Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń.

Zimna woda z cebulą

Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku.

Sól

Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką.

Okap

Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia, duszenia i gotowania cebuli.

Zobacz także:

Alkohol

Ten ciekawy trik sprawdza się w przypadku ubrań oraz wszelkich tkanin, które przechodzą zapachem cebuli wydzielanym podczas jej przygotowywania. Należy po prostu do butelki z atomizerem wlać trochę spirytusu i wymieszać go porządnie z wodą. Tak przygotowaną miksturą popryskajcie ubrania, zasłony czy kanapy, które pachną cebulą. Ta sztuczka przyda się zwłaszcza w mieszkaniach, w których kuchnia połączona jest z salonem!

Ocet

Przyda się przy krojeniu cebuli. Zapach tego warzywa jest tak intensywny, że zwykle jednorazowe umycie rąk w ogóle nie pomaga. Dlatego przed przystąpieniem do krojenia cebuli wypłuczcie ręce w occie i osuszcie delikatnie papierowym ręcznikiem. Upewnijcie się tylko, że wasze ręce są już idealnie suche – ostry nóż może się łatwo wyślizgnąć z mokrych dłoni i nietrudno wtedy o skaleczenie!