W dzisiejszych czasach każdy produkt należy oglądać trzy razy zanim się go kupi, nie mówiąc już o jedzeniu. Niestety, większość osób wciąż tego nie robi. Finalnie okazuje się więc, że zamiast prawdziwego ryżu serwujecie swojej rodzinie plastikową podróbkę. Gorąco zachęcamy więc do czytania etykiet. Jeśli po tej czynności wciąż nie jesteście pewni, możecie przeprowadzić testy.

Jak sprawdzić czy jedzenie jest podrabiane i chemiczne?

Okazuje się, że w większości przypadków możecie bardzo łatwo sprawdzić czy zakupione przez was jedzenie jest zdrowe i zdatne do spożycia czy też nie. Postanowiliśmy zaznajomić was z kilkoma prostymi trikami, dzięki którym zadbacie o swoje zdrowie.

Podpalcie ryż

Niestety, większość podróbek żywności pochodzi z Chiń. Nie jest tajemnicą, że tego typu produkty są powszechnie sprzedawane w polskich marketach. Wśród nich znajduje się między innymi ryż. Okazuje się, że jego podróbki mogą zawierać bardzo groźny dla zdrowia i życia plastik. Jak to sprawdzić?

Wystarczy, że wsypiecie surowy produkt do miseczki, a następnie zalejecie go wodą. Jeśli ziarenka zaczną wypływać na powierzchnię to znak, że ryż zawiera plastik. Z kolei prawdziwy ryż osiądzie na dnie naczynia. 

Zobacz także:

Drugim sposobem na sprawdzenie czy wasz ryż jest zdatny do spożycia jest umieszczenie ziarenek na łyżce i podpalenie ich zapalniczką. Jeśli poczujecie zapach topionego plastiku to znak, że produkt jest trujący i nie należy go jeść.

Zmieszajcie miód z wodą

Niestety, wśród podrabianych produktów znajduje się także drogocenny miód. Z racji, że jego wytworzenie już niedługo może stać się niemożliwe (z uwagi na wymieranie pszczół) większość producentów szuka sposobu dzięki któremu utrzyma się na rynku. 

Jednym z nich jest dodawanie do miodu syropu cukrowego. Jak łatwo się domyślić nie ma on nic wspólnego z naturalnie pozyskanym, zdrowym, złocistym płynem. Jak sprawdzić czy kupiony przez was produkt zawiera tę substancję?

Wystarczy, że umieścicie łyżkę swojego miodu w talerzyku do zupy (lub innym naczyniu o płaskim dnie), a następnie dolejecie do niej odrobinę zimnej wody i lekko potrząśniecie wykonując okrężne ruchy. 

Jeśli miód zacznie się formować w nieregularne, faliste kształty to znak, że jest podrabiany. Jeśli jednak w talerzu utworzy wam się wyraźna struktura plastra miodu to znak, że produkt jest prawdziwy.