Jak pokroić kapustę w równe kawałki? Tylko jedna metoda zawsze się sprawdza
YouTube/EatDrinkandMore
Newsy

Jak pokroić kapustę w równe kawałki? Tylko jedna metoda zawsze się sprawdza

Poznajcie tę metodę krojenia kapusty. Stosują ją najlepsi szefowie kuchni. Dzięki niej pokroicie kapustę na równe kawałki.
Anna Urbańska
maj 29, 2021

Kapusta to niesamowite warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Można jeść ją jako kapustę zasmażaną, zrobić młodą duszoną kapustę z koperkiem, owijać w liście kapusty gołąbki i stosować ją na wiele innych sposobów.

Przygotowanie kapusty jest bardzo proste. Kapusta jest smaczna nawet na surowo, z marchewką i polana olejem. Połową sukcesu w przypadku przygotowania kapusty, jest jej właściwe pokrojenie. Wiele osób ma swoje techniki, ale tylko jedną z nich stosują najlepsi szefowie kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pokroić kapustę?

Potrzebujecie dobrego, ostrego noża kuchennego. Wybierzcie dość duży nóż, gdyż ciężka kapusta czasem jest oporna na cięcie.

Zacznijcie przygotowywanie kapusty od oderwania zewnętrznych liści. Zazwyczaj wystarcza oderwanie 2-3 sztuk. Resztę jak najbardziej można wykorzystać. Nie wyrzucajcie oderwanych liści z kapusty. Dodajcie je do rosołu, żeby wzmocnić jego smak.

Wiele osób twierdzi, że teraz jest właściwy moment na wycięcie korzenia z kapusty i wycina w niej okrągły otwór. Nie jest to jednak najlepsza metoda. Jest to dość trudne i nawet niebezpieczne!

Zobacz także

Przekrójcie najpierw kapustę na pół. Ważne, żeby była to w miarę równa połowa. Wbijcie duży i ostry nóż w głąb kapusty w poprzek. Gdy nie będziecie mogli już dalej wbić noża, uderzcie nim kilka razy w stół. W ten sposób łatwo przekroicie kapustę na pół.

Zlokalizujcie głąb kapusty. Przekrójcie każdą połówkę na połowę, tworząc ćwiartki kapusty. Teraz obetnijcie z każdej ćwiartki kawałek głąba. Nie wycinajcie za dużo, tylko jednolicie białą część. Nie wyrzucajcie głąba, możecie zrobić z niego smaczne danie. Jeśli utniecie zbyt duży kawałek głąba kapusty, liście zaczną się oddzielać i kapusta się rozpadnie.

Weźcie ćwiartkę kapusty. Skierujcie ją liśćmi do siebie. Siekajcie kapustę w poprzek. Starajcie się ciąć ją na bardzo cienkie kawałki. Dzięki tej metodzie otrzymacie kawałki o jednakowej wielkości, które będą małe i gotowe do jedzenia nawet na surowo.

 

Czytaj także:

Komentarze
Jak nie porwać liści kapusty na gołąbki?
Adobe Stock
Newsy Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki
Porwane liście kapusty to zmora każdej pani domu. Niewiele gospodyń ma przecież tyle cierpliwości, żeby oderwać je w całości. Na szczęście istnieje kilka trików, które z pewnością ułatwią ci tę czynność.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament . Bowiem większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia rozebranie kapusty… Zazwyczaj połowa jej liści trafia do kosza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić! Wielkość kapusty Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Bez względu na to czy wybierzesz kapustę białą, czerwoną, pekińską czy włoską, z łatwością powinna mieścić się w standardowym garnku. Nie prowadzisz przecież restauracji, a co za tym idzie nie masz ogromnych garnków. Zbyt dużą główkę trudno będzie sparzyć w domowych warunkach. Wytnij głąb Zanim włożysz kapustę do garnka musisz pamiętać o tym, aby wyciąć głąb, który jest zwyczajnie twardy i w tym przypadku nieużyteczny. W wielu domach wyrzuca się go do kosza. Pamiętaj jednak, że możesz go zatrzymać i upichcić z niego przepyszne placuszki. Gotuj według zasad W dużym garnku zagotuj wodę. Zanim jednak umieścisz w niej kapustę dodaj 4 łyżki oleju . To umożliwi łatwiejsze oddzielanie liści. Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą . Pamiętaj też, żeby co jakiś czas ją obracać, tak aby równomiernie się sparzyła. Po upływie 8 minut główka będzie gotowa do wyjęcia. Sparzoną kapustę odstaw na kilkanaście minut do wystudzenia. Oddziel liście i odetnij zgrubienia Nadeszła chwila prawdy. Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Prawidłowe wykonanie wcześniejszych kroków powinno sprawić, że nie będzie z tym większego problemu. Jeśli jednak widzisz, że liście wciąż się rwą, sparz...

Przeczytaj
Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy Najlepsza do smażonej ryby. Prosta, wigilijna surówka z kiszonej kapusty w 10 minut
Kiszona kapusta to jesienny przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatką, którą podacie bliskim do wigilijnego karpia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Drugie danie bez dodatków może się odbyć. Tylko czemu tak? Święta to w końcu czas dopieszczania podniebienia i łączenia naszych ulubionych smaków. Mamy dla was przepis na domową surówkę z kiszonej kapusty. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Kiszona kapusta wspiera waszą odporność Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Wpływ kapusty kiszonej na zdrowie Powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Kapusta reguluje procesy trawienne Przy tłustych, wigilijnych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Do świątecznego menu pasuje zatem szczególnie. Zwarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie krok po...

Przeczytaj
żeberka z kapustą przepis
Adobe Stock
Przepisy Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie
Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą tworzą istne „niebo w gębie”. Do tego wyjątkowego dania koniecznie dodaj suszone śliwki. Ten smak z pewnością cię nie zawiedzie!
Weronika Kępa
listopad 25, 2020

Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Twoi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać!  Przepis na żeberka z kapustą Będziesz potrzebować 1 płat żeberek wieprzowych 1 kilogram kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 30 gramów suszonych grzybów 50 gramów suszonych śliwek 400 ml rosołu Olej  Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka Przygotowanie Zacznij od namoczenia grzybów. Włóż je do niewielkiej miseczki, zalej letnią wodą i pozostaw na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możesz odcedzić je z wody i pokroić w paski. Płat żeberek natrzyj dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej trzy łyżki oleju, a następnie umieść na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmaż z obu stron aż do zarumienienia . Po kilku minutach zdejmij mięso z ognia i daj mu odpocząć. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na tej samej patelni, na której przygotowywałaś żeberka. Po chwili zdejmij z ognia i przełóż do małej miseczki. Z kapusty kiszonej odlej wodę i pokrój ją na mniejsze kawałki (możesz ją przepłukać, ale pamiętaj, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku).  Kapustę umieść na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smaż przez ok. 4 minuty, a następnie podlej gorącym rosołem. Dodaj pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zamieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 15 minut. Po...

Przeczytaj
Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...

Przeczytaj