności do spożycia... Mniej mówi się jednak o minusach tego rodzaju opakowań. Metalowe puszki zawierać mogą niebezpieczny dla zdrowia bisfenol A. Podejrzana substancja Ten organiczny związek chemiczny z grupy fenoli może być przyczyną niektórych chorób. Bisfenol A jest w stanie realnie zaburzać pracę niektórych hormonów. Bisfenol A, znany także jako BPA, znalazł się na czarnej liście rządu Stanów Zjednoczonych. Amerykańskie ministerstwo zdrowia postanowiło wykluczyć ze sprzedaży produkty, a raczej opakowania zawierające ten związek. Zapewne całkowita rezygnacja z jedzenia w puszkach, nie pozwoli na uniknięcie chorób serca, cukrzycy i otyłości. Jednak różne badania wskazują, że BPA rzeczywiście może mieć pewien wpływ na rozwój tych schorzeń u ludzi. Ostateczna decyzja należy więc do konsumentów. Lepiej mrozić Jeżeli wolicie dmuchać na zimne, zalecamy wybór innego rodzaju produktów. Najlepiej tych świeżych. Urozmaicona, świeża,  zdrowe odżywianie powinna być priorytetem. Czasem jednak jest o to bardzo trudno. Zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, kiedy o sezonowych warzywach i owocach można jedynie pomarzyć. W takich wypadkach...

Najlepsza zupa pomidorowa
motorek70/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie pomidory w puszce do zupy pomidorowej? Robicie błąd! Składnik w nich zawarty, może przyczynić się do rozwoju cukrzycy
Nieważne czy produkty są nafaszerowane tłuszczami trans czy są aż tak przetworzone, że trudno jest rozpoznać w nich prawdziwe składniki. Jedno jest pewne, wszystkie szkodzą.

Pomidory w każdej postaci są pyszne, czy to na kanapce czy w zupie pomidorowej. Każda z nich ma wiele właściwości, nie tylko smakowych. Jak się okazuje nie wszystkie formy pomidorów są dobre dla organizmu. Naukowcy odradzają korzystania z pomidorów z puszek. Dlaczego?  Zdrowsze po przetworzeniu Pomidory są jednym z nielicznych warzyw, które są zdrowsze po obróbce termicznej. Wówczas wytwarza się w nich więcej likopenu, czyli organicznego związku chemicznego z grupy karotenów - naturalnych pigmentów. Likopen ma cenne właściwości dla organizmu m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Jego bardzo ważną cechą jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jest szczególnie ważny dla mężczyzn. Szkodliwy materiał Każde pożywienie w puszce zawiera związek BPA (bisfenol A). Wykorzystuje się go głównie przy produkcji tworzyw sztucznych oraz jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych. Używa się go również przy tworzeniu tańszych kosmetyków, reflektorów samochodowych a nawet monitorów komputerowych. To kontrowersyjny związek mający negatywny wpływ na zdrowie. Dana substancja obciąża nie tylko jelita, serce czy trzustkę, ale również może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu II i nowotworów! Lepiej świeże niż z puszki Związek BPA znajdujący się w puszkach, jest szkodliwy dla organizmu. Szczególną uwagę należy zachować, jeśli chodzi o pomidory. Kwasowość tych warzyw powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Trzeba podkreślić, że te pomidory nie są złe. Zaleca się jednak korzystanie ze świeżych bądź w ostateczności wybieranie tych w szklanych słoikach czy pudełkach niezawierających BPA. Szkodliwe substancje ukryte w opakowaniach, mogą być przyczyną...

Konserwa
Pexels/Micheile Henderson
Newsy
Jak otworzyć konserwę bez otwieracza? Nie róbcie tego nożem. Jest o wiele łatwiejszy sposób
Konserwy sprawdziły się nie tylko w dobie pandemii. Zazwyczaj domowe spiżarki uginają się pod ich ciężarem.

