Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne
Pixabay
Newsy

Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne

Krojenie arbuza należy do uciążliwych czynności z racji na jego twardą skórkę i bardzo soczyste wnętrze. 

Jak pokroić arbuza, aby zjeść go wygodnie i nie narazić siebie (ani gości) na trudne do usunięcia plamy z soku na odzieży? Arbuz bardzo grubą skórkę, którą ciężko się kroi. Należy także do bardzo soczystych owoców, które lubią kapać podczas jedzenia. Dlatego nie polecamy kroić go w popularne trójkąty czy duże paski.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pokroić arbuza, aby nie kapał?

Możecie pokroić arbuza za pomocą jednego narzędzia, które prawdopodobnie macie w kuchni. Jest to gałkownica do lodów, która pozwoli idealnie wykroić kulki. Podany w ten sposób arbuz będzie gotowy do jedzenia – możecie w niego wbić wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków. Wykrajanie kulek będzie najwygodniejsze w arbuzie przekrojonym na pół.

Zobacz także
Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)

Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)

Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc

Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc

Powstałe w ten sposób kulki możecie także zamrozić na patyczkach i przygotować z nich lody arbuzowe dla dzieci lub kostki lodu do drinków. 

A tu jeszcze kilka sposobów na sprytne krojenie arbuza:

Arbuz – właściwości odżywcze

Arbuz, choć jest bardzo słodki, należy do niskokalorycznych owoców. Aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego nie zawiera zbyt wielu witamin. Znajdziecie w nim jednak dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegają starzeniu się organizmu i hamują rozwój nowotworów. Ponadto, arbuz przyspiesza regenerację komórek, mięśni, a także działa jak afrodyzjak. 

Arbuz zawiera ok. 30 kcal w 100 g, dlatego można go jeść również na diecie. Zawiera również sporo potasu oraz niewielkie ilości magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. 

Substancje zawarte w tym owocu odpowiedzialne są także za obniżanie ciśnienia krwi, „złego” cholesterolu oraz obniżanie ryzyka wszelkich chorób sercowo-naczyniowych. Świeży arbuz zawiera również duże ilości likopenu, który zmniejsza ryzyko występowania nowotworów (zwłaszcza raka prostaty u mężczyzn).

Źródło: Claudia.pl

Cierpisz na tę przypadłość? Lepiej nie jedz arbuza
Pixabay
Newsy
Cierpicie na tę przypadłość? Lepiej nie jedzcie arbuza
Soczysty, czerwony arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Nie wszyscy jednak mogą go jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia tego owocu?

Czy jest owoc, który bardziej kojarzy nam się z latem niż arbuz ? Słodki i niewiarygodnie soczysty – aż w 92% składa się z wody – doskonale gasi pragnienie i rozpieszcza podniebienie w gorące letnie dni. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto nie powinien jeść arbuza? Arbuz wygląda niezwykle apetycznie i kusząco, ale są tacy, którzy powinni się go wystrzegać. Chodzi o diabetyków. Arbuz, mimo iż jest niskokaloryczny , ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że jest on niewskazany dla diabetyków. Arbuza nie powinny też spożywać osoby, które są na niego uczulone. U niektórych osób po zjedzeniu arbuza, mogą wystąpić objawy reakcji alergicznej, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu. Jeśli tak się stanie, należy bezzwłocznie zasięgnąć pomocy medycznej, ponieważ czasami może to prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrażającym życiu. Dlaczego warto jeść arbuza? Jeżeli nie jesteście cukrzykami i nie macie alergii na arbuza, możecie spokojnie go jeść - nawet jego skórkę oraz pestki . Arbuz nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ten wspaniały, soczysty owoc zawiera znaczne ilości witamin A, B6 i C, dużo likopenu, przeciwutleniaczy i aminokwasów, a nawet niewielką ilość magnezu i potasu. Dodatkowo jest beztłuszczowy, ma bardzo niską zawartość sodu i ma tylko 40 kalorii na filiżankę. Jedzcie go, póki jest, ale nie przesadzajcie z ilością. Czym grozi jedzenie zbyt dużych ilości arbuza? Spożywanie zbyt dużej ilości arbuza może powodować między innymi: wzdęcia dyskomfort trawienny gazy biegunkę nudności wymioty Jedzcie arbuzy z umiarem, ponieważ spożywając ich zbyt dużą ilość, możecie także przybrać na wadze. Źródło:...

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Jak rozpoznać smacznego arbuza? Ta metoda nigdy nie zawodzi
Czy wiecie, jak wybrać idealnego arbuza? Poznajcie te sposoby.

W trakcie letnich upałów jedną z najlepszych przekąsek na ochłodzenie i zaspokojenie pragnienia jest pyszny, soczysty arbuz. Najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce, by orzeźwiał jeszcze bardziej! W sklepach wybór arbuzów jest naprawdę spory. Jak rozpoznać taki, który będzie świeży, soczysty i słodki? Istnieje kilka sposobów, by to sprawdzić! Jak wybrać arbuza idealnego? Istnieje kilka metod na to, by rozpoznać najsmaczniejszego arbuza . Znaliście je wszystkie? Opukiwanie – to chyba najpopularniejszy sposób, stosowany przez wiele osób. Arbuza należy opukać z kilku stron. Jeżeli nie usłyszycie żadnego dźwięku, owoc prawdopodobnie nie jest jeszcze dojrzały. Natomiast głuchy i głęboki odgłos zwykle oznacza, że arbuz jest odpowiednio dojrzały i idealny do spożycia. Skórka – skóra arbuza powinna być lśniąca. Miejsce, z którego wyrasta łodyga – zwykle jest żółtego koloru, a im bardziej jest on intensywny i ciemny, tym lepiej. To oznacza bowiem, że arbuz był odpowiednio długo na słońcu i jest dojrzały. Jeśli jednak plama przy łodydze jest blada, owoc jeszcze nie dojrzał. Łodyga – większość arbuzów sprzedawanych w sklepach jest pozbawiona łodyg, jednak jeśli uda się wam trafić na arbuza z łodygą, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak wygląda. Jeżeli jest uschnięta, to bardzo dobrze! Arbuz z pewnością jest dojrzały. Jeśli jednak łodyga jest poskręcana i zielona, to owoc jest jeszcze zbyt młody i będzie niesmaczny. Dlaczego warto jeść arbuzy? Miłośników arbuzów raczej nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Ale wiedza o ich wartościach odżywczych sprawi, ze jedzenie arbuzów będzie jeszcze przyjemniejsze! Arbuz składa się aż w 92% z wody, dlatego jest najlepszą przekąską w upał. Dobrze...

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...