Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd
Własne
Newsy

Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd

Jak powinno się parzyć herbaciany napar? Można zrobić to zwyczajnie i prosto, czyli zalać susz wrzątkiem lub zrobić z tego cały rytuał. Czynność przygotowania naparu stanie się wtedy ceremonią, którą uroczyście zakończycie sącząc gorący napój.

Pierwszy wybór, jakiego musicie dokonać kupując herbatę jest taki, czy lepiej kupić susz herbaciany, czy herbatę w saszetkach. Tę pierwszą trudniej jest przyrządzić, ale z reguły ma lepszą jakość i można z niej wydobyć dużo więcej smaku. A gdy już przejdziecie do zaparzania, decyzji do podjęcia będzie więcej, bo herbatę można parzyć na różne sposoby. Jedno jest pewne, nie zalewa się jej ot tak wodą i nie zostawia na zbyt długo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę w liściach?

Do zaparzenia będziecie potrzebowali kubka lub szklanki, sitka, herbaty, oraz wody, która może być lepsza lub gorsza oraz mieć różną temperaturę. Istotny w parzeniu jest także czas gdy pozwalacie zaparzać się listkom.

  • Woda, której używacie do parzenia herbaty powinna być miękka. Nie powinna za to zawierać dużej ilości jonów magnezu, żelaza czy wapnia. Dobrze jest używać wody filtrowanej, przed parzeniem wlejcie więc ją do dzbanka filtrującego. Różnicę w wodzie z dzbanka filtrującego i z kranu dostrzeżecie bez problemu. Jak? Wystarczy przyjrzeć się nieapetycznemu osadowi na herbacie przygotowanej z twardej wody. Ten błąd, który wpływa także na smak napoju popełnia większość parzących tak zwany czaj 
  • Ile herbaty wsypać? Ilość użytego suszu jest ważna, bo od tego zależy jej smak. Z proporcją wody można oczywiście eksperymentować jednak dla większości herbat używa się 1 g liści na każde 100 ml wody
  • Czas parzenia różni się w zależności od tego czy robicie napar z herbaty czarnej, czerwonej, zielonej czy białej. Każdą z nich parzy się nieco inaczej, jednak można założyć, że czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 3-5 minut, przy czym herbatę białą parzy się najkrócej, bo maksymalnie 3 minuty. O jednym należy pamiętać parząc herbatę: nie należy jej „przeparzyć” tj. zalać i zostawić na dłuższy czas. Taki napar nabiera nieprzyjemnej goryczy.

Temperatura wody i czas parzenia herbaty zależy od jej rodzaju:

  • Herbatę czarną zalejcie wodą o temperaturze 95-96 st. Celsjusza i parzcie przez 5 minut
  • Herbatę zieloną wodą o temperaturze 75-85 st. Celsjusza i parzcie przez 3 minuty
  • Herbatę białą zaparzcie wodą o temperaturze 85-95 st. Celsjusza i parzcie przez 4 minuty
  • Herbatę czerwoną zalejcie wodą o temperaturze 85-90 st. Celsjusza i parzcie tylko od 1 do 3 minut
Zobacz także
Nie zgadlibyście do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Nie zgadlibyście, do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie

Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie

Przepis na dobrze zaparzoną herbatę

  1. Zagotujcie wodę w czajniku i zdejmijcie przykrywkę z czajnika
  2. Przepłuczcie kubek wrzątkiem i wsypcie odmierzoną ilość herbaty w liściach
  3. Rozpocznijcie parzenie od tzw. preinfuzji, czyli wstępnego namoczenia liści przed całkowitym zalaniem. W tym celu zalejcie susz do 1/3 wysokości szklanki i odczekajcie 15-30 sekund
  4. Po tym czasie dopełnijcie kubek wodą i pozostawcie na 3-5 minut w zależności od rodzaju herbaty
  5. Po zaparzeniu przelejcie napar przez sitko do drugiego kubka zostawiając fusy na sitku.

Źródło: onet.pl

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
AdobeStock
Newsy
Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
Ten krzew wydaje pyszne i zdrowe owoce, ale czy wiedzieliście, że możecie wykorzystać też jego liście?