Konserwa ma długi termin przydatności i stosunkowo niską cenę. To niektóre z powodów, dla których Polacy sięgają po konserwy przy każdej, możliwej okazji.  Konserwy - jedzenie, które można zabrać w podróż Jeżeli lubicie podróżować wiecie, że dobór odpowiedniego jedzenia na drogę to wcale nie taka łatwa sprawa. Nie chodzi jedynie o sposób jego przewożenia. Większość jedzenia, przy zbyt długim czasie w podróży, może się zwyczajnie nie nadawać do jedzenia. Niektóre z kierunków, które możecie obrać za cel podróżowania, też wymagają odpowiedniego rodzaju żywności. Na pikniki czy pod namioty, gdzie jest ograniczony dostęp do prądu, przyda się kilka smacznych konserw. Nie popsuje ich temperatura i czas przechowywania.  Na rynku znajdziecie wiele produktów spożywczych zamkniętych w formie konserw. Do zamknięcia w puszkę nadają się ryby, różnego rodzaju mięso, jak i pasty, bakalie. Ulubiona konserwa w domowych zapasach, ucieszy nawet najbardziej wybrednego smakosza. Konserwa w puszce, słoiku lub pojemniku Potocznie konserwa to określenie produktu żywnościowego w puszce, słoju lub plastikowym pojemniku, charakteryzującego się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Trwałość produktów zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, chroniąca przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń.  Do niektórych produktów dodawane są także chemiczne środki konserwujące, np. azotan sodu lub azotan potasu w przetworach mięsnych. Patrzcie na etykiety! Zawsze możecie też zdecydować się na konserwę domowej roboty. Zrobienie jej nie zajmie wam dużo czasu, a da pewność, że jecie produkt wiadomego pochodzenia. Konserwa rodem z PRL Produkty konserwowane w puszkach wprowadził francuski browarnik Nicolas Appert, zwycięzca...

konserwy czy są zdrowe
AdobeStock
Zdrowie
Jedzenie z puszki nie warte trzech groszy! Trucie na własne życzenie! Głównym winowajcą jest...
Jeżeli chętnie korzystasz w kuchni z konserw, to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Możesz tym uratować własne zdrowie i swoich bliskich.

Każda gospodyni używa konserw. Przydają się do sałatek i obiadów, nie wymagają żadnego przygotowania, a zamknięte mogą bardzo długo stać na półce. Jednak zakonserwowana w puszce żywność nie jest taka zdrowa, jak nam się wydaje! Trucizna z puszki Puszki szkodzą – dosłownie. Metalowe opakowania zawierają toksyczną substancję bisfenol. Co ciekawe, nikt temu nie przeczy. Po prostu uważa się, że ilość bisfenolu zawartego w puszkach i przechodzącego do żywności nie jest trująca dla ludzi. Jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości i prowadzi się badania które dowodzą, że związek ten wpływa na układ hormonalny ludzi. Może prowadzić do takich chorób jak otyłość, bezpłodność, a nawet powodować nowotwory. Szkodzi też kobietom w ciąży i dzieciom. Niektóre kraje wprowadzają nawet powoli zakazy stosowania bisfenolu w produkcji opakowań! Groźne substancje konserwujące Powyższe zdanie może trochę dziwić. W końcu czymże jest konserwa? Przecież to właśnie zakonserwowane jedzenie, dzięki czemu jest zdatne do spożycia nawet kilka lat po zamknięciu w puszce. Jednak konserwant konserwantowi nierówny! Koniecznie sprawdzajmy etykiety na opakowaniach. Unikajmy najtańszych produktów konserwowych, ponieważ zawierają one niebezpiecznie dla naszego zdrowia konserwanty. Mogą one wywoływać alergie pokarmowe, w tym astmę alergiczną u dzieci. Zwracajmy uwagę na podaną ilość soli, ponieważ ta w nadmiarze jest szkodliwa.   Źródło: hellozdrowie.pl