Kotlety mielone to jedno z popularniejszych polskich potraw. Występuje na stołach zamiennie razem ze schabowym. Wiele osób jednak nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tego dania. Odpowiednio przyrządzone jest niezwykle aromatyczne oraz soczyste.

Jakość to podstawa

Aby przygotować tą potrawę należy zaopatrzyć się przede wszystkim w dobrej jakości mięso. Zazwyczaj kotlety są wykonywane z mięsa wieprzowego, gdyż jest odpowiednio tłuste. Niektóre osoby jednak decydują się na wybór mięsa drobiowego czy nawet wołowiny. Najlepiej jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność iż mięso jest dobrej jakości, a przede wszystkim jest świeże. Jeśli jednak kupujcie je w markecie, warto wówczas przyjrzeć się etykiecie czy przypadkiem produkt nie zawiera zbędnych dodatków bądź ulepszaczy. 

Klasyka polskiej kuchni

Przyrządzenie mielonych nie jest zbyt skomplikowane, a składniki potrzebne do ich przygotowania są łatwo dostępne w każdym sklepie. Najważniejsze jest mięso. Jak wyżej wspomnieliśmy, powinno być dobrej jakości. Dodatkowo należy przygotować cebulę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Uformowane kotleciki smaży się na niewielkim ogniu na rozgrzanej patelni. Wiadomo, że najpyszniejsze są świeże, soczyste i ciepłe. Wówczas idealnie rozpływają się w ustach. Jak podgrzać mielone, które zostały na następny dzień, aby były równie smaczne?

Sposób na idealne kotlety dnia następnego 

Często obiad jest przygotowywany na dwa dni. To znacznie ułatwia życie, kiedy można wyciągnąć posiłek z lodówki i jedynie go podgrzać. Wydaje się to bardzo banalne, gdyż wiele osób korzysta najczęściej z kuchenki mikrofalowej. Niestety, odgrzewanie w niej jedzenia nie jest do końca zdrowe, a poza tym wpływa ona niekorzystnie na strukturę jedzenia. Co prawda, obiad będzie ciepły, ale jego forma będzie pozostawiała wiele do życzenia, gdyż będzie gumowate czy rozgotowane. Nie jest to zbyt apetyczna i zachęcająca do jedzenia forma. Zatem jak podgrzać zimne kotlety mielone, aby były równie smaczne jak pierwszego dnia? Ten sposób wykorzystuje sporo gospodyń domowych. Zamiast używać kuchenki mikrofalowej, po prostu na patelni należy rozgrzać odrobinę tłuszczu, może to być masło bądź olej, a później ułożyć na nim kotlety i powoli smażyć. Gdy się zarumienią dodajcie odrobinę wody i przykryjcie - gwarantujemy, że staną się wilgotne w środku i szybciej się podgrzeją. Mielone z dnia poprzedniego można również ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie odgrzać je w piekarniku. Dzięki temu nie stracą swojego smaku, a wręcz będą takie same jak pierwszego dnia, prosto z patelni, czyli idealnie soczyste.

Zobacz także: