Jak pokroić kapustę w równe kawałki? Tylko jedna metoda zawsze się sprawdza
YouTube/EatDrinkandMore
Newsy

Jak pokroić kapustę w równe kawałki? Tylko jedna metoda zawsze się sprawdza

Poznajcie tę metodę krojenia kapusty. Stosują ją najlepsi szefowie kuchni. Dzięki niej pokroicie kapustę na równe kawałki.

Kapusta to niesamowite warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Można jeść ją jako kapustę zasmażaną, zrobić młodą duszoną kapustę z koperkiem, owijać w liście kapusty gołąbki i stosować ją na wiele innych sposobów.

Przygotowanie kapusty jest bardzo proste. Kapusta jest smaczna nawet na surowo, z marchewką i polana olejem. Połową sukcesu w przypadku przygotowania kapusty, jest jej właściwe pokrojenie. Wiele osób ma swoje techniki, ale tylko jedną z nich stosują najlepsi szefowie kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pokroić kapustę?

Potrzebujecie dobrego, ostrego noża kuchennego. Wybierzcie dość duży nóż, gdyż ciężka kapusta czasem jest oporna na cięcie.

Zacznijcie przygotowywanie kapusty od oderwania zewnętrznych liści. Zazwyczaj wystarcza oderwanie 2-3 sztuk. Resztę jak najbardziej można wykorzystać. Nie wyrzucajcie oderwanych liści z kapusty. Dodajcie je do rosołu, żeby wzmocnić jego smak.

Wiele osób twierdzi, że teraz jest właściwy moment na wycięcie korzenia z kapusty i wycina w niej okrągły otwór. Nie jest to jednak najlepsza metoda. Jest to dość trudne i nawet niebezpieczne!

Zobacz także
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 

Przekrójcie najpierw kapustę na pół. Ważne, żeby była to w miarę równa połowa. Wbijcie duży i ostry nóż w głąb kapusty w poprzek. Gdy nie będziecie mogli już dalej wbić noża, uderzcie nim kilka razy w stół. W ten sposób łatwo przekroicie kapustę na pół.

Zlokalizujcie głąb kapusty. Przekrójcie każdą połówkę na połowę, tworząc ćwiartki kapusty. Teraz obetnijcie z każdej ćwiartki kawałek głąba. Nie wycinajcie za dużo, tylko jednolicie białą część. Nie wyrzucajcie głąba, możecie zrobić z niego smaczne danie. Jeśli utniecie zbyt duży kawałek głąba kapusty, liście zaczną się oddzielać i kapusta się rozpadnie.

Weźcie ćwiartkę kapusty. Skierujcie ją liśćmi do siebie. Siekajcie kapustę w poprzek. Starajcie się ciąć ją na bardzo cienkie kawałki. Dzięki tej metodzie otrzymacie kawałki o jednakowej wielkości, które będą małe i gotowe do jedzenia nawet na surowo.

 

Czytaj także:

Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną
Własne
Newsy
Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną
Prosty trik na szybkie przygotowanie liści do zawijania gołąbków. Wypróbujcie go!

