Jak pokroić arbuza, aby zjeść go wygodnie i nie narazić siebie (ani gości) na trudne do usunięcia plamy z soku na odzieży? Arbuz bardzo grubą skórkę, którą ciężko się kroi. Należy także do bardzo soczystych owoców, które lubią kapać podczas jedzenia. Dlatego nie polecamy kroić go w popularne trójkąty czy duże paski.

Jak pokroić arbuza, aby nie kapał?

Możecie pokroić arbuza za pomocą jednego narzędzia, które prawdopodobnie macie w kuchni. Jest to gałkownica do lodów, która pozwoli idealnie wykroić kulki. Podany w ten sposób arbuz będzie gotowy do jedzenia – możecie w niego wbić wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków. Wykrajanie kulek będzie najwygodniejsze w arbuzie przekrojonym na pół.

Powstałe w ten sposób kulki możecie także zamrozić na patyczkach i przygotować z nich lody arbuzowe dla dzieci lub kostki lodu do drinków. 

A tu jeszcze kilka sposobów na sprytne krojenie arbuza:

Zobacz także:

Arbuz – właściwości odżywcze

Arbuz, choć jest bardzo słodki, należy do niskokalorycznych owoców. Aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego nie zawiera zbyt wielu witamin. Znajdziecie w nim jednak dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegają starzeniu się organizmu i hamują rozwój nowotworów. Ponadto, arbuz przyspiesza regenerację komórek, mięśni, a także działa jak afrodyzjak. 

Arbuz zawiera ok. 30 kcal w 100 g, dlatego można go jeść również na diecie. Zawiera również sporo potasu oraz niewielkie ilości magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. 

Substancje zawarte w tym owocu odpowiedzialne są także za obniżanie ciśnienia krwi, „złego” cholesterolu oraz obniżanie ryzyka wszelkich chorób sercowo-naczyniowych. Świeży arbuz zawiera również duże ilości likopenu, który zmniejsza ryzyko występowania nowotworów (zwłaszcza raka prostaty u mężczyzn).

Źródło: Claudia.pl