Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd
Własne
Newsy

Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd

Jak powinno się parzyć herbaciany napar? Można zrobić to zwyczajnie i prosto, czyli zalać susz wrzątkiem lub zrobić z tego cały rytuał. Czynność przygotowania naparu stanie się wtedy ceremonią, którą uroczyście zakończycie sącząc gorący napój.

Pierwszy wybór, jakiego musicie dokonać kupując herbatę jest taki, czy lepiej kupić susz herbaciany, czy herbatę w saszetkach. Tę pierwszą trudniej jest przyrządzić, ale z reguły ma lepszą jakość i można z niej wydobyć dużo więcej smaku. A gdy już przejdziecie do zaparzania, decyzji do podjęcia będzie więcej, bo herbatę można parzyć na różne sposoby. Jedno jest pewne, nie zalewa się jej ot tak wodą i nie zostawia na zbyt długo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę w liściach?

Do zaparzenia będziecie potrzebowali kubka lub szklanki, sitka, herbaty, oraz wody, która może być lepsza lub gorsza oraz mieć różną temperaturę. Istotny w parzeniu jest także czas gdy pozwalacie zaparzać się listkom.

  • Woda, której używacie do parzenia herbaty powinna być miękka. Nie powinna za to zawierać dużej ilości jonów magnezu, żelaza czy wapnia. Dobrze jest używać wody filtrowanej, przed parzeniem wlejcie więc ją do dzbanka filtrującego. Różnicę w wodzie z dzbanka filtrującego i z kranu dostrzeżecie bez problemu. Jak? Wystarczy przyjrzeć się nieapetycznemu osadowi na herbacie przygotowanej z twardej wody. Ten błąd, który wpływa także na smak napoju popełnia większość parzących tak zwany czaj 
  • Ile herbaty wsypać? Ilość użytego suszu jest ważna, bo od tego zależy jej smak. Z proporcją wody można oczywiście eksperymentować jednak dla większości herbat używa się 1 g liści na każde 100 ml wody
  • Czas parzenia różni się w zależności od tego czy robicie napar z herbaty czarnej, czerwonej, zielonej czy białej. Każdą z nich parzy się nieco inaczej, jednak można założyć, że czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 3-5 minut, przy czym herbatę białą parzy się najkrócej, bo maksymalnie 3 minuty. O jednym należy pamiętać parząc herbatę: nie należy jej „przeparzyć” tj. zalać i zostawić na dłuższy czas. Taki napar nabiera nieprzyjemnej goryczy.

Temperatura wody i czas parzenia herbaty zależy od jej rodzaju:

  • Herbatę czarną zalejcie wodą o temperaturze 95-96 st. Celsjusza i parzcie przez 5 minut
  • Herbatę zieloną wodą o temperaturze 75-85 st. Celsjusza i parzcie przez 3 minuty
  • Herbatę białą zaparzcie wodą o temperaturze 85-95 st. Celsjusza i parzcie przez 4 minuty
  • Herbatę czerwoną zalejcie wodą o temperaturze 85-90 st. Celsjusza i parzcie tylko od 1 do 3 minut
Zobacz także
Nie zgadlibyście do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Nie zgadlibyście, do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie

Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie

Przepis na dobrze zaparzoną herbatę

  1. Zagotujcie wodę w czajniku i zdejmijcie przykrywkę z czajnika
  2. Przepłuczcie kubek wrzątkiem i wsypcie odmierzoną ilość herbaty w liściach
  3. Rozpocznijcie parzenie od tzw. preinfuzji, czyli wstępnego namoczenia liści przed całkowitym zalaniem. W tym celu zalejcie susz do 1/3 wysokości szklanki i odczekajcie 15-30 sekund
  4. Po tym czasie dopełnijcie kubek wodą i pozostawcie na 3-5 minut w zależności od rodzaju herbaty
  5. Po zaparzeniu przelejcie napar przez sitko do drugiego kubka zostawiając fusy na sitku.

Źródło: onet.pl

Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Adobe Stock
Newsy
Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Nie dajcie się wpuścić w maliny i nie ograniczajcie się do spożywania tylko owoców tych krzewów! Herbata z liści malin to naturalny środek na wiele schorzeń.

Zwyczajowo herbatę z liści malin parzyły nasze babcie lata temu na gorączkę, przeziębienie, czy też na grypę. To jednak tylko część całej prawdy na temat prozdrowotnych właściwości tego typu herbatek.  Kiedy i gdzie można zbierać liście maliny na herbatki ziołowe? Liście malin do sporządzenia parzonej herbatki można zbierać i wiosną, i latem, i także jesienią. Warto jednak wiedzieć, że do zbierania nadają się tylko młode liście malin bez plamek i przebarwień wyrastające świeżo z jej pędów. Ponadto, jeśli zdecydujecie się na własnoręczny zbiór liści malin zamiast kupowania gotowego suszu w sklepach zielarskich, pamiętajcie by wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych jezdni i zakładów przemysłowych. Dlaczego herbata z liści malin jest zdrowa? Zebrane liście maliny należy suszyć w temp. ok. 30-40 st. C. Nie róbcie tego jednak bezpośrednio na słońcu – to może pozbawić liście wielu cennych składników.  Co zatem zawierają liście malin i dlaczego warto parzyć z nich herbatkę? Spójrzcie na tę listę ich składników: Sole mineralne Garbniki Polifenole (flawonoidy) Kwasy organiczne Witamina C Żelazo A teraz czas na listę właściwości prozdrowotnych i zalet picia herbatki z suszonych liści malin: Hamują rozwój bakterii w jelitach i w ten sposób są środkiem na biegunkę Dzięki zawartym antyoksydantom hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem DNA skutkującym mnożeniu się komórek rakowych Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (np. w przypadkach schorzeń zapalnych w jamie ustnej) Podobnie jak owoce malin, liście także mają działalność zbijająca gorączkę Działają rozkurczowo (mogą pomóc kobietom w okresie miesiączki). Na herbatki z suszonych liści...

kawa zaparzanie
Pixabay
Newsy
Zalewacie kawę wrzątkiem czy lekko ostudzoną wodą? Jedna z tych metod może być dla was szkodliwa
Czy temperatura parzenia kawy ma jakieś znaczenie? Tak, i to ogromne! Dowiedzcie się, jak parzyć kawę idealną.

Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył! Która lepsza? Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie? Temperatura parzenia Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości. Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni. Jak najlepiej parzyć kawę? Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno...

napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego warzywa odchudza i pomaga pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Pijcie codziennie 1 szklankę
Kto by pomyślał, że napar przygotowany na bazie korzenia i natki pietruszki ma tyle cennych właściwości. Wystarczy pić 1 szklankę dziennie, by pozbyć się wielu problemów i zgubić zbędne kilogramy. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste.

Choć pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj do przyrządzania różnego rodzaju zup, sałatek, soków i obiadów, z powodzeniem można z niej zrobić również napar lub, jak kto woli, herbatę . Ta czynność zajmie wam zaledwie 20 minut, a efekty będą powalające. Bowiem tego typu napój to istna kopalnia cennych właściwości leczniczych.  Właściwości naparu z pietruszki Okazuje się, że napar z korzenia i natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, to na dodatek działa moczopędnie i detoksykująco. Nie można również zapomnieć, że napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, zmniejsza bóle menstruacyjne, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Na tym jednak nie koniec. Picie herbaty z pietruszki zaleca się przede wszystkim osobom, które stale męczy kaszel, ale również kobietom w ciąży. Bowiem napar dostarcza przyszłym matkom cennego kwasu foliowego, poprawia odporność oraz przyspiesza rekonwalescencję po porodzie. Nie można również zapomnieć, że napój korzystnie wpływa na libido. Wystarczy 1 szklanka dziennie, by poczuć różnicę. Przepis na napar z korzenia pietruszki Będziecie potrzebować 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki 500 ml wody Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Korzeń obierzcie, a następnie drobno posiekajcie. Tak przygotowany umieśćcie w niewielkim rondelku i zalejcie wodą. Od momentu, w którym mikstura zacznie wrzeć, gotujcie ją jeszcze przez ok. 17 minut, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu dodajcie do naparu drobno posiekaną natkę i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie odcedźcie napar, dodajcie do niego miód i poczekajcie kilka minut, aż nieco ostygnie. Gotowe!...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...