Krążą różne opinie na temat pochodzenia gołąbków. Od tych, że w przeszłości, na dworach, jadano gołębie zawijane w liście kapusty, żeby mięso nie stawało się suche podczas pieczenia. Po takie, że przywędrowały do nas z Ukrainy, jako danie z kaszy z ziemniaków zawijane w liście kapusty o nazwie „hołubci”, czyli gołąbek. Prawdopodobnie oba podania mają w sobie ziarno prawdy i być może, na dworach jadano gołębie, a w chłopskich domach kaszę z ziemniakami, którą z czasem zastąpiono rozdrobnionym mięsem. Prawdą jest też to, że na Ukrainie gotują hołubci, ale nie ma w tym nic dziwnego, bo sąsiedzka bliskość często powoduje, że tradycyjne, lokalne dania przekraczają granice państw. W każdym przypadku wspólnym składnikiem gołąbków jest kapusta. Jak ją przygotować, żeby liście były szybko gotowe do zawijania? Genialny sposób na parzenie kapusty Zdarza wam się mocować z dużą główką kapusty, gdy postanowicie zrobić gołąbki? Im warzywo jest większe, tym wymaga większego garnka do parzenia oraz użycia większej siły do wycięcia głąba i obrócenia kapusty w garnku. Dlatego każdy trik, który ułatwi zmagania z kapustą, może być doceniony przez gospodynie i rodzinnych kucharzy. Żeby warzywo szybciej zmiękło, a liście łatwiej oddzielały się jedne od drugich, do parzenia dodajcie 2 łyżki oleju. Pod wpływem tłuszczu odstępy pomiędzy liśćmi powiększą się, do warzywa dostanie się więcej wody i szybciej dotrze w głąb, dzięki czemu czas gotowania skróci się. Oliwa także natłuści liście, które staną się śliskie, więc bez wysiłku oddzielicie je od siebie. Przygotowując kapustę do parzenia i zawijania gołąbków, pamiętajcie jeszcze o 2 rzeczach: Zanim włożycie główkę do garnka z wodą, wytnijcie z niej ostrym...

Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować
Jesień to idealny czas na przygotowanie domowej kapusty kiszonej. Swoim przepisem na to smaczne i bardzo zdrowe danie podzielił się Jakub Kuroń.

Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu. Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty. Składniki: 10 kg białej kapusty 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta 40 g kminku 200 g soli Sposób przygotowania: Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści. Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki. Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie. Możecie  zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków. Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka. Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól. Kapustę przykryjcie talerzem,...

Kapusta na gołąbki
Flickr/LUDWIK BOEHM
Newsy
Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut
Genialne w swojej prostocie? Oczywiście gołąbki. Jeśli cokolwiek w ich gotowaniu przysparza wam trudności, mamy rozwiązanie.

Gołąbki to smaczne i bardzo popularne danie obiadowe. Dla niektórych to potrawa wyjątkowa, której trudno się oprzeć. Podczas ich przygotowywania najbardziej problematyczna jest kapusta. Kapusta jako składnik gołąbków Gołąbki to nic innego jak potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnie w gołąbki pakujemy mielone mięso wieprzowe i ryż lub kaszę. Przed podaniem gołąbki można dusić lub smażyć na tłuszczu. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były dawniej potrawą biedniejszych warstw społecznych. Kogokolwiek byście nie zapytali, każdy opowie wam o trudnościach związanych z ich przygotowywaniem. Chodzi głównie o kapustę. W Internecie znajdziemy mnóstwo porad na temat tego, co zrobić by kapusta nie była twarda. Wiecie jak temu zaradzić? Problem z kapustą na gołąbki Wielu z was natknęło się na ten problem. Chcecie zrobić gołąbki a kapusta zamiast być miękka, rwie się i staje okrakiem. Niektórzy twierdzą, że liście przed zwijaniem w nie mięsa najlepiej ugotować. Inni, że wystarczy wsadzić je do mikrofalówki albo odpowiednio wyciąć głąb. Czy to faktycznie działa? Najbardziej męczącą czynnością podczas przygotowywania dania z pewnością jest ich zwijanie. Jednak gołąbki bez kapusty nie smakują tak samo. Sama kapusta najczęściej jest twarda. Doświadczeni smakosze na pewno wiedzą, o czym mówimy.  Jak szybko zmiękczyć liście kapusty? Sposobów na miękką kapustę jest więcej, niż mogłoby się wydawać. Jednym z nich jest wycinanie głąba z kapusty, zalewanie jej w całości wodą, przykrycie i poczekanie aż się zagotuje. Po takiej gorącej wodnej kąpieli od kapusty powinien...

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne . Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku? Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku! Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same! Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb  i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania. Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła? Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki...