Pierwszy wybór, jakiego musicie dokonać kupując herbatę jest taki, czy lepiej kupić susz herbaciany, czy herbatę w saszetkach. Tę pierwszą trudniej jest przyrządzić, ale z reguły ma lepszą jakość i można z niej wydobyć dużo więcej smaku. A gdy już przejdziecie do zaparzania, decyzji do podjęcia będzie więcej, bo herbatę można parzyć na różne sposoby. Jedno jest pewne, nie zalewa się jej ot tak wodą i nie zostawia na zbyt długo.

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę w liściach?

Do zaparzenia będziecie potrzebowali kubka lub szklanki, sitka, herbaty, oraz wody, która może być lepsza lub gorsza oraz mieć różną temperaturę. Istotny w parzeniu jest także czas gdy pozwalacie zaparzać się listkom.

  • Woda, której używacie do parzenia herbaty powinna być miękka. Nie powinna za to zawierać dużej ilości jonów magnezu, żelaza czy wapnia. Dobrze jest używać wody filtrowanej, przed parzeniem wlejcie więc ją do dzbanka filtrującego. Różnicę w wodzie z dzbanka filtrującego i z kranu dostrzeżecie bez problemu. Jak? Wystarczy przyjrzeć się nieapetycznemu osadowi na herbacie przygotowanej z twardej wody. Ten błąd, który wpływa także na smak napoju popełnia większość parzących tak zwany czaj 
  • Ile herbaty wsypać? Ilość użytego suszu jest ważna, bo od tego zależy jej smak. Z proporcją wody można oczywiście eksperymentować jednak dla większości herbat używa się 1 g liści na każde 100 ml wody
  • Czas parzenia różni się w zależności od tego czy robicie napar z herbaty czarnej, czerwonej, zielonej czy białej. Każdą z nich parzy się nieco inaczej, jednak można założyć, że czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 3-5 minut, przy czym herbatę białą parzy się najkrócej, bo maksymalnie 3 minuty. O jednym należy pamiętać parząc herbatę: nie należy jej „przeparzyć” tj. zalać i zostawić na dłuższy czas. Taki napar nabiera nieprzyjemnej goryczy.

Temperatura wody i czas parzenia herbaty zależy od jej rodzaju:

  • Herbatę czarną zalejcie wodą o temperaturze 95-96 st. Celsjusza i parzcie przez 5 minut
  • Herbatę zieloną wodą o temperaturze 75-85 st. Celsjusza i parzcie przez 3 minuty
  • Herbatę białą zaparzcie wodą o temperaturze 85-95 st. Celsjusza i parzcie przez 4 minuty
  • Herbatę czerwoną zalejcie wodą o temperaturze 85-90 st. Celsjusza i parzcie tylko od 1 do 3 minut

Przepis na dobrze zaparzoną herbatę

  1. Zagotujcie wodę w czajniku i zdejmijcie przykrywkę z czajnika
  2. Przepłuczcie kubek wrzątkiem i wsypcie odmierzoną ilość herbaty w liściach
  3. Rozpocznijcie parzenie od tzw. preinfuzji, czyli wstępnego namoczenia liści przed całkowitym zalaniem. W tym celu zalejcie susz do 1/3 wysokości szklanki i odczekajcie 15-30 sekund
  4. Po tym czasie dopełnijcie kubek wodą i pozostawcie na 3-5 minut w zależności od rodzaju herbaty
  5. Po zaparzeniu przelejcie napar przez sitko do drugiego kubka zostawiając fusy na sitku.

Źródło: onet.pl

Zobacz także: