Świeże ananasy smakują o wiele lepiej niż te z puszki. Te egzotyczne owoce są w Polsce bardzo łatwo dostępne. Świeżego ananasa kupicie w większości marketów o każdej porze roku. W tym tygodniu w Biedronce są one w promocji. Za sztukę zapłacicie 1,99 zł. Koniecznie spróbujcie, jeśli nigdy nie jedliście świeżych ananasów.

Jak obrać ananasa?

Największym minusem wybierania świeżych ananasów jest ich obieranie. Jeśli nie macie sposobu na obranie ananasa, wykrojenie wszystkich twardych części zajmuje dość sporo czasu. Musicie poznać tę metodę, którą stosuje się w egzotycznych krajach, w których ananasy je się tak, jak u nas jabłka.

Ananasy z puszki mają tę przewagę, że są już obrane i pokrojone na plastry. Świeże ananasy wygrywają jednak z tymi konserwowymi smakiem, ale są też o wiele zdrowsze. Zawierają naturalne enzymy wspomagające trawienie i więcej zdrowych witamin. Mają też mniej cukru, którego dużo jest w syropie z puszki.

Sposób na obieranie ananasów

Ze świeżego ananasa trzeba usunąć 4 części:

Zobacz także:

  • Koronę, którą można wykorzystać potem do hodowli własnej rośliny w domu
  • Głąb, czyli wewnętrzną cześć, która jest twarda
  • Skórkę ananasa
  • Oczka ananasa

Żeby to dobrze zrobić, potrzebujecie przede wszystkim ostrego i dużego noża. Najlepiej sprawdza się tu tasak lub maczeta, ale za pomocą długiego i możliwe ciężkiego noża też uda wam się dobrze obrać ananasa.

  1. Najpierw musicie odkroić dół ananasa.
  2. Odkrójcie też jego górę.
  3. Obkrójcie skórkę ananasa ze wszystkich stron, nie zwracając uwagi na drobne pozostałości, tak zwane „oczka”.
  4. Odkrójcie pozostałości skórki w ten sposób, żeby zostały tylko twarde oczka.
  5. Wykrójcie wszystkie oczka poziomo zgodnie z instrukcją w filmie.
  6. Zróbcie to samo z każdym rzędem oczek ananasa.
  7. Przekrójcie owoc na 4 części. Wykrójcie wewnętrzną część (głąb). Jest twardy i nie poleca się jego jedzenia.
  8. Pokrójcie pozostałe części na plastry. Gotowe

Źródło: YouTube