Lubicie jeżyny? Te pyszne owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego można robić z nich smaczne soki, dżemy czy dodawać je do ciast i deserów. Ale, czy kiedykolwiek spróbowaliście wykorzystać liście jeżyny? Okazuje się, że także one mają dobroczynny wpływ na organizm i warto włączyć je do codziennej diety.  Jak zrobić herbatę z liści jeżyny? Najprostszym sposobem wykorzystania liści jeżyny jest przyrządzenie z nich smacznego naparu. Należy zebrać je najlepiej w słoneczny dzień, by były dość suche. Następnie, liście trzeba dodatkowo wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przełożyć do szczelnych pojemników. Dzięki temu będziecie mogli zrobić taką herbatę także zimą. Warto dodać do nich także liście malin, które również wykazują dobroczynne, prozdrowotne właściwości.  Włóżcie do dzbanka kilka liści, zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i parzcie przez kilka minut. Do herbaty możecie dodać słodki sok z malin.  Na co pomaga herbata z liści jeżyny? Picie naparu z liści jeżyny zaleca się szczególnie przy anginie i chorobach jamy ustnej, takich jak choroby dziąseł, afty czy owrzodzenia. Pamiętajcie jednak, że jeżyna, podobnie jak inne rośliny, może wchodzić w interakcję z różnymi lekarstwami. Upewnijcie się więc, czy możecie pić taką herbatę, jeśli przyjmujecie leki na stałe.  Zdrowotne właściwości liści jeżyny Napar z liści jeżyny jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. W liściach tej rośliny kryje się wiele witamin, soli mineralnych i innych składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i działają leczniczo. Liście jeżyny wykazują poniższe działanie: antyseptyczne ściągające wykrztuśne przeciwwirusowe i...

Wykorzystajcie liście po zaparzonej herbacie do wyczyszczenia sztućców. Będą czyste i lśniące.jpeg
Adobe Stock
Newsy
Wykorzystajcie liście po zaparzonej herbacie do wyczyszczenia sztućców. Będą czyste i lśniące
Resztki po herbacie mogą mieć wiele zastosowań. Zróbcie to, zanim je wyrzucicie do śmieci.

W ostatnich latach znacznie częściej niż dawnej wykorzystujemy żywność w całości. Czasem nawet nie wyrzucamy jej zaraz po zużyciu, tylko szukamy przeznaczenia dla resztek. Ma to związek z coraz bardziej powszechnym nurtem „zero waste” (pol. - zero odpadów), czyli próbą ograniczenia codziennych odpadów. Z drugiej strony domowe sposoby na wszystko miały przecież już nasze babcie. Więc choć zmieniło się uzasadnienie wykorzystania żywności do ostatniego okruszka i kropelki, to życie w duchu „zero waste” nie jest wcale nowym stylem życia. Wypiliście zaparzona herbatę? Nie wyrzucajcie liści, jeszcze się przydadzą. Czyszczące właściwości zaparzonych liści herbaty Możecie wykorzystać zaparzone resztki herbaty do polerowania sztućców. Jeśli fusy są suche, bo wypiliście herbatę do dna, zalejcie je ponownie, tym razem niewielką ilością przegotowanej, letniej wody. Teraz za pomocą miękkiej bawełnianej ściereczki przetrzyjcie herbacianym roztworem łyżki, widelce i noże. Sztućce staną się czyste, znikną z nich ślady palców. Po wypolerowaniu będą też idealnie lśniące. Nie tylko sztućce wyczyścicie resztką herbacianego naparu z drugiego parzenia. Użyjcie go do następujących domowych czynności i porządków: Dodajcie je do roztworu płynu z wodą do mycia okien. Umyte szyby będą lśniące i bez smug Przetrzyjcie ściereczką z naparem drewniane meble i podłogi. Nabiorą dawnego blasku Ściereczką namoczoną w herbacianych liściach przetrzyjcie zlew i blat w kuchni. Usuniecie smugi i zabrudzenia Napar herbaciany dobrze chroni też przed rdzą. Czyśćcie nim przedmioty podatne na rdzewienie Inne zastosowania herbacianych fusów Z resztek po parzeniu herbaty możecie też zrobić całkiem zaskakujący użytek. Oto kilka sposobów na ich wykorzystanie:...

Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska
Niewiele w kuchni znajdziecie składników potraw czy dań, które mają kolor niebieski. Z reguły kojarzą się z dodatkiem barwników i pewnie ich raczej unikacie. W tej roślinie antocyjanom odpowiedzialnym za niebieski kolor towarzyszą inne substancje działające korzystnie na zdrowie.

Napar z tej rośliny ma wyjątkowy, niebieski kolor. Nie ma żadnego, charakterystycznego smaku, Smakuje raczej jak mieszanka herbaty ziołowej, zielonej i czerwonej. Ma jednak wiele właściwości zdrowotnych i dlatego warto ją pić. Klitoria ternateńska – wiele zastosowań jednej rośliny Klitoria ternateńska pochodzi z Afryki, choć występuje też w Indonezji i Ameryce. Ma kilka zastosowań: Jest rośliną ozdobną. Ma piękne kwiaty o intensywnej niebiesko-fioletowej barwie i kwiatostanach składających się z 3-centymetrowych, obłych płatkach Używana jest jako nawóz. Roślina wzbogaca glebę w azot Wykorzystywana jako zioło. Z suszu klitorii przygotowuje się zdrowotne napary Herbata z klitorii — właściwości zdrowotne Ta roślina wykorzystywana jako zioło lecznicze znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu depresji i stanów lękowych. Spożywa się ją także, żeby poprawić pamięć, a także w przypadkach chorobowych związanych z brakiem koncentracji. Klitoria zawiera witaminy A, B, C, a także antocyjany, które odpowiadają za niebieski kolor, wykazujące działanie antynowotworowe, flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, laktony mające działanie przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowe, fitosterole wpływające na obniżenie cholesterolu. Właściwości zdrowotne naparów z klitorii: Redukuje poziom stresu, jest stosowana w zapobieganiu stanów depresyjnych i niepokoju Wpływa pozytywnie na układ nerwowy i hamuje demencję Zwiększa odporność Pomaga zachować prawidłowe widzenie, jest substancją pomocniczą w leczeniu chorób oczu Wpływa korzystnie na stan skóry i włosów Dobrze wpływa na usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu Jak parzyć niebieską herbatę? Oto prosty poradnik tego, jak...

Taka herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę
Codziennie pijecie herbatę, czasem samą, a czasem z cytryną? Mamy przepis na wyjątkowa herbatę z kilku składników. Spróbujcie tym razem takiej.

To nie jest zwykła bawarka. Tak przyrządzona herbata ma unikalny smak i bardzo korzystne działanie. Przygotowuje się ją bardzo prosto, ze zwykłych składników, które macie w kuchni. Wartości zdrowotne herbaty z mlekiem, cynamonem i miodem Czarna herbata, szczególnie mocno zaparzona potrafi mieć ostry, gorzki smak. Z kolei ta z cytryną bywa bardzo kwaśna i nie każdy ją lubi. Nasza propozycja łączy w sobie doskonały, delikatny smak z wartościami napoju, uzyskanymi dzięki starannie dobranym dodatkom: Rozgrzewa organizm Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie Pomaga w walce z przeziębieniem Opóźnia procesy starzenia się organizmu Dzięki czarnej herbacie napar nie tylko pobudza, ale też obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki i przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie, a także opóźnia efekty starzenia. Dodanie mleka co prawda niweluje w pewnym stopniu antyoksydanty, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego oraz zapobiegają uszkodzeniom komórkowym, ale za to wpływa mleka  występujące w herbacie polifenole. Cynamon w towarzystwie herbaty reguluje poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu, chroni układ immunologiczny i zmniejsza stan zapalny, poprawia funkcje mózgu, a przy okazji trawienie. Miód w herbacie jest zdrowszym zamiennikiem cukru nadającym jej słodki smak, a jednocześnie wzbogacający napój w substancje podnoszące odporność, pomagający w walce z przeziębieniem, udrażniający drogi oddechowe. Przepis na dobroczynną herbatę o wyjątkowym smaku Składniki: 2 łyżeczki czarnej herbaty 50 ml mleka 1 łyżeczka miodu Szczypta cynamonu 1 łyżeczka płatków migdałowych Przygotowanie: W rondelku podgrzejcie mleko. Herbatę zalejcie...